Who is Who: Lil Wayne

who-is-who-lil-wayne

ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Όσο μεγάλη είναι η πληθώρα συνεργασιών του εκκεντρικού ράπερ με τους μεγαλύτερους αστέρες της μουσικής, τόσο πολλά είναι και τα προβλήματά του με τον νόμο...

- O Dwayne Michael Carter Jr, γεννήθηκε το 1982 και μεγάλωσε στη Νέα Ορλεάνη. Ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια όταν ο Wayne ήταν μόνο δύο ετών. Το πρώτο του rap τραγούδι το έγραψε σε ηλικία οκτώ ετών. Τότε συνάντησε τον προσωπικό του μέντορα Bryan Williams, ο οποίος εκτός από rapper ήταν και πρόεδρος της Cash Money Records. Ο Wayne άφηνε μηνύματα στον τηλεφωνητή του Williams με freestyle ρίμες, προσπαθώντας να του δείξει ότι αξίζει την προσοχή του. Όταν τελικά δέχτηκε, πήρε υπό την προστασία του τον Wayne, βάζοντάς τον στο δυναμικό της εταιρείας.

- Η πρώτη του συνεργασία ήταν με τον ράπερ B.G., σε ηλικία μόλις 11 ετών. Ένα χρόνο αργότερα, ένα τραγικό γεγονός παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή όταν αυτοπυροβολήθηκε με ένα όπλο 9 χιλιοστών. Παρ’ ότι ήταν από τους καλούς μαθητές, αποφάσισε σε ηλικία 14 ετών να σταματήσει το σχολείο και να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη μουσική.

- Το 1996, μαζί με τους ράπερ Juvenile, B.G. και Turk, έγινε μέλος των Hot Boys. Ήταν ο μικρότερος του συγκροτήματος, μόλις 15 χρονών τότε. Το πρώτο τους album «Guerrilla Warfare», έφτασε στο Νο 1 του Billoboard R&B/Hip-Hop chart.

- Το πρώτο του album ως solo καλλιτέχνης κυκλοφόρησε δύο χρόνια αργότερα, με τίτλο «Tha Block Is Hot». Έγινε πλατινένιο αφού έφτασε στις πρώτες θέσεις των charts. Το επόμενο βήμα του όμως, «Lights Out», δεν είχε την ανάλογη επιτυχία, όπως και το «500 Degrees» που ακολούθησε. Οι διαφορές του με τους υπόλοιπους Hot Boys, ήταν πλέον εμφανείς παρ’ ότι συμμετείχαν όλοι στα προσωπικά albums των άλλων. O Juvenile ήταν ο πρώτος που αποχαιρέτισε το συγκρότημα, το οποίο γρήγορα διαλύθηκε.

- Το καλοκαίρι του 2004, το album του Wayne «Τha Carter», κυκλοφόρησε και οι κριτικοί το θεώρησαν την καλύτερη μέχρι εκείνη στιγμή δουλειά του. Με το χαρακτηριστικό του look με τα ράστα και τα άπειρα τατουάζ, ο Wayne άρχισε να χτίζει το δικό του προφίλ και να γίνεται ένα από τα hot ονόματα της hip hop σκηνής. Εκτός από το single «Go DJ» που έγινε τεράστιο hit, συμμετείχε μαζί με τον T.I. στο single των Destiny’s Child «Soldier». Η συνέχεια ήρθε με το album «The Carter II».

- Το 2007 ανακοίνωσε ότι θα ξανάβρισκε τους παλιόφιλους του Hot Boys, για να ηχογραφήσουν ένα album μαζί. Το τρίτο του solo album «The Carter III» πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα στην πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του. Το πρώτο single «Lollipop» έγινε το πιο επιτυχημένο του single μέχρι εκείνη τη στιγμή, ενώ το τρίτο single «Got Money» μαζί με τον T-Pain γνώρισε επίσης μεγάλη επιτυχία. Το album κέρδισε τέσσερα βραβεία Grammy, ανάμεσα τους αυτά για το καλύτερο rap album και rap τραγούδι και έγινε το album με τις μεγαλύτερες πωλήσεις για το 2008.

- Πολλές είναι και οι συνεργασίες του Lil Wayne. Ανάμεσα στους stars που έχει συνεργαστεί είναι οι Usher, Keri Hilson, Jennifer Lopez, Kid Rock και Kevin Rudolf με τον οποίον ηχογράφησαν το άκρως επιτυχημένο single «Let It Rock». Μία από τις πιο ηχηρές του συνεργασίες ήταν αυτή με τη Madonna στο κομμάτι «Revolver».

- Λίγο πριν κλείσει τα 28, το 2010, κυκλοφόρησε το δέκατο album του, «I Am Not A Human Being», που γνώρισε φυσικά μεγάλη επιτυχία. Τα μπλεξίματά του με τον νόμο όμως, είχαν αρχίσει να γίνονται πιο έντονα. Το αποκορύφωμα ήταν η φυλάκισή του, όταν συνελήφθη στη Νέα Υόρκη για κατοχή μαριχουάνας, με ένα πιστόλι στην τσάντα και καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση. Μετά από οκτώ μήνες αφέθηκε ελεύθερος. Όπως δήλωσε η καθημερινότητα του στη φυλακή ήταν να διαβάζει τη Βίβλο και να κάνει γυμναστική. Δεν ήταν η πρώτη φορά που απασχολούσε τις Αρχές, αφού είχε συλληφθεί ξανά για κατοχή ναρκωτικών, μαζί με συνεργάτες του.

- Λόγω αυτού του γεγονότος, το πολυαναμενόμενο album του «The Carter IV», που θα περιείχε παλιότερες ηχογραφήσεις, καθυστέρησε αρκετά. Μετά την αποφυλάκισή του, ο Wayne άρχισε να το δουλεύει από την αρχή. Μετά από ένα χρόνο δουλειάς και πολλών singles-προπομπών, το «The Carter IV» κυκλοφόρησε το 2011 και πήγε κατευθείαν στην πρώτη θέση του Billboard 200.

- Ο Wayne έχει δηλώσει ότι θέλει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση στα 35 του. Αν και μικρός σε ηλικία είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών. Σήμα κατατεθέν του, εκτός από τα ράστα, είναι και τα άπειρα τατουάζ, ανάμεσα στα οποία έχει και τρία δάκρυα στο μάγουλο, αλλά και τη φράση «I Am Music» στο μέτωπο του.

- Πρόσφατα κυκλοφόρησε το τελευταίο του album, «I Am Not A Human Being II». Ανάμεσα σε άλλους καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι Nicki Minaj, 2 Chainz και Drake. Ο Wayne έχει δηλώσει ότι ιδανικά στο μέλλον θα ήθελε να συνεργαστεί με τον R.Kelly και τη Mary J. Blige.

Ροζίνα Αράπη