Ντον ΝτεΛίλλο: νέο βιβλίο από τον συγγραφέα του «Κοσμόπολις»
Πολυμεταφρασμένος και αγαπητός στο ελληνικό κοινό είναι ο αμερικανός συγγραφέας Ντον ΝτεΛίλλο, του οποίου το μυθιστόρημα «Kοσμόπολις» (εκδ. Εστία) θα το δούμε σύντομα στους κινηματογράφους (ή και στο φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας) σε σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ με τον Ρόμπερτ Πάτινσον στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Άλλο ένα βιβλίο του διάσημου συγγραφέα, με τίτλο «Οmega Point» μεταφράζεται στα ελληνικά από την Ελένη Γιαννακάκη και αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις εκδ. Εστία μέσα στο φθινόπωρο. To «Οmega Point» είχε κυκλοφορήσει στο εξωτερικό πριν δύο χρόνια περίπου, λαμβάνοντας θετικά σχόλια από το σύνολο των κριτικών. Διαδραματίζεται σε μια έρημο, σε ένα απομονωμένο σπίτι φτιαγμένο από μέταλλο και σανίδες. Εκεί κατοικεί ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας, ο 73χρονος Ρίτσαρντ Έλστερ, ο οποίος υπήρξε μυστικός σύμβουλος πολέμου για την κυβέρνηση. Επί δύο χρόνια διάβαζε απόρρητες μυστικές αναφορές και συμμετείχε σε κρυφές συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Στόχος του ήταν να συλλάβει τον πόλεμο, κάτω από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα, σαν ένα ιαπωνικό χαϊκού (ιαπωνικό είδος ποίησης σε λίγους στίχους). «Ήθελα έναν πόλεμο σε τρεις γραμμές…» εξομολογείται ο ίδιος.
Την απομόνωση του Έλστερ διακόπτει η επίσκεψη του κινηματογραφιστή Τζιμ Φίνλεϊ, ο οποίος θέλει να αποτυπώσει τις εμπειρίες του Έλστερ σε μια ταινία που θα δείχνει «απλώς έναν άνδρα ενάντια σε έναν τοίχο». Η εκκεντρική κόρη του Έλστερ προστίθεται στην ιστορία. Ο Τζιμ Φίνλεϊ την ερωτεύεται αλλά εκείνη εξαφανίζεται μυστηριωδώς χωρίς να αφήσει πίσω της κάποιο ίχνος.
Η Alexandra Altar από τη Wall Street Journal περιέγραψε το «Οmega Point» ως ένα «στοχασμό πάνω στο χρόνο, την απώλεια, τα γηρατειά και το θάνατο, θέματα που ο Ντον ΝτεΛίλλο δεν είχε διερευνήσει σε τέτοιο βάθος, όταν ήταν νεαρότερος συγγραφέας».
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Ντον ΝτεΛίλλο γεννήθηκε το 1936 στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα σε ηλικία είκοσι τριών ετών. Έκτοτε εξέδωσε δεκαέξι μυθιστορήματα και τέσσερα θεατρικά έργα. Είναι ο πρώτος Αμερικανός που τιμήθηκε, το 1999, με το Jerusalem Prize για το σύνολο του έργου του. Άλλες σημαντικές διακρίσεις: National Book Award για το μυθιστόρημα «Λευκός θόρυβος»· Irish Times International Fiction Prize για το «Ζυγός»· PEN/Faulkner Award for Fiction για το «Μάο ΙΙ». Για τον μνημειώδη «Υπόγειο κόσμο» απέσπασε το Howells Medal της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών. Από τις εκδόσεις της Εστίας κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του «Λευκός θόρυβος», «Τα ονόματα», «Υπόγειος κόσμος», «Οι χρόνοι του σώματος», «Κοσμόπολις» και «Άνθρωπος σε πτώση».
Πληροφορίες: Το βιβλίο «Οmega Point» θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες από τις εκδόσεις της Εστίας, σε μετάφραση της Ελένης Γιαννακάκη.







