Δισκοκριτική: «Sweet Heart, Sweet Light» Spiritualized

diskokritiki-sweet-heart-sweet-light-spiritualized

ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Το έβδομο στούντιο άλμπουμ, σε 20 χρόνια δράσης, για τους Spiritualized, το «Sweet Heart, Sweet Light», υπό την σκέπη «Double Six» της Domino Records, σημαίνει την επιστροφή στη δισκογραφία για έναν διαχρονικά αγαπημένο καλλιτέχνη, τον κιθαρίστα, τραγουδιστή και συνθέτη Jason Pierce.

Ο 46άχρονος Βρετανός εγκατέλειψε τους Spacemen 3 για να ακολουθήσει τον δικό του ιδιαίτερο μουσικό δρόμο δημιουργώντας το 1989 τους Spiritualized, οι οποίοι αποτελούν μέχρι και σήμερα το προσωπικό του εκφραστικό όχημα. Όταν κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ τους, με τον τίτλο «Lazer guided melodies», οι προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν ενώ κοινό και κριτικοί υπέβαλαν τα σέβη τους στο ταλέντο του εκκεντρικού δημιουργού.

Κορυφαία στιγμή το περίφημο «Ladies And Gentlemen We Are Floating In Space», ένας από τους καλύτερους δίσκους της δεκαετίας του ’90. Οι Spiritualized έχουν αποδείξει πως -με πολύ εύκολο τρόπο- μπορούν να πειραματιστούν και να ενσωματώσουν ήχους που πολλοί θεωρούσαν αταίριαστους μεταξύ τους.

Ψυχεδελικές κιθάρες και νότες αισιοδοξίας

Πριν καταλήξει στην τελική του ονομασία, το νέο άλμπουμ των Spiritualized, επρόκειτο να βαφτιστεί «Huh?», όπως μαρτυρά και το εξώφυλλό του. Το επιφώνημα παραπέμπει στην επίδραση που είχε φαρμακευτική αγωγή στο μυαλό του Jason Pierce, λόγω χημειοθεραπειών εξ’ αιτίας κάποιου είδους εκφυλιστικής ασθένειας του ήπατος, η οποία τον ταλαιπώρησε.

Αντίθετα από αυτό που θα περίμενε κανείς από την δημιουργία ενός δίσκου κάτω από αυτές τις συνθήκες, να εκπέμπει μαύρη λύπη και συννεφιασμένη στεναχώρια, τα εννέα λεπτά του εναρκτήριου «Hey Jane» μας προδιαθέτουν για μια ευχάριστη ακρόαση. Οι ανήσυχες χαλαρές μελωδίες του «Little Girl» μας περνάνε στο ατμοσφαιρικό «Get What You Deserve», με τις κλασικές ψυχεδελικές κιθάρες να χτίζουν γέφυρα που οδηγεί στους τρυφερούς στίχους του «Too Late».

Το «Heading For The Top», με τον χαρακτηριστικό Spiritualized ήχο, μας αφήνει στην αγκαλιά του «Freedom», μιας υπέροχης μπαλάντας την οποία ο Pierce υπογράφει με μοναδική ερμηνεία και στίχους όπως, «I made up my mind to leave you behind. You just don't know what you fear». Την ένταση ανεβάζουν οι παραμορφωμένες κιθάρες που κάνουν επιδέξιους μουσικούς ελιγμούς στο «I Am What I Am» ενώ το «Mary» που ακολουθεί, με τις μπλουζ διαθέσεις του, δίνει το δικό του ευαίσθητο χρώμα στο άλμπουμ. «Life Is A Problem» τιτλοφορείται το τετράλεπτο -gospel διάθεσης- κομμάτι που δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να ρίξει τίτλους τέλους το «So Long You Pretty Thing», που κλείνει το άλμπουμ με γλυκούς ήχους πιάνου και αισιοδοξίας.

Υπηρέτες της μουσικής

«Όταν δημιουργείς ένα δίσκο πρέπει να τον αντιμετωπίζεις ως την νούμερο ένα προτεραιότητά σου. Αυτή τη φορά ήθελα να δημιουργήσω κάτι που να αντικατοπτρίζει όλα όσα αγαπώ στη rock'n'roll μουσική», δηλώνει ο Βρετανός καλλιτέχνης. «Έχει τα πάντα, από Brotzmann και Berry μέχρι Dennis και Brian Wilson. Έχω εμμονή με τη μουσική και τον τρόπο που τη συνθέτεις, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν κανόνες που μπορούν να σε περιορίσουν».

Ο Pierce, ποτέ δεν σταμάτησε να δηλώνει ότι οι Spiritualized είναι ένα σχήμα ταγμένο στη rock και ότι δεν κάνουν «υψηλή τέχνη», παρόλα αυτά έπειτα από είκοσι χρόνια επιτυχημένης καλλιτεχνικής διαδρομής, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Spiritualized υπηρέτησαν και εξακολουθούν να υπηρετούν την μουσική όσο λίγες μπάντες.

Στο διάστημα της μουσική του Jason Pierce

Το «Sweet Heart, Sweet Light» -ηχογραφημένο κατά κύριο λόγο στο Λονδίνο, στο οικιακό στούντιο του Pierce- εμπεριέχει προσθήκη εγχόρδων και μελωδιών χορωδίας που προστέθηκαν σε ταξίδια δύο ετών, μεταξύ Ρέικιαβικ και Λος Άντζελες. Χωρίς να αποκλίνει από τις βασικές αρχές στις οποίες μας έχει συνηθίσει, ο Pierce δημιούργησε δέκα νέα κομμάτια τα οποία αποδίδουν μουσική ευφυή, φιλόδοξη, δομημένη πάνω σε μινιμαλιστικά μοτίβα και συμπαγή ηχητικά κολάζ, σ’ ένα άλμπουμ που ακούγεται ευχάριστα από την αρχή μέχρι το φινάλε του.

Σίγουρα, θα θέλαμε να τον ξαναδούμε ζωντανά στην χώρα μας, σκυμμένο πάνω στην κιθάρα του να μας προτρέπει να δέσουμε την ζώνη μας και να ετοιμαστούμε για μια μουσική απογείωση στο διάστημα της υπέροχης μουσικής του.

Καλλιτέχνης: Spiritualized

Album: «Sweet Heart, Sweet Light»

Record Label: «Double Six», Domino Records

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης