Με τραγούδι μελών των ABBA θα ανοίξει η Eurovision

me-tragoudi-melon-ton-abba-tha-anoiksei-i-eurovision-eurovision

ΤΡΙΤΗ, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Δύο πρώην μέλη των ABBA, του σουηδικού ποπ συγκροτήματος που το 1974 κέρδισε την πρώτη θέση στο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision με το «Waterloo», έγραψαν το τραγούδι για την έναρξη του φετινού 58ου πανευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού, όπως μετέδωσε το σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο SvT.

Ο Μπένι Άντερσον και ο Μπιορν Ούλβεους, που έχουν συνθέσει δεκάδες επιτυχίες των ABBA όπως τα «Dancing Queen», «Mamma Mia» και «The Winner Takes It All», δήλωσαν ότι η συνεργασία τους με τον διάσημο σουηδό dj AVitsi «ήταν διασκεδαστική και μεγάλη έμπνευση».

Τα δύο πρώην μέλη των ABBA δήλωσαν ότι κλήθηκαν «να γράψουν ένα κομμάτι για την ενότητα και την αίσθηση της κοινότητας», ενώ το δίκτυο SvT ανακοίνωσε ότι παρήγγειλε το τραγούδι με τίτλο «We Write the Story» σαν έναν ύμνο για την διοργάνωση.

Οι δημιουργοί θα ερμηνεύσουν το τραγούδι στις 18 Μαΐου, στον τελικό του διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί στο Μάλμε της νότιας Σουηδίας, τον οποίο αναμένεται να παρακολουθήσουν εκατομμύρια τηλεθεατές.

Στον τελικό της διοργάνωσης θα συμμετάσχουν συνολικά 26 χώρες, εκ των οποίων οι είκοσι από τους ημιτελικούς –δέκα από κάθε βραδιά- ενώ οι «Big Five» (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο) και η διοργανώτρια Σουηδία θα συμμετάσχουν απευθείας στον τελικό.

Η σειρά εμφάνισης θα ανακοινωθεί από τους διοργανωτές, το αργότερο μέχρι τις 17 Μαΐου και για πρώτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού, θα καθορίζεται από τους ίδιους τους διοργανωτές -δηλαδή τη δημόσια σουηδική τηλεόραση SVT- και όχι από κλήρωση.

Η σειρά των εμφανίσεων στους δύο ημιτελικούς

1ος ημιτελικός, Τρίτη 14 Μαΐου

1. Αυστρία, 2. Εσθονία, 3. Σλοβενία, 4. Κροατία, 5. Δανία, 6. Ρωσία, 7. Ουκρανία, 8. Ολλανδία, 9. Μαυροβούνιο, 10. Λιθουανία, 11. Λευκορωσία, 12. Μολδαβία, 13. Ιρλανδία, 14. Κύπρος, 15. Βέλγιο και 16. Σερβία.

2ος ημιτελικός, Πέμπτη 16 Μαΐου

1. Λετονία, 2. Άγιος Μαρίνος, 3. Π.Γ.Δ.Μ., 4. Αζερμπαϊτζάν, 5. Φινλανδία, 6. Μάλτα, 7. Βουλγαρία, 8. Ισλανδία, 9. Ελλάδα, 10. Ισραήλ, 11. Αρμενία, 12. Ουγγαρία, 13. Νορβηγία, 14. Αλβανία, 15. Γεωργία, 16. Ελβετία και 17. Ρουμανία.