Το σκοτεινό και ανήσυχο πνεύμα του Tricky ξανά στην Ελλάδα

to-skoteino-kai-anisuxo-pneuma-tou-tricky-ksana-stin-ellada

ΤΡΙΤΗ, 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Στις 21, 22 και 23 Ιανουαρίου η Ελλάδα παρασύρεται στο ανήσυχο πνεύμα ενός καλλιτέχνη γεμάτου αντιθέσεις, που είναι πολύ αγαπημένος στη χώρα μας.

Οι εμφανίσεις του Tricky αποτελούν πάντα αντικείμενο συζήτησης τόσο πριν, όσο και μετά. Η πρώτη επί ελληνικού εδάφους εμφάνισή του στο Ρόδον το 1996, ήτανε μόνο η αρχή ενώ ακολουθεί η συνέχεια στις 21, 22 και 23 Ιανουαρίου, σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Πάτρα αντίστοιχα.

Η μυσταγωγία που δημιουργεί αυτό το Knowle West Boy – το όνομα αυτό αντιπροσωπεύει τόσο τον τόπο γεννήσής του, όσο και τον τίτλο δισκογραφικής του δουλειάς – είναι μοναδική.

Ο ίδιος αν και ξεκίνησε την καριέρα του από την ίδια κολεκτίβα που γέννησε τους Massive Attack και τους Soul II Soul, αποφάσισε να ακολουθήσει δρόμους πιο σκοτεινούς. Η δισκογραφική του παρουσία εξάλλου, έχει καθαρά το «άρωμα» των δρόμων του Bristol και διακατέχεται από ένα «σκότος που εμψυχώνει, μία χαρμοσύνη μελαγχολία».

Το ντεμπούτο του «Maxinquaye» παίρνει τον τίτλο του από το όνομα της μητέρας του Tricky, η οποία αυτοκτόνησε όταν ο ίδιος ήταν μόλις τεσσάρων χρονών. Παρ’ όλα αυτά ο Tricky αποφεύγει τον χαρακτηρισμό trip-hop αν και όπως λέει «Όσο πιο μακριά και να τρέξω [αυτός] είναι ακόμα εκεί».

Η τελευταία του δουλειά με τίτλο «Μixed Race» εξερευνά για άλλη μία φορά τον υπόκοσμο. Στο videoclip του πρώτου single, o Tricky πρωταγωνιστεί ως μποξέρ τον οποίο απειλούν για να «ρίξει» τον αγώνα. Αλλά όπως και στη ζωή του, έτσι και στα live του, ο Tricky παραμένει μαχητής.

Στις 21 (Θεσσαλονίκη, Principal Club Theater), 22 (Αθήνα, Gagarin 205) και 23 (Πάτρα, Πολυχώρος Πολιτεία) του Γενάρη λοιπόν, θα βυθιστούμε στο σκοτεινό και ανήσυχο πνεύμα του Tricky και θα καταλάβουμε γιατί αυτός ο γεμάτος αντιθέσεις καλλιτέχνης, είναι τόσο αγαπημένος στην Ελλάδα.

Πληροφορίες: Εισιτήρια 30 & 35 ευρώ (Αθήνα), 25 & 30 ευρώ (Θεσσαλονίκη) και 20, 25 & 30 ευρώ (Πάτρα). Προπώληση TicketHouse, Public και www.ticketpro.gr (Αθήνα), Μετρόπολις, Tickethouse και www.ticketpro.gr (Θεσσαλονίκη), Everest, Μusical, Discover Παπασωτηρίου, Mojo Radio και Ευοι Ευαν (Ριο) και www.ticketarena.gr (Πάτρα).