Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής: Η μουσική γιορτάζει...

europaiki-imera-mousikis-i-mousiki-giortazei

Φωτογραφία: Haris Akriviadis

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Το 1999 η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στην Ελλάδα έθετε τις βάσεις για να ξεφύγει από την έννοια της «εκδήλωσης» και να μετατραπεί σε θεσμό. Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια, εκατοντάδες συγκροτήματα πέρασαν από τις μουσικές σκηνές, πολλά πράγματα άλλαξαν, όμως το πάθος για τη μουσική παρέμεινε το ίδιο και σήμερα γιορτάζουμε και πάλι στην Αθήνα τη Μουσική…

Η ανάγκη να βρεθούν ανάσες και μελωδίες μέσα στην δύσκολη καθημερινότητα, είναι πολύ σημαντική. Με αυτό το σκεπτικό, η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής επιστρέφει και φέτος στην πόλη μας, με τη συμμετοχή πολλών χώρων και καλλιτεχνών.

Την Παρασκευή 21/6 λοιπόν, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα συμμετάσχει στον εορτασμό με την παρουσία νέων σπουδαστών από το Opera Studio, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν γνωστές και δημοφιλείς άριες στην ταράτσα του κέντρου Bios (Πειραιώς 84, στις 8 μ.μ.). Ταυτόχρονα το Λυρικό Λεωφορείο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα περιηγηθεί στους Δήμους της Αθήνας και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα δοθεί συναυλία της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Άττικα» (11 μ.μ.) και της Μαθητικής Ορχήστρας του Τμήματος Ελληνικής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών (6 μ.μ.).

Οι λόφοι των Μουσών θα ζωντανέψουν κάτω από τους ήχους της κλασικής, της έντεχνης και της jazz μουσικής. Ο Λόφος του Φιλοπάππου θα μετατραπεί σε μια μεγάλη μουσική σκηνή με ρυθμούς, νότες και μελωδίες, όπου σε τρία σημεία του, τέσσερα μουσικά σχήματα του Οργανισμού, θα παρασύρουν το κοινό στους ρυθμούς της μουσικής. Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής θα υποδεχτεί το κοινό στη θέση «Άνδηρο Πικιώνη» στις 8 μ.μ., στην Πνύκα στις 9 μ.μ. η Συμφωνική Ορχήστρα και η Μικτή Χορωδία θα ερμηνεύσουν έργα κλασικού ρεπερτορίου, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη. Στις 10 μ.μ., η Big Band θα ερμηνεύσει δημιουργίες Jazz Μουσική, ενώ πριν τις συναυλίες στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση με θέμα τους μύθους και την ιστορία του Λόφου των Μουσών (Φιλοπάππου).

Ο Ιανός ολοκληρώνει την Παρασκευή 21 Ιουνίου, τις τριήμερες εκδηλώσεις του με ένα πλούσιο πρόγραμμα με τους Sordis, Γιος της αφής, DJ Nua, Εβίτα Μπενετάτου, Manos Lidakis Trio, Nimbus 4, Χρυσάνθη και οι φανταστικοί της φίλοι, Earnest, Galliard Syndrome και Music Soup.

Ο κήπος του Μεγάρου θα τιμήσει με τη σειρά του την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, με πληθώρα συναυλιών. Στις 8 μ.μ., ο κήπος έτοιμος, καταπράσινος και πολύχρωμος θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα, πολύχρωμο και πολυσυλλεκτικό, περιλαμβάνει συναυλίες σε δύο σκηνές με την Καμεράτα, τζαζ αριστουργήματα από την ΚΟΑ, παραδοσιακές μελωδίες σε νέα έκδοση (με την υπογραφή των Ελβετών Helvetic Fiddlers αλλά και των «δικών» μας Melos Brass) και διασκευές διάσημων τραγουδιών από το νέο αίμα της εγχώριας τζαζ και σόουλ μουσικής σκηνής από την Idra Kayne.

Το TINT:There (πρακτική αντιστροφή του σχολιασμού της Getrude Stein «There Is No There, There») αποτελεί το concept, κάτω από το οποίο για δεύτερη χρονιά θα καταγραφεί το soundtrack της πόλης όπως αυτό ανατέλλει από το αστικό τοπίο στις 21 Ιουνίου για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, με τη συμμετοχή των Ingvar, Hologramme, Dj Nua, Zulutek, Dj Telka και Funkanizer. Κι επίσης, το πρώτο εν Αθήναις ευρωπαϊκό συμμετοχικό δείπνο «Πιττακια» είναι γεγονός και θα λάβει χώρα στην οδό Πιττάκη.

Το Εθνικό Ωδείο, συμμετέχοντας στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, ανοίγει τις πόρτες του και υποδέχεται τους μουσικόφιλους κάθε ηλικίας και γιορτάζει με ξενάγηση στους χώρους του, μουσικά δρώμενα αλλά και μαθήματα σύγχρονου τραγουδιού και κρουστών στις αίθουσες συναυλιών του, στον αύλειο χώρο του και στο Καλλιτεχνικό Καφενείο Concerto στην έδρα του επί της Μάγερ 18, στο κέντρο της Αθήνας.

Την τετραήμερη γιορτή που ξεκίνησε στις 19/6, με νότες και ζωγραφική, συνεχίζει το αεροδρόμιο της Αθήνας. Το «Μουσικοδρόμιο» συνεχίζεται στους χώρους του αεροδρομίου με το «Play me, The Piano Project», μια τετραήμερη γιορτή γεμάτη ζωγραφική και νότες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, από τις 11 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ.

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου, τo Εθνικό Αρχαιολογικό Moυσείο, με την ευκαιρία του Θερινού Ηλιοστασίου, θα γιορτάσει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής με δύο συναυλίες στο Αίθριο του Μουσείου (Πατησίων 44), στις 11 π.μ. με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων ΑΤΤΙΚΑ και στις 6 μ.μ. με τη Μαθητική Ορχήστρα του Τμήματος Ελληνικής μουσικής του Ωδείου Αθηνών.

Φωτογραφία: Pappas

Τέλος, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει κι αυτό και φέτος στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής με την συναυλία «Μουσικά Σταυροδρόμια», η οποία θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Μουσείου την Παρασκευή 21 Ιουνίου στις 9.30 μ.μ., ανασύροντας μνήμες από τη Σμύρνη, την Πόλη και το προπολεμικό ρεμπέτικο, αλλά και παρουσιάζοντας ήχους από τσαμπούνες, κρουστά και σκωτσέζικα βιολιά.

Πληροφορίες: Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό στις εκδηλώσεις, www.musicday.gr .