Σταυρός και Ανάσταση στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας

stauros-kai-anastasi-stin-orthodoksi-ekklisia-tis-albanias

ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος καταγράφει τα γεγονότα που σχετίζονται με την ανασύσταση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας, την τελευταία εικοσαετία, ενώ παράλληλα σχολιάζει ζητήματα ευρύτερου πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Το βιβλίο με τίτλο «Στην Αλβανία Σταυρός και Ανάσταση» (εκδ. Λιβάνη) περιλαμβάνει αποκαλυπτικές συνεντεύξεις του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου και είναι πολύτιμο για όσους παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Η περιγραφή της έκδοσης έχει ως εξής: «Τα κείμενα του παρόντος τόμου αναφέρονται στα όσα συνέβησαν κατά την εικοσαετία 1991-2010 στην Αλβανία. Κυρίως στην ανασύσταση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου εκκλησίας της Αλβανίας από την πλήρη διάλυσή της. Συγχρόνως, θίγονται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως: Χριστιανισμός και άλλα θρησκεύματα. Ισλάμ. Θρησκευτικός φανατισμός. Σύγκρουση πολιτισμού. Σύγχρονη τρομοκρατία. Διαχριστιανικοί διάλογοι. Διαθρησκειακή προσέγγιση και συνεργασία. Ορθοδοξία στην τρίτη χιλιετία.

Εκκλησία και έθνος. Εκκλησία και νέοι. Ξενοφοβία και ρατσισμός. Βαλκάνια: ζυμώσεις, συνύπαρξη. Παγκοσμιοποίηση. Ειρήνη και φτώχεια στον σύγχρονο κόσμο.Οικονομική κρίση. Στις συνεντεύξεις αυτές, ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, με τη βαθιά γνώση που του προσφέρει η μακροχρόνια θρησκειολογική σπουδή και η διεθνής πείρα του, σχολιάζει σύγχρονα κοινωνικο-πολιτικά γεγονότα και με διεισδυτική, νηφάλια κρίση και λόγο εκφραστικό τονίζει την ανθρώπινη διάσταση και την ευρύτερη σημασία τους».

Πληροφορίες: «Στην Αλβανία Σταυρός και Ανάσταση», Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, εκδ. Λιβάνη.