B. D. Foxmoor: «Το τέλος που μας τάξανε αργεί...»

b-d-foxmoor-to-telos-pou-mas-taksane-argei

ΣΑΒΒΑΤΟ, 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Οι Active Member γιορτάζουν τη δεύτερη εποχή τους και όλα όσα ονειρεύονται για το άμεσο μέλλον, έχοντας πίσω τους 20 χρόνια δημιουργικής πορείας και ο B. D. Foxmoor μάς μιλά για την «πιο μεγάλη τους νύχτα»…

Πάντα «ενεργά μέλη», με τη ματιά τους στραμμένη στα «όμορφα και τα λεύτερα», οι Active Member παρουσιάζουν μια συναυλία – γιορτή, στον Βοτανικό Live Stage, το Σάββατο 27 Απριλίου, στις 8 το βράδυ.

Σε μια εποχή που όχι μόνο ο πολιτικός αλλά γενικά ο λόγος δεν βρίσκει εύκολα χώρο, οι Active Member τραβάνε την πορεία τους, δρώντας καταλυτικά στα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, που εξελίσσονται γύρω μας και ο B. D. Foxmoor (Μιχάλης Μυτακίδης), μένοντας πιστός στο είδος που βάφτισε «Low bap», δηλαδή, «στήριξε τον λόγο σου με τη ζωή σου και το αντίστροφο», μιλά γι’ αυτήν τη βραδιά και εκφράζει τα συναισθήματά του για τη σύγχρονη περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Τι θα παρουσιάσετε σε αυτήν τη συναυλία–γιορτή;

Θα προσπαθήσουμε να αποδώσουμε καλά την αίσθηση από τα πρώτα 20 χρόνια μας και ίσως, προλάβουμε να δώσουμε ένα στίγμα από τη δεύτερη εποχή του γκρουπ, όπως εμείς τη σχεδιάζουμε και τη φανταζόμαστε.

Ποιοι καλεσμένοι θα σας συντροφέψουν επί σκηνής;

Φωτογραφία: Mirsini Bogdanou

Μαζί μας θα βρίσκονται επί σκηνής, κάποιοι φίλοι παλιοί και καινούργιοι, όπως οι Rodney P & Skitz από το Λονδίνο, ο Jahcoustix από τη Γερμανία, ο Luka Lesson από την Αυστραλία και ο καλός μου φίλος Νίκος Ξύδης, με τον οποίο ξεκινάμε τώρα ένα πρότζεκτ, που λέγεται «Armat spina rosas» (Το αγκάθι οπλίζει τα ρόδα).

Τι θεωρείτε αντιαισθητικό στα σύγχρονα μουσικά δρώμενα;

«Οι καλλιτεχνάδες τώρα πια πιασμένοι όλοι αλά μπρατσέτα

σπάνε τα γαμησιάτικα και τα παχιά πακέτα

με χορηγούς, μανατζεραίους και γραφεία

μια ξεπεσμένη και χωρίς κώδικα μαφία.

Τροβαδούροι, έντεχνοι, σκυλάδες,

χιπχόπερς κι οι μεγάλοι μας ροκάδες,

τώρα πια με ίδια αισθητική κι αξία,

πολιτιστική εθνική κοινοπραξία.

Πρέπει να μάθεις να κρατάς την αναπνοή σου

και να ζεις με των κάλπηδων τη μπόχα».

Τι δεν πρέπει να κάνει κάποιος, που ασχολείται με το hip hop;

Φωτογραφία: Mirsini Bogdanou

Να διηγείται ότι πρόκειται για είδος μουσικής, ενώ απλά είναι ένας τρόπος να αποδίδεις με τη φιλοσοφία και την τεχνοτροπία ενός dj αυτό που έχεις μέσα σου. Το hip hop είναι μόνο αυτό και τίποτα άλλο.

Μετά από 20 χρόνια δημιουργικής πορείας, πώς οραματίζεστε τη συνέχειά της;

Η αλήθεια είναι ότι έχω κουραστεί από τις σχέσεις μου με τους ανθρώπους, αλλά όχι από το βάθεμά μου στα πράγματα. Για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε αυτό που έρχεται, πρέπει να παραμείνουμε λίγο απόμερα από όλους. Μετά πάλι, θα το μοιραστούμε με όλους.

Μετά τη «μεγάλη νύχτα» στον Βοτανικό, κάνουμε με τον Luka lesson ένα οδοιπορικό, που θα λέγεται «Κασκαρίκα» και θα γίνει ντοκιμαντέρ για την Αυστραλία. Εκεί, θα κάνω και εγώ για πρώτη φορά spoken word. Μέσα στον Ιούνιο, θα παίξουμε την τριλογία από τα «la bruja muerta» με μεγάλη ορχήστρα εγχόρδων και συνεχίζουμε το καλοκαίρι με συναυλίες «Active Member αποκορύφωμα», ένα διήμερο που θα γίνει στην Τεχνόπολη, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου.

Τι σας ανησυχεί περισσότερο από όσα συμβαίνουν γύρω μας;

Η απάθεια. Σε αυτήν τη χώρα, η απάθεια είναι σαν τη λιακάδα, μας βολεύει σχεδόν όλους, ειδικά κάποια πρωινά του χειμώνα. Παρόλα αυτά,

«…είναι αβίωτος δρόμος κι ένοχος χρόνος η απάθεια,

γι’ αυτό αναμέριαζα τη νοιάξη μου για σένα

όσο άδικα ζευγάριζες πάνω στην αμάθεια

εγώ ευτυχώς μάθαινα εσένα»

Από πού πρέπει να ξεκινήσουμε τις αλλαγές, για να γίνουμε «ενεργά μέλη» στην οικοδόμηση ενός υγιούς μέλλοντος;

Φωτογραφία: Mirsini Bogdanou

Να συνεχίσουμε να μαζεύουμε στιγμές και να ψάχνουμε για τα πιο όμορφα. Για να καταφέρουμε να τη βγάλουμε επίσης, θέλει καλή παρέα και νοιάξη.

Υπάρχουν πια «όμορφα και λεύτερα»;

Πάντα θα υπάρχουν. Κανείς δεν μπορεί να μας τα κλέψει. Το τέλος που μας τάξανε αργεί, αυτό στο υπογράφω.

Πληροφορίες: Βοτανικός Live Stage, Κασσάνδρας 19 (κάθετος Ιεράς Οδού), Αθήνα, 210 3473835. Τιμές εισιτηρίων 15 ευρώ (ταμείο).

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης