Παναγιώτης Μάργαρης: «Έχουμε μια πρώτης τάξης ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά»

margaris-margaris
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Μια μουσική παράσταση για το «Ροκ της ψυχής μας» θα παρουσιάσει για δύο βραδιές στις 2 και 3 Φεβρουαρίου, ο Παναγιώτης Μάργαρης, μαζί με σημαντικούς ερμηνευτές του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού. Ο εξαιρετικός έλληνας κιθαρίστας μίλησε στο clickatlife.gr για την παράσταση, τη μουσική του πορεία και το μέλλον.

Ο τίτλος της μουσικής σας παράστασης στη Θεσσαλονίκη –και του νέου σας άλμπουμ- είναι «το Ροκ της ψυχής μου». Ποιο είναι αυτό και τι σημαίνει για εσάς;

Το να φτιάξω ένα άλμπουμ όπως το «Rock of my soul», αποτελούσε για μένα επιθυμία πολλών ετών. Από την πρώτη στιγμή που μπήκα στη δισκογραφία υπήρχε στην άκρη του μυαλού μου η ιδέα αυτή, η οποία έχει να κάνει κυρίως με τα ακούσματά μου. Θυμάμαι ότι από πολύ μικρή ηλικία άκουγα όλα αυτά τα σπουδαία rock συγκροτήματα σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, σπούδαζα κιθάρα και ανακάλυπτα τους μεγάλους κλασικούς συνθέτες. Οπότε το μουσικό «πάντρεμα» της κλασικής κιθάρας με τη rock τραγουδοποιία με γοήτευε πολύ.

Τι θα ακούσουμε στις παραστάσεις αυτές;

Στις παραστάσεις αυτές στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 2 και 3 Φεβρουαρίου, το κοινό θα ακούσει πολύ αγαπημένα τραγούδια της ξένης rock μουσικής σκηνής, διασκευασμένα και ερμηνευμένα από εμένα για σόλο κλασική κιθάρα, τραγούδια από το προσωπικό ρεπερτόριο των σπουδαίων τραγουδιστών οι οποίοι συμμετέχουν, καθώς και πολλές ακόμα μουσικές εκπλήξεις. Ουσιαστικά, θα κάνουμε ένα ταξίδι αισθήσεων με τη μαγεία της κιθάρας…

Στην παράστασή σας συνεργάζεστε με σημαντικά ονόματα της σύγχρονης μουσικής σκηνής. Πώς επιλέξατε τις συνεργασίες αυτές;

Στις δύο αυτές συναυλίες τραγουδούν τέσσερις σπουδαίοι ερμηνευτές: ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, η Δήμητρα Παπίου, ο Μίλτος Πασχαλίδης και η Ελένη Πέτα. Συμμετέχει επίσης, μια καταπληκτική μουσικός, η Μιρέλα Πάχου. Ειδικά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα είναι μαζί μου επί σκηνής και ο Θοδωρής Μαραντίνης των Onirama. Η επιλογή των συνεργατών έχει να κάνει καθαρά με την αίσθηση που έχω σχετικά με το απόλυτο ταίριασμα των φωνών και της καλλιτεχνικής ιδιοσυγκρασίας τους, με τον ήχο της κιθάρας. Θαυμάζω τον καθένα ξεχωριστά και θεωρώ ότι η συνύπαρξή μας θα είναι άκρως ανατρεπτική.

Υπάρχει κάποιο κομμάτι από αυτά που συμπεριλάβατε στην παράσταση και τον δίσκο σας, που θα ξεχωρίζατε για κάποιο λόγο;

Όλα τα κομμάτια τα λατρεύω, το καθένα για ξεχωριστό λόγο. Αν έπρεπε να επιλέξω κάποιο θα ήταν το «The Logical Song». Με εκφράζει πολύ από κάθε άποψη και ως μουσική σύνθεση,  αποτελεί καινοτομία ακόμα και για τη σημερινή εποχή. Επίσης, ένα τραγούδι που με συγκινεί πολύ είναι το «The show must go on» των Queen, το οποίο ερμήνευσε σπαρακτικά ο κορυφαίος Freddie Mercury, γνωρίζοντας ότι του απομένουν λίγοι μήνες ζωής χτυπημένος από τον ιό του Aids.

Αν και έχετε μεγάλες συναυλίες και συμμετοχές στο ενεργητικό σας, πιστεύετε ότι το «Rock of my Soul» είναι ο σημαντικότερος σταθμός της καλλιτεχνικής σας πορείας μέχρι τώρα;

Ναι, σίγουρα αποτελεί για μένα τον κορυφαίο σταθμό στην καριέρα μου έως τώρα, διότι αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο και μου άνοιξε μεγάλους επαγγελματικούς ορίζοντες.

Πώς κύλησε η μέχρι τώρα πορεία σας και ποια είναι θα λέγατε, η πιο σημαντική στιγμή στην καριέρα σας;

Οφείλω να ομολογήσω ότι στην καλλιτεχνική μου πορεία έως τώρα στάθηκα πολύ τυχερός και είχα την ευλογία να συνεργαστώ με πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες και να εμφανιστώ σε πολύ σημαντικά θέατρα και συναυλιακούς χώρους. Εκτός από το Rock fo my Soul, οι πιο σημαντικές στιγμές ήταν η δισκογραφική σειρά Café de l’art η οποία σημείωσε πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία, καθώς και η συνεργασία μου με το διάσημο αμερικανό κιθαρίστα Al Di Meola, ο οποίος συμμετείχε στο κοινό άλμπουμ που ηχογραφήσαμε το 2011 με την Ελένη Πέτα, το Duende.

Τι ανάγκη σας καλύπτει η μουσική;

Η μουσική είναι τρόπος ζωής. Μέσα από αυτήν, εκφράζω τα συναισθήματα μου, επικοινωνώ με τους ανθρώπους με ένα μαγικό και ιδιαίτερο τρόπο και βγάζω όλη μου την ενέργεια. Νιώθω ότι είμαι πολύ τυχερός, διότι ασχολούμαι επαγγελματικά με μία τέχνη, η οποία  παράλληλα λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά για εμένα.

Τι θα λέγατε σε έναν νέο καλλιτέχνη που κάνει τα πρώτα του βήματα στη μουσική;

Θα του έλεγα αυτό το οποίο λέω και στους μαθητές μου. Να τον ενδιαφέρει  μόνο η καλλιτεχνική βελτίωση, να προσπαθεί διαρκώς να ανακαλύπτει τη μουσική σε βάθος  και να βγάζει την αλήθεια της ψυχής του. Όποιος κατά τη γνώμη μου, ξεκινά με στόχο το οικονομικό όφελος και τη δόξα, είναι εκ των προτέρων χαμένος.

Τι φωτεινό βλέπετε πίσω από τη σημερινή σκοτεινιά;

Το φως που βλέπω μέσα στους χαλεπούς αυτούς καιρούς, έχει να κάνει με την ανάγκη όλων μας να έρθουμε πιο κοντά στην ψυχή μας. Πάντα σε τόσο δύσκολες εποχές, οι τέχνες αποτελούσαν βάλσαμο για τους ανθρώπους. Οπότε είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στο συναίσθημα και μέσα από αυτό να δημιουργήσουμε όμορφα πράγματα σε όλους τους τομείς, φεύγοντας από τη μανία καταναλωτισμού και τη γενικευμένη ρηχότητα.

Στα επόμενα σχέδιά σας είναι να ταξιδέψετε με την παράσταση σε Ευρώπη και Ελλάδα. Προγραμματίζετε και κάτι άλλο;

Το αμέσως επόμενο σχέδιο μου είναι η επόμενη δισκογραφική μου δουλειά. Θα περιλαμβάνει εκτός από κιθαριστικά σόλο και δικές μου ορχηστρικές συνθέσεις και τραγούδια. Σκοπεύω να ξεκινήσω ηχογραφήσεις τον Απρίλη, με στόχο το νέο άλμπουμ να κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]