Δισκοκριτική: «Glad Rag Doll» Diana Krall

diskokritiki-glad-rag-doll-diana-krall

ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Τον τίτλο «Glad Rag Doll» φέρει το νέο άλμπουμ της σπουδαίας πιανίστριας και τραγουδίστριας Diana Krall.

Ο ενδέκατος δίσκος της Krall, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της με τον κορυφαίο σε θέματα αμερικάνικης μουσικής παράδοσης παραγωγό T Bone Burnett, με τον οποίο δημιούργησαν νέους ήχους, νέες ενορχηστρώσεις και χορευτική διάθεση, που αποκαλύπτει μια φυσική εξέλιξη της καλλιτέχνιδας.

Η 48άχρονη καναδή αφήνει στην άκρη τη νοσταλγία για την jazz και ξεκινάει ένα φλερτ με το country περιβάλλον, διασκευάζοντας παλιά τραγούδια που ανακάλυψε σε δίσκους 78 στροφών του πατέρα της.

«Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε σαν τα τραγούδια να είχαν γραφτεί χθες. Δεν ήθελα να δημιουργήσω ένα νοσταλγικό δίσκο», δήλωσε η ίδια, παρά το γεγονός ότι τα ακούσματά της από μικρή ηλικία και οι επιρροές της προέρχονται από το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα.

Το «Glad Rag Doll» αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο βήμα στην καριέρα της Diana Krall, η οποία έχει κερδίσει τη μουσική βιομηχανία και τους κριτικούς κάνοντάς τους να μιλάνε για μια δεινή πιανίστρια και μια ερμηνεύτρια με γνώση και πυγμή.

Το νέο της άλμπουμ αποτελεί ένα ταξίδι στο παρελθόν στις δεκαετίες του 1920 και του 1930, στις ρίζες των blues, με τραγούδια που ανήκουν στην pop jazz εποχή.

Σημαντική η συμβολή του 65άχρονου T Bone Burnett, ο οποίος έρχεται να προσδώσει λάμψη στην παραγωγή, με την τεράστια εμπειρία που του έχουν δώσει συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως οι Counting Crows, Elton John, Leon Russell, Elvis Costello, Los Lobos, Roy Orbison κ.ά.

Το καλοδουλεμένο «We Just Couldn't Say Goodbye» ανοίγει το «Glad Rag Doll», δίνοντας από την αρχή το στίγμα μιας ελαφριάς υποχώρησης της jazz γοητείας που προσδιορίζει τις μέχρι τώρα δουλειές της Krall και αφήνοντας χώρο και για πιο rock ήχους. Στο «There Ain't No Sweet Man That's Worth Τhe Salt Οf My Tears» έχουμε μια ιδιαίτερη ερμηνεία, την οποία ενισχύουν τα σημεία ξεσπάσματος που χρωματίζονται με τις όμορφα απαλές πινελιές του έμπειρου κιθαρίστα Mark Ribot, του μπασίστα Dennis Crouch και του ντράμερ Jay Bellarose.

Ακολουθούν τα «Just Like A Butterfly That's Caught In The Rain» και «You Know - I Know Everything's Made For Love» τα οποία κινούνται σε καθαρή jazz φόρμα θυμίζοντας παλιότερες όμορφες εποχές και επιτυχίες της Krall. Στο ομώνυμο «Glad Rag Doll» απολαμβάνουμε το κλασικό στυλ της ερμηνεύτριας σε ένα χαλαρό jazz ύφος, που μοιάζει να βγαίνει από περασμένες δεκαετίες.

Το «I'm a Little Mixed Up» της Betty James ροκάρει έχοντας απολαυστικά φωνητικά, ενώ το εξαιρετικό «Prairie Lullaby», που το διαδέχεται, κινείται σε ρυθμούς βαλς. Με τα πλήκτρα του πιάνου να ντύνουν τα βαθιά φωνητικά ξεκινάει το «Here Lies Love», το οποίο απογειώνεται από την κιθάρα του Mark Ribot που δίνει όγκο στην σύνθεση ενώ την βοηθάει να αποκτήσει μια πιο lounge διάσταση.

Ο swing ρυθμός του «I Used to Love You But It's All Over Now» μας περνά στην χαλαρή μπαλάντα «Let It Rain», της οποίας τα ρυθμικά μέρη χαλαρώνουν την ακρόαση για να μεταφερθούμε με τον καλύτερο τρόπο στη διασκευή «Lonely Avenue» του θρυλικού λευκού τραγουδιστή των blues, Doc Pomus. Ο Elvis Costello συμμετέχει στο coutry folk «Wide River to Cross», ενώ οι τίτλοι τέλους πέφτουν υπό τους ήχους του «When The Curtain Comes Down».

Διαθέτοντας φωνή που χαϊδεύει τις αισθήσεις, η Krall ερμηνεύει τα κομμάτια χρησιμοποιώντας τους στίχους σαν βέλη για να στοχεύσει στο κέντρο του στόχου κάθε ευαίσθητης καρδιάς.

Με την βαθιά, βελούδινη φωνή της εξακολουθεί να εντυπωσιάζει, να μαγεύει αλλά και να συγκινεί. Λευκή με φωνή μαύρης ντίβας, δικαίως έχει τον τίτλο της μεγάλης κυρίας της jazz και –ακόμα και με αυτόν τον δίσκο- τον διατηρεί επάξια.

Την σημαντική ερμηνεύτρια θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι και συγκεκριμένα στο Ηρώδειο, όπου θα εμφανιστεί την 1η Ιουλίου. Μετά από αίτημα της καναδικής πρεσβείας στην Ελλάδα, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως» στην παραχώρηση χρήσης του μνημείου.

Η σύζυγος του γνωστού Bρετανού μουσικού Elvis Costello, από το 2003 και μητέρα δύο δίδυμων αγοριών, από το 2006, δεν είναι η πρώτη φορά που θα εμφανιστεί στη χώρα μας.

Τον Ιούλιο του 2006 είχε καταπλήξει με την αισθαντική φωνή και την εξαιρετική δεξιοτεχνία της στο πιάνο όσους τυχερούς την απόλαυσαν στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ενώ το καλοκαίρι του 2010 αντάμειψε με το παραπάνω τους πιστούς θαυμαστές της στο Terra Vibe στη Μαλακάσα.

Θεωρείται μία από τις πιο πετυχημένες τραγουδίστριες παγκοσμίως, καθώς έχει πουλήσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια άλμπουμ στον κόσμο, από τα οποία τα 6 εκατομμύρια μόνο στις ΗΠΑ.

Έχει κερδίσει δύο βραβεία Grammy, οκτώ Juno Awards και γεμίζει το βιογραφικό της με εννέα χρυσά, τρία πλατινένια και επτά πολυ-πλατινένια άλμπουμ, που στολίζουν τις δισκοθήκες μας.

Καλλιτέχνης: Diana Krall

Album: «Glad Rag Doll»

Record Label: Verve Records

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης