Το πορτραίτο της σύγχρονης μεταναστευτικής Ελλάδας

germania2
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ο Άγγελος Γαβριάς «στήνει» 30 Έλληνες που ζουν στην Γερμανία μπροστά από τον φωτογραφικό του φακό και αποτυπώνει τα πορτρέτα των σύγχρονων μεταναστών.

Στην έκθεσή του, που φιλοξενείται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε, ο Άγγελος Γαβριάς, συνδυάζει την κοινωνιολογική έρευνα με την προσπάθεια να αποτυπώσει τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε εικονιζόμενου προσώπου μέσω του οικείου του εργασιακού περιβάλλοντος.
Η σειρά πορτραίτων του νέου ελληνογερμανού δημιουργού, αποτελεί ένα είδος φόρου τιμής στο έργο ζωής του σημαντικού φωτογράφου August Sander που μέσα από μια πολύ εκτεταμένη σειρά πορτραίτων το πρώτο μισό του 20ού αιώνα αποπειράθηκε να σκιαγραφήσει τα χαρακτηριστικά και την ιεραρχική δομή της γερμανικής κοινωνίας.
Ο Γαβριάς κρατά σε πιο ελεύθερη μορφή το βασικό τυπολογικό σχήμα του Sander δημιουργώντας μετωπικά πορτραίτα στα οποία ο τίτλος προσδιορίζει το επάγγελμα κάθε εικονιζόμενου.

Τα μοντέλα του όμως ανήκουν σε μια πολύ πιο εντοπισμένη ομάδα της σύγχρονης γερμανικής κοινωνίας: είναι όλα έλληνες μετανάστες, μέλη της ομογενειακής κοινότητας. Οι έγχρωμες φωτογραφίες του είναι τραβηγμένες συνήθως στους επαγγελματικούς χώρους των εικονισμένων, δίνοντας μια αίσθηση του προσωπικού τους γούστου και μετατρέποντας τα έργα σε περιβαλλοντικά πορτραίτα.
Μέσω της παρουσίασης μιας ποικιλίας επαγγελμάτων, ο Γαβριάς καταρρίπτει αποτελεσματικά τα στερεότυπα που επικρατούν για τους Έλληνες μετανάστες, πρώτης ή δεύτερης γενιάς: δάσκαλοι, επιστήμονες, δικηγόροι εναλλάσσονται με τεχνίτες και ελεύθερους επαγγελματίες. Κάποιοι είναι διπλωμάτες και πολιτικοί, ενώ στη νεότερη γενιά συχνά ανακύπτουν πιο σύγχρονα ή ασυνήθιστα επαγγέλματα όπως οδηγός αγώνων ταχύτητας, DJ ή στριπτιζέζ.
Η έκθεση, σε επιμέλεια του Ηρακλή Παπαϊωάννου τελείται σε συνεργασία με το Athens Photo Festival 2013.
Πληροφορίες: Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, τηλ. 210 36 61 000, www.goethe.de/athen , διάρκεια έκθεσης: έως το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 9:00 -21:00, Παρασκευή 9:00 -19:00, Σάββατο 9:00 -13:00.