Who is who: Gotye

who-is-who-gotye

ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Με ένα μόνο τραγούδι ο Βελγο-Αυστραλός τραγουδιστής έγινε παγκοσμίως διάσημος και κατάφερε να ακούγεται ίσως περισσότερο από κάθε άλλο καλλιτέχνη στα ραδιόφωνα τον τελευταίο καιρό.

- Ο Wouter «Wally» De Backer, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Gotye, γεννήθηκε το 1980 στο Βέλγιο και μετακόμισε μαζί με την οικογένειά του στην Αυστραλία σε ηλικία μόλις δύο ετών. Όταν μεγάλωσε οι γονείς του αποφάσισαν να τον φωνάζουν Walter -το αγγλικό αντίστοιχο του ονόματος του- για να μπορέσει να εναρμονιστεί με τα παιδιά στο σχολείο του.

- Από νεαρή ηλικία έδειξε ενδιαφέρον για τη μουσική κάνοντας μαθήματα πιάνου και drums. Μαζί με τρεις φίλους του έφτιαξε το συγκρότημα Downstares, που όμως διαλύθηκε με το τέλος της εφηβείας τους. Στη διάρκεια της φοιτητικής του ζωής, ένας γείτονάς του, έχοντας ακούσει το προηγούμενο συγκρότημά του και δηλώνοντας ενθουσιασμένος με το ταλέντο του, θέλησε να τον κάνει να εντρυφήσει στη μουσική, χαρίζοντάς του τα βινύλια της αποθανούσας γυναίκας του.

- Το 2001 ο De Backer ηχογράφησε το πρώτο του EP «Out Here In The Cold». Στα 50 αντίτυπα που διατέθηκαν, ο ίδιος έχει γράψει χειρόγραφα τη setlist και έχει ζωγραφίσει το εξώφυλλο.

- Το όνομα Gotye, προήλθε από τη γαλλική μετάφραση του Wouter σε Gaultier, ένα χαϊδευτικό όνομα που τον φώναζε η μητέρα του. Με λίγη αλλαγή στην ορθογραφία, προέκυψε το όνομα που επέλεξε για τη μουσική του καριέρα. Με αυτό το όνομα, έστειλε τα cd του σε κάθε ραδιοφωνικό σταθμό της Μελβούρνης λαμβάνοντας θετικά σχόλια.

- Τότε ο Gotye γνώρισε τον μουσικό Kris Schroeder σε ένα πάρτι και άρχισαν να γράφουν και να εμφανίζονται μαζί ζωντανά ως The Basics. Συνεχίζουν τη συνεργασία τους μέχρι σήμερα, έχοντας κυκλοφορήσει συνολικά τέσσερα albums.

- To δεύτερο album του «Like Drawing Blood» κυκλοφόρησε το 2004 και ο τίτλος του αναφέρεται στις δυσκολίες που πέρασε ο Gotye κατά την ηχογράφησή του, με συνεχείς μετακομίσεις και ελάχιστο εισόδημα από τη δημοτική βιβλιοθήκη που εργαζόταν. Το album τα πήγε αρκετά καλά στην Αυστραλία και από εκεί ξεχώρισαν τα «Learnalilgivinanlovin» και «Hearts a Mess».

- Το 2007 κέρδισε το Aria Award για τον καλύτερο άντρα καλλιτέχνη και το album του έγινε πλατινένιο στην Αυστραλία και αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τα ραδιόφωνα. Το 2012 το album επανακυκλοφόρησε στις Η.Π.Α.

- Μετά την επιτυχία του «Like Drawing Blood», ο Gotye έστησε το δικό του studio ηχογράφησης στη Μελβούρνη και ηχογράφησε το «Eyes Wide Open», διαθέτοντας το τραγούδι του online. Οι κριτικές ήταν πολύ καλές και ήταν υποψήφιο για Τραγούδι της χρονιάς στα ARPA Music Awards.

- Από το καινούργιο του album, «Making Mirrors» το πρώτο του single ήταν το «Somebody that I Used to Know» μαζί με την Νεοζηλανδή τραγουδίστρια Kimbra. To τραγούδι του έγινε γνωστό μέσω Τwitter όταν ο Ashton Kutcher και η Lily Allen αποφάσισαν να το διαφημίσουν μέσω των προσωπικών τους λογαριασμών. Πλέον, το κομμάτι έχει γίνει 10 φορές πλατινένιο στην Αυστραλία και 5 φορές πλατινένιο στις Η.Π.Α., ενώ έχει βρεθεί στο Νο 1 σε 18 χώρες. Το τέλος του 2011 βρήκε τον Gotye να κερδίζει τρία ARIA awards, για τον Καλύτερο άντρα καλλιτέχνη, την Καλύτερη pop κυκλοφορία και για το Single της χρονιάς.

- Το τραγούδι «Somebody That I Used To Know» γνώρισε κάτι παραπάνω από τεράστια επιτυχία, αφού εκτός από τις τεράστιες πωλήσεις του, διασκευάστηκε από διαγωνιζόμενους σε μουσικά reality όπως το «The Voice» και το «American Idol», μέχρι το «Glee», στέλνοντάς το στο Νο 1 του Billboard. Ο Gotye έγινε έτσι ο πρώτος Αυστραλός καλλιτέχνης που έφτασε στην κορυφή των Η.Π.Α. από την εποχή των Savage Garden. Από τη μακρινή πατρίδα του κατάφερε να τραβήξει την προσοχή όλου του πλανήτη που ενθουσιάστηκε με τον συνεσταλμένο αυτό μουσικό, του οποίου η φωνή έμοιαζε με του Sting και του Peter Gabriel.

- Eκτός από τη μουσική, ο Gotye ασχολείται και με διάφορες μορφές τέχνης. Τον περασμένο Φεβρουάριο παρουσίασε στην Αυστραλία το έργο του «Fractured Heart», μια interactive κατασκευή ήχου και εικόνας φτιαγμένη με illuminart. Αγαπάει το animation και τη video art, όπως είναι εμφανές από τα videoclips στα οποία κρατάει και αυτός κομμάτι της δημιουργίας τους.

Φωτογραφίες: http://gotye.com/

Ροζίνα Αράπη