Who is Who: Daft Punk

who-is-who-daft-punk

ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Το ηλεκτρονικό δίδυμο από τη Γαλλία είναι φέτος στα καλύτερά του, μιας και το «Get Lucky» θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για το τραγούδι του καλοκαιριού. Χρόνια όμως τώρα, οι Daft Punk έχουν καταφέρει να μας κάνουν να χορεύουμε στα πρωτοποριακά τους beats...

- O Thomas Bangalter και ο Guy-Manuel de Homen-Christo γνωρίστηκαν το 1987 στο σχολείο του Παρισιού όπου φοιτούσαν και οι δύο. Ανακάλυψαν τα κοινά τους γούστα στη μουσική και σχημάτισαν ένα κιθαριστικό group, τους Darlin’. Οι κριτικές για τη μουσική τους όμως, δεν ήταν και οι καλύτερες. Συγκεκριμένα, ένας κριτικός του Melody Maker χαρακτήρισε τον ήχο τους ως «daft punky thrash». Από αυτή τη φράση, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη ροκ κατεύθυνση και να στραφούν σε πιο ηλεκτρονικά μονοπάτια, ως Daft Punk πια.

- To πρώτο τους single «The New Wave» κυκλοφόρησε το 1994 και στη συνέχεια, το «Da Funk», που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη χώρα τους. Τρία χρόνια αργότερα ήρθε το πρώτο τους studio album με τίτλο «Homework», που χαρακτηρίστηκε ως μια πρωτοποριακή σύνθεση techno, house και electro. To πιο επιτυχημένο single του album ήταν το «Around The World». Τα μουσικά τους video ήταν σκηνοθετημένα από μεγάλα ονόματα του ανεξάρτητου κινηματογράφου, όπως οι Roman Coppola και Spike Jonze.

- Το 2001 κυκλοφόρησαν το «Discovery», με έντονες synthpop επιρροές. Με samples από τη δεκαετία του ’70 και του ’80, το album έφτασε στο Νο2 των βρετανικών charts και το «One More Time» είναι μέχρι σήμερα, ένα από τα μεγαλύτερα hits τους. Τα videoclip στα οποία έδειχναν την animated ιστορία εξωγήινων rock stars, ήταν μέρη της ιαπωνικής ταινίας «Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem» , η οποία είναι ουσιαστικά η οπτική απεικόνιση του Discovery και αφηγείται την ιστορία της απαγωγής και της διάσωσης ενός διαπλανητικού pop group.

- Το επόμενο βήμα τους ήταν το «Human After All» το 2005 και λίγο αργότερα το «Musique Vol. 1993-2005», μια ανθολογία των καλύτερων στιγμών τους.

- Μετά την tour τους, το «Alive 2007», ασχολήθηκαν και με άλλα projects. Έδωσαν έντεκα νέα κομμάτια τους για το βιντεοπαιχνίδι DJ Hero, στο οποίο εμφανίζονται και οι ίδιοι. Παράλληλα κέρδισαν και ένα Grammy για το single «Harder, Better Faster, Stronger».

- Το 2009 ανακοινώθηκε ότι θα ήταν υπεύθυνοι για το soundtrack της ταινίας «Tron:Legacy». Τα κομμάτια που έγραψαν γνώρισαν τεράστια επιτυχία και η απήχηση που είχαν, τους έχρισε Ιππότες στο Τάγμα Τεχνών και Γραμμάτων της Γαλλικής Κυβέρνησης, μια ύψιστη τιμή για τους καλλιτέχνες. Κατατάσσονται επίσης στην 28η θέση με τους καλύτερους djs παγκοσμίως από το DJ Magazine και στη δεύτερη θέση των Μεγαλύτερων Χορευτικών Acts όλων των εποχών, σύμφωνα με το MixMag.

- Τη χρονιά που πέρασε άρχισαν να δουλεύουν πάνω στο καινούργιο τους album «Random Access Memories». Τον περασμένο Οκτώβρη παρουσίασαν δεκαπέντε λεπτά από την καινούργια τους μουσική για το show του Hedi Slimane, σχεδιαστή του οίκου Yves Saint Laurent, ο οποίος τους επέλεξε και για μοντέλα της αντρικής του κολεξιόν. Το album κυκλοφόρησε στις 21 Μαΐου, με πρώτο single το «Get Lucky», με τον Pharrel Williams των N.E.R.D. στα φωνητικά, που γνωρίζει τεράστια επιτυχία (Διαβάστε την κριτική του album τους «Random Access Memories» εδώ)

- Μεγάλο μέρος της αναγνώρισης τους ήταν και η συμμετοχή τους σε διάφορα mainstream media. Έχουν εμφανιστεί μαζί με την ηθοποιό Juliette Lewis σε διαφήμιση της Gap. Ως animated robots κάνουν μια μικρή εμφάνιση και στην ταινία «Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem». To 2011 η Coca-Cola κυκλοφόρησε τη Daft Coke, μια περιορισμένη έκδοση μπουκαλιών, σχεδιασμένη από τους ίδιους τους Daft Punk.

- Ένα στοιχείο της μουσικής και της εμπειρίας του να βλέπει κανείς ζωντανά τους Daft Punk είναι η χρήση οπτικών και ηχητικών εφέ, για τα οποία είναι γνωστοί. Αυτό που τους χαρακτηρίζει όμως, είναι το ότι ποτέ δεν αποκαλύπτουν τα πρόσωπα τους, αλλάζοντας τις μεταμφιέσεις τους σε κάθε καινούργια κυκλοφορία. Από μάσκες, μέχρι animation και ψηφιακή αλλοίωση για τα δελτία Τύπου, μαύρα μαντήλια, συνεντεύξεις με γυρισμένη πλάτη ή μεταλλικά κράνη με φακούς LED και μεταλλικά γάντια, δίνοντας την αίσθηση ότι πρόκειται για δύο robots. Όπως έχουν δηλώσει και οι ίδιοι, αδιαφορούν για το star system και θέλουν να κυκλοφορούν στον δρόμο χωρίς να τους αναγνωρίζει κανείς.

Ροζίνα Αράπη