Δισκοκριτική: «...Like Clockwork» Queens Of The Stone Age

diskokritiki-like-clockwork-queens-of-the-stone-age

ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Οι Queens of the Stone Age, ένα από τα rock συγκροτήματα που καθόρισαν τον ήχο των 00’s, επιστρέφουν έξι χρόνια μετά το «Era Vulgaris» του 2007, με διάθεση να ξεσηκώσουν αλλά και να ταξιδέψουν το κοινό, μέσα από τη νέα στούντιο δουλειά τους, που φέρει τον τίτλο «...Like Clockwork».

Η σύνθεση του συγκροτήματος έχει υποστεί ορισμένες σημαντικές αλλαγές αφού μεσολάβησε η αποχώρηση - απόλυση του ντράμερ Joey Castillo και η αντικατάστασή του από τον frontman των Foo Fighters, Dave Grohl, καθώς και του θρυλικού παραγωγού Chris Goss, ο οποίος είχε την εποπτεία σχεδόν όλων των δίσκων της μπάντας από την Καλιφόρνια.

Σημείο αναφοράς στο «...Like Clockwork» είναι οι πολλές συνεργασίες με μεγάλες φυσιογνωμίες της μουσικής σκηνής, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν τα ονόματα των Trent Reznor (Nine Inch Nails), Jake Shears (Scissor Sisters), Alex Turner (Arctic Monkeys), Mark Lanegan, αλλά και του Sir Elton John, για τον οποίο το μυαλό και η ψυχή των Queens Of The Stone Age, Josh Homme, ανέφερε: «Είναι εργασιομανής. Είναι ένας φανατικός λάτρης της μουσικής, χωρίς εφησυχασμό, και διαρκώς αναζητά νέους μουσικούς δρόμους με τους οποίους θα αναμειχθεί. Είναι σε διαρκή κίνηση. Πάντα δίνει περισσότερες από 200 συναυλίες το χρόνο και είναι ένας εκπληκτικός πιανίστας».

Το εναρκτήριο κομμάτι του άλμπουμ, «Keep Your Eyes Peeled», με τη συμμετοχή του Jake Shears των Scissor Sisters στα φωνητικά, διαθέτει ένα αργό τέμπο, με την απουσία της κιθάρας από την «πρώτη γραμμή» να κάνει αίσθηση, ενώ το εξαιρετικά χαρούμενο «I Sat by the Ocean», το οποίο ακολουθεί, διαθέτει όμορφο riff που μας θυμίζει παλιές αγαπημένες επιτυχίες, και σίγουρα θα απολαύσει μια δυναμική καλοκαιρινή ραδιοφωνική σταδιοδρομία.

Η πρώτη από τις δύο μπαλάντες του άλμπουμ έχει τίτλο «The Vampyre of Time and Memory». Ο Josh Homme κάθεται στο πιάνο και μας δίνει μια ερμηνεία γεμάτη συναίσθημα, «I want God to come / And take me home / Because I'm all alone in this crowd»...

Ο mid-tempo ρυθμός στο πεντάλεπτο «If I Had a Tail» διαθέτει εξαιρετική φωνητική επένδυση με συμμετοχές από τον Nick Oliveri, τον Alex Turner (Arctic Monkeys) και τον Mark Lanegan, οι οποίοι τραγουδούν «If I had a tail I'd swat the flies», παραδίδοντας την ακρόαση στο πιο δυναμικό τραγούδι του άλμπουμ, το «My God Is the Sun», το οποίο ανεβάζει την ταχύτητα θυμίζοντάς μας τον ήχο με τον οποίο οι Queens Of The Stone Age μας πρωτοσυστήθηκαν.

Η ατμοσφαιρική εισαγωγή στο «Kalopsia» επιφυλάσσει ένα ενδιαφέρον ρεφρέν και ένα όμορφο ξέσπασμα από τον Trent Reznor (Nine Inch Nails), σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα τραγούδια του άλμπουμ.

Ο Sir Elton John κάθεται στο πιάνο και συμμετέχει στα φωνητικά παρουσιάζοντας το «Fairweather Friends», σε μια συνεργασία για την οποία ο Homme είπε: «Είναι ένα ώριμο κομμάτι που βασίζεται στο πιάνο, περισσότερο όμως από όλα είναι ένα τραγούδι που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα μιας παράξενης χημείας μέσα από μια απρόσμενη συνεργασία».

Η ανάλαφρη pop rock σύνθεση «Smooth sailing», με τις soul επιρροές της, μας οδηγεί στην τελική ευθεία της ακρόασης μέσα από το θλιμμένο, 6άλεπτης διάρκειας, «I Appear Missing», το οποίο θα διεκδικούσε περισσότερες ακροάσεις αν είχε ένα πιο προσεγμένο ρεφρέν, ενώ συνοδεύεται από ένα εντυπωσιακό animated video του Boneface, που έχει γενικά την καλλιτεχνική επιμέλεια του δίσκου, με το εξώφυλλό του να βασίζεται σε μια διαφήμιση για την ταινία «Dracula» του 1931.

Τίτλους τέλους ρίχνει το ομώνυμο κομμάτι που κλείνει με τον καλύτερο τρόπο, κάνοντάς μας να πιστέψουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια ακουστική μπαλάντα, η οποία όμως στην πορεία της αποκαλύπτει τις συναισθηματικές διαστάσεις της αποχαιρετώντας με τον ιδανικότερο τρόπο μια ακρόαση δέκα τραγουδιών, συνολικής διάρκειας 46 λεπτών.

Το «...Like Clockwork» είναι απόδειξη για το ότι ένα συγκρότημα, όταν διαθέτει ποιότητα, μπορεί να αποδώσει ακόμα και όταν διανύει πλέον δεκαπέντε χρόνια δισκογραφικής δημιουργίας. Ο Josh Homme και η παρέα του μέσα από τη νέα δουλειά τους επιχειρούν να αποζημιώσουν το κοινό που περίμενε χρόνια για νέο υλικό.

Οι Queens Of The Stone Age αυτό το διάστημα – μέχρι και τον Ιούλιο - κάνουν περιοδεία στην Ευρώπη, πριν ξεκινήσουν τις περιοδείες τους στην Αμερική, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, με πρώτη στη σειρά μια εμφάνιση στο Φεστιβάλ Lollapalooza στις 2 Αυγούστου.

Καλλιτέχνης: Queens Of The Stone Age

Album: «...Like Clockwork»

Record Label: Matador, Rekords Rekords

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης