Ανακοινώθηκαν οι τελικές υποψηφιότητες για το βραβείο Booker

anakoinothikan-oi-telikes-upopsifiotites-gia-to-brabeio-booker

ΤΡΙΤΗ, 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Η κριτική επιτροπή του βραβείου Man-Booker- της σημαντικότερης λογοτεχνικής διάκρισης μετά το βραβείο Νόμπελ-μόλις δημοσιοποίησε τη βραχεία λίστα με τις τελικές υποψηφιότητες.

Μπορεί το όνομα του νικητή να ανακοινωθεί στις 16 Οκτωβρίου, ωστόσο όσοι συγγραφείς κατόρθωσαν να συμπεριληφθούν στην περίφημη «shortlist» θα δουν τα συμβόλαια για μεταφράσεις των βιβλίων τους σε άλλες γλώσσες να πολλαπλασιάζονται. Κι αυτό γιατί κάθε χρόνο, παραδοσιακά, πραγματοποιείται μια δημοπρασία ανάμεσα στους εκδότες που θέλουν να εξασφαλίσουν το επόμενο μεγάλο όνομα.

Φέτος τα γραφεία στοιχημάτων δεν έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους, αφού η Hilary Mantel περιλαμβάνεται στις τελευταίες, «χρυσές» υποψηφιότητες. Η πολυβραβευμένη βρετανίδα συγγραφέας, θεωρείται κορυφή στο ιστορικό μυθιστόρημα. Μάλιστα το μπεστ σέλερ της «Wolf Hall» είχε τιμηθεί το 2009 με το βραβείο Booker. Είναι αξιοσημείωτο λοιπόν ότι εμφανίζεται και πάλι ως υποψήφια για το ίδιο βραβείο, με το βιβλίο της «Bring up the bodies» που θεωρείται συνέχεια του «Wolf Hall», αφού κεντρικό πρόσωπο παραμένει ο Thomas Cromwell, ο Άγγλος πολιτικός που σφράγισε με τη δράση του τη σκηνή της βασιλικής αυλής των Τιδόρ.

Το βραβείο ωστόσο διεκδικούν και οι Jeet Τhayl («Narcopolis»), Deborah Levy («Swimming home»), Alison Moore («Τhe lighthouse»), Will Self («Umbrella») και Τan Twan Eng («The garden of evening mists»).

Αρκετές θετικές κριτικές στο εξωτερικό έχει αποσπάσει ο Will Self που θεωρείται ένα από τα φαβορί. Το μυθιστόρημά του «Umbrella» επιχειρεί να σκιαγραφήσει τη φύση της σύγχρονης κοινωνίας, επιστρέφοντας στο παρελθόν: ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος και η «τρέλα» της βιομηχανικής επανάστασης αποτελούν το φόντο στο οποίο κινούνται οι ήρωές του, η φεμινίστρια Audrey και ο δόκτωρ Zack Busner.

Η Deborah Levy επιχειρεί να φωτίσει τις συνέπειες της κατάθλιψης, με αφορμή τις περιπέτειες μιας ομάδας τουριστών στη γαλλική Ριβιέρα. Ο ινδικής καταγωγής Jeet Thayl στο «Narcopolis» ταξιδεύει τους αναγνώστες του στη Βομβάη, δίνοντας έμφαση στα διαφορετικά θρησκευτικά δόγματα που σφραγίζουν τις ζωές των ηρώων του. Η Αlison Moore μας συστήνει έναν ήρωα που παλεύει με τα τραυματικά γεγονότα της παιδικής του ηλικίας. Από τη Μαλαισία ο Tan Twan Eng διεκδικεί με αξιώσεις το Booker. Το 2007 με το μυθιστόρημά του «The gift of rain» ήταν και πάλι υποψήφιος, ενώ το μυθιστόρημά του «The garden of evening mists» διαδραματίζεται στην κατεχόμενη Ιαπωνία.