Απεβίωσε ο συνθέτης και τραγουδιστής George Duke

apebiose-o-sunthetis-kai-tragoudistis-george-duke-sunthetis-kai-tragoudistis-george-duke

ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Ο αμερικανός συνθέτης, τραγουδιστής και παραγωγός, George Duke, πέθανε στις 5 Αυγούστου στο Λος Άντζελες, σε ηλικία 67 ετών.

Ο George Duke, που έπασχε από χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, πέθανε σχεδόν ένα χρόνο μετά τον θάνατο της αγαπημένης του συζύγου, Corine, η οποία είχε πεθάνει στις 18 Ιουλίου 2012 από καρκίνο.

Γεννημένος στις 12 Ιανουαρίου του 1946 στο Σαν Ράφαελ της Καλιφόρνια, ο Duke υπήρξε ένας πολύπλευρος μουσικός, γνωστός ως πρωτοπόρος των πλήκτρων, συνθέτης, τραγουδιστής και παραγωγός κυρίως της τζαζ μουσικής. Είχε συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες ως ενορχηστρωτής, μουσικός διευθυντής, παραγωγός δίσκων και καθηγητής μουσικής, όπως οι Miles Davis, Smokey Robinson, Gladys Knight, Dionne Warwick και Natalie Cole.

Έκανε την πρώτη του επιτυχία με το άλμπουμ «The Jean - Luc Ponty Experience» το 1969 ενώ κυκλοφόρησε πάνω από τριάντα σόλο άλμπουμ και είχε επιτυχημένες συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής, όπως ο Frank Zappa.

Εργάστηκε ως μουσικός διευθυντής για τα μουσικά βραβεία «Soul Train» και έγραψε μουσική για τις ταινίες «The Five Heartbeats» και «Karate Kid III». Το τελευταίο του άλμπουμ, με τίτλο «Dreamweaver», κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα και αποτίει φόρο τιμής στην σύζυγό του.