Ζωγραφικό ταξίδι προς την ελευθερία

zografiko-taksidi-pros-tin-eleutheria

«Οκτάνα» πόλη της μελλοντικής ευτυχίας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 02 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Έξι χρόνια μετά την τελευταία της ατομική έκθεση ζωγραφικής, η Άννα Φιλίνη παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου έως και την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012, το δικό της «Ταξίδι προς την Ελευθερία».

Με έργα των τελευταίων τριών χρόνων, η έκθεση της δημιουργού χαρακτηρίζεται από ένα μεγάλων διαστάσεων, σύνθετο έργο ζωγραφικής, συμπεριλαμβανομένων και 12 πορτρέτων.

Το κυρίως έργο της έκθεσης «Ταξίδι προς την Ελευθερία» αποτελείται από 4 εικόνες που συνιστούν ένα τετράπτυχο, και μιλά για τη νεότερη ελληνική, κυρίως, ιστορία ξεκινώντας από το 1945, αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι τις μέρες μας. Είναι μια ενιαία φρίζα μέσα στην οποία κάθε μία από τις τέσσερις εικόνες αναφέρεται σε μια ξεχωριστή χρονική περίοδο.

Ο τίτλος του έργου οφείλεται σε δύο ταξίδια που ξεκίνησαν σχεδόν ταυτοχρόνως το 1945: το ένα είναι το πραγματικό ταξίδι του πλοίου «Ματαρόα», που ξεκίνησε από τον Πειραιά μεταφέροντας με προορισμό το Παρίσι τους 215 νέους Έλληνες διανοούμενους υποτρόφους του γαλλικού κράτους και το άλλο είναι το ξεκίνημα συγγραφής, το 1945, από τον Ανδρέα Εμπειρίκο του μυθιστορήματός του για το ταξίδι του υπερωκεάνιου «Μέγας Ανατολικός».

Και τα δύο είναι ταξίδια προς την αναζήτηση της ελευθερίας. «Άποψή μου είναι πως το ταξίδι αυτό, εφόσον είναι ζήτημα επιλογής, συνεχίζεται» επισημαίνει η Άννα Φιλίνη για το έργο της.

Η έκθεση πλαισιώνεται και από 12 πορτρέτα από τους τότε Έλληνες υποτρόφους στο Παρίσι και ταξιδευτές με το πλοίο «Ματαρόα» το 1945. Πρόκειται για πορτρέτα ανθρώπων που είτε γνώρισε προσωπικά η Άννα Φιλίνη είτε γνώριζαν οι γονείς της (κατά αλφαβητική σειρά): Νέλλη Ανδρικοπούλου, Κώστας Αξελός, Κορνήλιος Καστοριάδης, Άννα Κινδύνη, Κώστας Κουλεντιανός, Μιμίκα Κρανάκη, Μέμος Μακρής, Ιάνης Ξενάκης, Αριστομένης Προβελέγγιος, Νίκος Σβορώνος, Μάτση Χατζηλαζάρου, Νίκος Χατζημιχάλης. Ταυτόχρονα με την έκθεση θα κυκλοφορήσει και βιβλίο για το έργο "Ταξίδι προς την Ελευθερία", από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.

Πορτραίτο της Νέλλης Ανδρικοπούλου

Πληροφορίες: Εκθεσιακός χώρος δεύτερου ορόφου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570, [email protected] , www.mcf.gr , εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012, στις 20:00, διάρκεια έκθεσης: Πέμπτη 8 Νοεμβρίου έως Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012, , ώρες λειτουργίας: Δευ - Κυρ 18:00-22:00, είσοδος ελεύθερη.