Ένα αστέρι της reggae, soul και ethnic μουσικής στην Ελλάδα

ena-asteri-tis-reggae-soul-kai-ethnic-mousikis-stin-ellada

ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Η Nneka, η πολυβραβευμένη τραγουδοποιός από τη Νιγηρία, έρχεται στην Αθήνα και τη Γεωπονική live, το Σάββατο 6 Οκτωβρίου.

Η πολυβραβευμένη τραγουδοποιός, τραγουδίστρια και ακτιβίστρια Nneka Egbuna επισκέπτεται για πρώτη φορά τη χώρα μας λίγους μόλις μήνες μετά την κυκλοφορία του νέου της άλμπουμ με τίτλο «Soul Is Heavy» για δύο μοναδικές εμφανίσεις σε Θεσσαλονίκη (την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου) και Αθήνα (το Σάββατο 6 Οκτωβρίου).

Η μουσική της Nneka είναι ένα μείγμα από hip-hop, reggae, soul και αφρικανικούς ρυθμούς. Είναι από τις λίγες περιπτώσεις καλλιτεχνών των οποίων η μουσική δεν έχει διακριτά όρια και περνά με επιτυχία από πολύ διαφορετικά μουσικά είδη, όπως τα προαναφερόμενα hip-hop, reggae, soul, αλλά μέχρι και dubstep ή house μέσω συνεργασιών με τα μεγαλύτερα ονόματα παραγωγών ηλεκτρονικής μουσικής.

Οι στίχοι της αντανακλούν την προσωπική της πορεία και ζωή στην πατρίδα της τη Νιγηρία, όπου μεγάλωσε, αλλά και τις εμπειρίες της από το δυτικό τρόπο ζωής στην Ευρώπη, όπου βρέθηκε σχεδόν έφηβη μετανάστρια να αγωνίζεται να επιβιώσει μόνη της. Τα τραγούδια της μιλούν για τα ανθρώπινα συναισθήματα, τη φτώχεια, τον πόλεμο, την υποκρισία και τη διαφθορά της πολιτικής στις αφρικάνικες χώρες, αλλά και στο παγκόσμιο στερέωμα.

Η δουλειά της έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές και συχνά χαρακτηρίζεται ως η συνέχεια των Lauryn Hill και Erykah Badu με πολλά αφρικανικά στοιχεία και ως το νέο μεγάλο αστέρι της μαύρης μουσικής. Όμως η Nneka είναι πολλά παραπάνω από μία ταλαντούχα καλλιτέχνιδα. Από τον πρώτο δίσκο της ήταν προφανές ότι η Αφρική απέκτησε μια νέα δυναμική φωνή στο πρόσωπό της.

Στη συναυλία της Αθήνας, το θερμόμετρο θα ανεβάσουν οι διασκευαστές/διασκεδαστές The Burger Project, εκτοξεύοντας τους ρυθμούς από νωρίς με τις σουρεαλιστικές τους εκτελέσεις γνωστών τραγουδιών, που κυμαίνονται από disco classics σε punk rock ύμνους αλλά και «αμαρτωλά» ελληνικά, που ερμηνεύουν με τη γνωστή τους ασέβεια και επαναστατικότητα.

Στην ίδια ιδιοσυγκρασία ανήκει και η φοβερή performer Ματούλα Ζαμάνη, γι' αυτό άλλωστε κόλλησε από νωρίς μαζί τους παίρνοντας το ρόλο της ανεπίσημης τραγουδίστριας του συγκροτήματος.

Το party θα ξεκινήσει νωρίς με τους supporting artists Mc Yinka ft. Rankin Johny, Flowjob, Expe ft. Dj D-Mice, ενώ στα decks θα βρεθούν οι Mrs Hcn & Alex Afanas και ο Dj Sperry.

Πληροφορίες: Γεωπονική live: Κασσάνδρας 23 & Σπύρου Πάτση, Βοτανικός, εισιτήρια 15€ (προπώληση), 20€ (ταμείο).