Δισκοκριτική: «Across Six Leap Years» Tindersticks

tindersticks-cover
ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Μια από τις πιο αυθεντικές και χαρακτηριστικές βρετανικές ροκ μπάντες, οι Tindersticks, τους οποίους αγαπά ιδιαίτερα το ελληνικό κοινό, συμπληρώνοντας τα 21 χρόνια τους στη δισκογραφία - από το ντεμπούτο τους το 1993 - κυκλοφόρησαν το δέκατο στούντιο άλμπουμ τους, με τίτλο «Across Six Leap Years».

Το συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1991 στο Νότινγκχαμ από τον Stuart Ashton Staples, με την πρώτη του κιόλας κυκλοφορία, έδωσε ένα διαφορετικό τόνο στο βρετανικό ροκ. Η ερωτική γοητεία και ο λυρισμός των στίχων αποτελούν σήμα κατατεθέν των τραγουδιών των Tindersticks, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που τους χαρακτηρίζουν - όχι άδικα- ως τους συνεχιστές των Leonard Coen, Ian Curtis και Lee Lazlewood.

Η χαρακτηριστική φωνή του Staples, ζωντανεύοντας με μοναδικό τρόπο εικόνες, αποτελεί μαγικό συστατικό οδηγώντας τα τραγούδια των Tindersticks στην κατηγορία των ύμνων για ανεκπλήρωτους έρωτες, περιπλανώμενους ανθρώπους και άσβηστα πάθη.

Η βρετανική μπάντα - που οφείλει το όνομά της στην έμπνευση που είχε ο Staples σε μια ελληνική παραλία, όταν βρήκε πεταμένο ένα κουτάκι σπίρτα - ηχογράφησε το «Across Six Leap Years», το οποίο περιέχει νέες εκτελέσεις τραγουδιών από όλη την ιστορία του συγκροτήματος, στο ιστορικό στούντιο «Abbey Road».  Ο David Boulter μιλώντας για την εμπειρία της ηχογράφησης ανέφερε για τη νέα δουλειά των Tindersticks: «Είναι περισσότερο διασκεδαστικό από ένα άλμπουμ το οποίο θα είχε τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας. Αυτός ο δίσκος, δείχνει το πόσο μακριά έχουμε φτάσει».

Την ακρόαση του νέου άλμπουμ ανοίγει το «Friday Night» που, μαζί με το «Marseilles Sunshine», ανήκει στα τραγούδια από τη σόλο δουλειά του Stuart Staples, ενώ και τα δύο γράφτηκαν την περίοδο πριν την προσωρινή διάλυση του συγκροτήματος, το 2004. Το «She's Gone», του 1995, παρουσιάζεται σε ένα πιο αργό tempo, το οποίο υποστηρίζεται πλήρως από υπέροχα φωνητικά.

Οι Tindersticks κεντάνε εντυπωσιακά εργόχειρα ορχηστρικής pop στα «Dying Slowly» και «If You're Looking for a Way Out», χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη τη μεταξένια φωνή του Staples. Πιάνο, πνευστά και έγχορδα μάς μεθάνε μουσικά με τις  μελαγχολικές ιστορίες τους στα «Say Goodbye to the City» και «Sleepy Song», παραδίδοντας μαθήματα για εύστοχες επανατοποθετήσεις κλασικών επιτυχιών. Με διάρκεια κοντά στα επτά λεπτά, το «I Know That Loving» αφήνει να λάμψουν οι ξεχωριστές αποχρώσεις  που το απαρτίζουν σε έναν ηχητικό  καμβά γεμάτο συναίσθημα. Τα μελωδικά πλήκτρα στη σύνθεση «What Are You Fighting For?», επιλέχτηκαν να  κλείσουν την αυλαία της ακρόασης ενός άλμπουμ, που έχει σήμα κατατεθέν τη γλυκιά μελαγχολία των Tindersticks.

Η δημιουργική τριάδα των Stuart Staples, David Boulter και Neil Fraser δεν σταματά να εξελίσσεται και να μας εκπλήσσει ευχάριστα. Μέσα από πειραματισμούς με νέους ήχους, ενώνουν την ευαισθησία τους με τη ρετρό φινέτσα που τους διακρίνει, αυτοσχεδιάζουν πάνω σε μοντέρνα μοτίβα και για ακόμα μια φορά δημιουργούν πανέμορφες συνθέσεις τις οποίες παρουσιάζουν μέσα από μοναδικές εκτελέσεις. Έχοντας, μέχρι στιγμής, συνθέσει μουσική για ταινίες, επιδείξεις μόδας, εικαστικές εγκαταστάσεις, έχοντας περιοδεύσει τον κόσμο και συνεργαστεί με πολλούς σπουδαίους τραγουδιστές και μουσικούς ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να καταθέσουν, εκ νέου, τα διαπιστευτήριά τους.

Ο κλασικός ήχος των Tindesticks επανέρχεται ανανεωμένος στο μουσικό προσκήνιο με μια κυκλοφορία της οποίας οι μελωδίες συνδυάζουν ηλεκτρικές κιθάρες, ντραμς και μπάσα με όργανα όπως κρούστα, βιολί και τρομπέτες.  Κάπως έτσι, ενώνουν το ροκ με την αισθαντικότητα, και προσφέρουν ένα αποτέλεσμα που  δείχνει πως το συγκρότημα δεν έχει σκοπό να στρογγυλοκαθίσει στις δάφνες του παρελθόντος.

Καλλιτέχνης: Tindersticks

Album: «Across Six Leap Years»

Record Label: Lucky Dog / City Slang

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης