Δισκοκριτική: «I U Need» Olga Kouklaki

diskokritiki-i-u-need-olga-kouklaki

ΤΡΙΤΗ, 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Τέσσερα χρόνια μετά το «Get a Life», η Όλγα Κουκλάκη επιστρέφει στη δισκογραφία με τη νέα της «indie-electro-pop» δουλειά, που φέρει τον τίτλο «I U Need».

Μοιράζοντας τη ζωή της ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι τα τελευταία χρόνια, αλλά και έχοντας δίπλα της τον παραγωγό των Nouvelle Vague, Marc Colin, η Ελληνίδα ερμηνεύτρια, μέσω του νέου άλμπουμ της, μας παραδίδει έντεκα τραγούδια, τα οποία παρουσιάζουν τις σκέψεις της αλλά και τις μουσικές της ανησυχίες. Επηρεασμένη από την αγάπη της για την κλασική μουσική και την ενασχόλησή της με το dj-ing και την club σκηνή, δημιουργεί έναν δίσκο πιο πολυμορφικό και αρκετά πιο ανάλαφρο από τον προηγούμενο.

Από το εναρκτήριο τραγούδι του άλμπουμ, το ομώνυμο «I U Need», το οποίο μας δίνει μια δυνατή εισαγωγή, διακρίνουμε αξιόλογους στίχους και μια mainstream pop μελωδία που φανερώνει την διάθεση διαφοροποίησης από το «Get a Life».

Στο «Hollow Lives» που ακολουθεί, η Όλγα Κουκλάκη με την βαθιά φωνή της προσδίδει την πρέπουσα ατμόσφαιρα ενώ συνοδεύεται από την ταλαντούχα και πανέμορφη τραγουδίστρια των Nouvelle Vague, Liset Alea, η οποία προσφέρει τον απαραίτητο όγκο στα φωνητικά. Το «Who are you» -με την συνδρομή της μπάσας φωνής του Tim Keegan και electro ύφος που ντύνει στίχους με ιδιαίτερο κοινωνικό περιεχόμενο -όπως οι «...who are you to spread lies, who are you to decide for me, muppets of the real crimes...»- μας περνάει στο δυνατό τέμπο του «Antivirus», που προκαλεί να πατήσουμε ξανά το repeat, για ακόμα τέσσερα λεπτά μουσικής απόλαυσης.

Η βελούδινη και γλυκιά φωνή της Melanie Pain –φανερά επηρεασμένη από την αγγλική και γαλλική folk-pop σκηνή- ειρωνεύεται τα στερεότυπα της θηλυκότητας στο μοντέρνο «Sweetheart», ενώ το ορχηστρικό «Jukebox», με τον ξεχωριστό του ήχο, προσφέρεται για soundtrack κινηματογραφικής ταινίας.

Η ήρεμη κιθαριστική εισαγωγή του «Gazstation» αποκρύπτει επιμελώς την δύναμη του κομματιού, το οποίο όσο ο χρόνος κυλά γίνεται όλο και πιο δυνατό προσφέροντας μια από τις ρυθμικότερες στιγμές του άλμπουμ. Τραγούδι που μπορεί να εισχωρήσει άνετα σε πολλά σκοτεινά, ηλεκτρονικά play list είναι το «Stop» αλλά και το μελωδικότατο και ατμοσφαιρικό «Ready», που μπορεί να αποτελέσει την μαγική σκόνη για να κάνει μια live εμφάνιση αξέχαστη.

Τα «One way» και «Time goes by» αναλαμβάνουν να κλείσουν ένα ιδιαίτερο άλμπουμ, με noir αισθητική, προκαλώντας τον ακροατή να κλείσει τα μάτια του και να φέρει στο μυαλό του εικόνες που του προσφέρουν ηρεμία και γαλήνη, ενώ η ταλαντούχα τραγουδοποιός μας δίνει μια μελαγχολική γεμάτη συναίσθημα ερμηνεία, που αναφέρεται στα σημάδια που αφήνει πάνω μας ο χρόνος που παρέρχεται.

Χωρίς να εγκαταλείπει τα ατμοσφαιρικά electro beats, τα σαγηνευτικά σκοτεινά φωνητικά και τις minimal συνθέσεις του «Get a Life», με τα οποία την πρωτογνωρίσαμε το 2008, η Όλγα Κουκλάκη -με την συμβολή του Marc Collin- επιλέγει να αποφύγει τα αυστηρά μουσικά στιλιστικά όρια της electronica και επικεντρώνεται –με αρκετή επιτυχία- στο να δώσει περισσότερη pop έμφαση στα τραγούδια, κάνοντάς τα πιο προσιτά και ελκυστικά.

Με ακούσματα που περικλείουν ιδιαίτερα αγάπη για τον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής και στιγμές με δυναμική και ένταση όπως το «Antivirus» και το «Gazstation» αλλά και ταξιδιάρικες synth μελωδίες που αποτελούν αρμονική σύνδεση διαφορετικών ειδών μουσικής, το άλμπουμ ακούγεται ευχάριστα από το πρώτο έως και το τελευταίο κομμάτι.

Η Όλγα Κουκλάκη, μέσα από το «I U Need», φανερώνει τους λόγους για τους οποίους συγκαταλέγεται στα πιο δυνατά εξαγώγιμα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Καλλιτέχνης: Olga Kouklaki

Album: «I U Need»

Record Label: The Perfect Kiss (Pias)

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης