Εξομολογητικές σημειώσεις του Νικηφόρου Βρεττάκου
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος αποκαλύπτεται σε τρεις εκδόσεις που συγκεντρώνουν τις σκέψεις και την αγωνία του για την ποίηση και τη λογοτεχνία.
«Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου» είναι το 2012 καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή. Με αφετηρία αυτή την επέτειο έχουν ήδη κυκλοφορήσει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων τρεις εκδόσεις με εξομολογητικά κείμενα του Νικηφόρου Βρεττάκου για τη διαρκή αναμέτρησή του με τη λευκή σελίδα.
Πρόκειται για μια σειρά μικρών βιβλίων που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ποταμός με τον γενικό τίτλο «Γράμματα» και είναι γραμμένα υπό μορφή επιστολών και προσωπικών σημειώσεων. Το πρώτο βιβλίο επιγράφεται «Γράμματα εις εαυτόν» και το προλογίζει ο Παναγιώτης Βρετάκος, ενώ τους άλλους δύο τίτλους, «Ενώπιος ενωπίω-ημερολογιακές σημειώσεις 1962» και «Εξομολόγηση στον αναγνώστη», μας τους συστήνουν με τα αντίστοιχα προλογικά σημειώματα οι Κώστας Βρεττάκος και Δημήτρης Παπακώστας.
Όπως αναφέρει ο ποιητής σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα στο βιβλίο «Εξομολόγηση στον αναγνώστη»: «στην ποίηση αυτή, λοιπόν, από σιγά σιγά, και χωρίς να το καταλάβω, έδωσα την ψυχή μου. Και χωρίς να είμαι βέβαιος ότι είμαι ποιητής, ξέρω τώρα πως δεν είμαι τίποτε άλλο».
Λίγα λόγια για τον Νικηφόρο Βρεττάκο
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος γεννήθηκε στο χωριό Κροκεές της Λακωνίας. Τα μαθητικά του χρόνια πέρασε στις Κροκεές και το Γύθειο. Από το 1929 έζησε στην Αθήνα ενώ παράλληλα τότε έκανε τα πρώτα του λογοτεχνικά βήματα. Συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση. Από το 1946 ως το 1949 εργάστηκε στο περιοδικό Ελεύθερα Γράμματα (αρχικά στη στήλη του βιβλίου, στη συνέχεια ως αρχισυντάκτης, εκδότης και διευθυντής). Ασχολήθηκε επίσης με την πεζογραφία , την κριτική και τη δημοσιογραφία. Με το πραξικόπημα του 1967 αυτοεξορίστηκε στην Ελβετία. Προτάθηκε τέσσερις φορές για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τιμήθηκε με βαρυσήμαντα βραβεία όπως, μεταξύ άλλων, το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1940, 1956, 1982), το βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (1974), το Αριστείο Γραμμάτων από την Ακαδημία Αθηνών (1982). Εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (1986) και αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1991).
Πληροφορίες: «Γράμματα εις εαυτόν», «Ενώπιος ενωπίω-ημερολογιακές σημειώσεις 1962», «Εξομολόγηση στον αναγνώστη», Νικηφόρος Βρεττάκος, εκδ. Ποταμός.







