Πρωτόγνωρο ταξίδι στον μαγικό κόσμο της jazz

protognoro-taksidi-ston-magiko-kosmo-tis-jazz

ΣΑΒΒΑΤΟ, 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Όλη τη διαδρομή της jazz, από τους αφρικάνικους ρυθμούς μέχρι σήμερα αλλά και τα διαφορετικά της στιλ στη διάρκεια του 20ού αιώνα, θα γνωρίσει το κοινό στη συναυλία του «Voyage Jazz Band» στο Μέγαρο.

Το πρωί της Κυριακής 16 Ιανουαρίου, ο διακεκριμένος περκασιονίστας Αλέκος Χρηστίδης και η ομάδα του, «Voyage Jazz Band» θα παρουσιάσουν ένα πρωτόγνωρο ταξίδι στον μαγικό κόσμο της jazz, γεμάτο ρυθμό κι ανατροπές στο πλαίσιο της επαιδευτικού τύπου Σειράς «Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο».

Το κοινό θα απολαύσει μια μοναδική διαδρομή στον κόσμο της jazz από τους αφρικάνικους ρυθμούς - που συνδέονται με τη γέννησή της - μέχρι σήμερα και θα γνωρίσει τα διαφορετικά της στιλ στη διάρκεια του 20ού αιώνα και πολλούς από τους κορυφαίους εκπροσώπους τους. Μεταξύ άλλων θα γίνει ένα πέρασμα από την Ευρωπαϊκή Θρησκευτική Μουσική με το «Amazing Grace» -τον πιο γνωστό από τους ύμνους του χριστιανικού κόσμου- γραμμένο το 1779 από τον Άγγλο ποιητή και ιερωμένο Τζον Νιούτον.

Στη συνέχεια, θα ακουστούν το εμβληματικό spiritual «Rock my soul» που ακολουθεί και το «Xylophonia» (1925) του Τζόζεφ Γκριν και είναι αντιπροσωπευτικό του ραγκτάιμ, του πρώτου στιλ jazz που δημιουργήθηκε την περίοδο 1900-1915. Το ταξίδι επιφυλάσσει «στάσεις» στο μπούγκι-γούγκι με το «Sing Sing Sing» του Αμερικανο-σισιλιάνου τρομπετίστα και «βασιλιά του swing», Λούις Πρίμα καθώς και στο περίφημο «It don't mean a thing (if it ain't got that swing)» του Ντιουκ Ελλινγκτον -το πρώτο ίσως τραγούδι στην ιστορία της jazz που χρησιμοποιεί στον τίτλο του τον όρο «swing».

Η συνέχεια θα δοθεί από το «Donna Lee» του κορυφαίου σαφοφωνίστα Τσάρλι Πάρκερ, που εκπροσωπεί το είδος Μπι μποπ και το «Straight, no chaser» του πιανίστα και συνθέτη Τελόνιους Μονκ που ανήκει στο Χαρντ μποπ. Η cool jazz που αναπτύχθηκε στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο από τον συνθέτη Μάιλς Ντέιβις θα εκπροσωπηθεί με το «Milestones», ενώ η bossa nova στιλ jazz με έντονες επιρροές από τη βραζιλιάνικη samba, από τον Μάνο Χατζιδάκι και το «Πες μου μια λέξη».

Τέλος, αναφορές θα γίνουν στο funk με το «Watermelon Man» (1962) του μοναδικού Χέρμπι Χάνκοκ αλλά και το στιλ latin jazz με το «Oye comο ova» του κυρίαρχου στο είδος Τίτο Πουέντε. Το τέλος της εκδήλωσης θα δοθεί μέσα από την απρόσμενη εκτέλεση του μουσικού θέματος του «Ροζ Πάνθηρα» σε διάφορες παραλλαγές του (σε στιλ mambo, cha-cha, ιταλικής ταραντέλας κ.ο.κ.).

Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, Βασιλίσσσης Σοφίας &Κόκκαλη, Αθήνα, 210-7282333, στις 11.30 π.μ., εισιτήρια 14 ευρώ.