Δισκοκριτική: «Across the Universe» Dimitri Vassilakis

diskokritiki-across-the-universe-dimitri-vassilakis

ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Στο τέταρτο album του Dimitri Vassilakis «Across The Universe» και με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων της Candid Records, ο μουσικός επιχειρεί να διασκευάσει γνωστά και αγαπημένα τραγούδια, βάζοντας τις δικές του jazz πινελιές.

O Δημήτρης Βασιλάκης είναι ένας διεθνούς φήμης σαξοφωνίστας, τραγουδιστής, συνθέτης και εκπαιδευτικός . Μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και την Αθήνα. Έχει ηχογραφήσει ήδη τρία albums με την θρυλική jazz δισκογραφική εταιρεία Candid Records και έχει συνεργαστεί με μεγάλους σαξοφωνίστες όπως οι Jeff “Tain” Watts, Abdullah Ibrahim, και Marc Johnson.

Στο τέταρτο album του «Across The Universe» και με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων της Candid Records, ο μουσικός επιχειρεί να διασκευάσει γνωστά και αγαπημένα τραγούδια, βάζοντας τις δικές του jazz πινελιές. Το album ξεκινάει με το υπέροχο «Ooh Child» που έχει ερμηνευθεί αρχικά από τους Five Staisteps και τη Nina Simone. Πολλές είναι οι στιγμές που θα ξεχωρίσουν στη συνέχεια.

Η Juliet Kelly, Βρετανίδα jazz diva απογειώνει το «Deed I Do». Η ιστορία του «περίεργου, μαγεμένου αγοριού», του «Nature Boy» που έγινε γνωστό από τον Nat King Cole, σε μία πιο σύγχρονη εκτέλεση. Το ίδιο ακριβώς κάνει και με το «Bye Bye Blackbird», ένα τραγούδι που είχε ερμηνευθεί πρώτη φορά το 1926 από τον Gene Austin.Ο Βασιλάκης δε μένει μόνο στα παλιά soul και jazz ακούσματα αλλά «μεταποιεί» και θρυλικά ροκ τραγούδια. Στα «Fool On The Hill» και «Across The Universe» των Beatles η φωνή του Βασιλάκη δένει υπέροχα με τα φωνητικά της Kamaria Ousley ενώ το «Light My Fire» των Doors γίνεται ανέμελο, χορευτικό και χαρούμενο.

Ο Δημήτρης Βασιλάκης είναι ένας ολοκληρωμένος μουσικός με όραμα και φρέσκες ιδέες. Αγαπάει αυτό που κάνει και ξέρει να το κάνει καλά. Στο «Across The Universe» καταφέρνει να φτιάξει από την αρχή κλασικούς ήχους με σεβασμό, βάζοντας τη δική του προσωπική σφραγίδα. Ένας πρωτοποριακός καλλιτέχνης, παραδίδει ένα από τα πιο ιδιαίτερα μουσικά «πειράματα» της χρονιάς.

Album: Across the Universe

Artist: Dimitri Vassilakis

Label: Candid Records

Βαθμός: 8/10

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ