Αμετανόητος ο Ντόναλντ Ράμσφελντ στην αυτοβιογραφία του

ametanoitos-o-ntonalnt-ramsfelnt-stin-autobiografia-tou-ntonalnt-ramsfelnt-stin-autobiografia-tou

Αποστάσεις παίρνει ο Ντόναλντ Ράμσφελντ από τον Μπους για ορισμένους χειρισμούς στον πόλεμο του Ιράκ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 04 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του για τον πόλεμο στο Ιράκ, δημοσιεύοντας την ογκώδη αυτοβιογραφία του, με τίτλο «Γνωστά και άγνωστα».

Η αυτοβιογραφία του Ντόναλντ Ράμσφελντ αναμένεται να κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post. O πρώην υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, σε μια «εκ βαθέων εξομολόγηση» 800 σελίδων, αναφέρεται στη σύγκρουση του Ιράκ, στους χειρισμούς του προέδρου Μπους αλλά και στο δικό του κομμάτι των πολιτικών αποφάσεων. Το βιβλίο επιγράφεται «Γνωστά και άγνωστα» και υποστηρίζεται από συνοδευτικά ντοκουμέντα που έχει αναρτήσει ο Ράμσφελντ στο διαδίκτυο στη διεύθυνση (www.rumsfeld.com). Τα εν λόγω έγγραφα ήταν προσωπικά ή απόρρητα και δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

Σύμφωνα ωστόσο με τις πρώτες πληροφορίες, ο Ράμσφελντ στο βιβλίο του εμφανίζεται αμετανόητος, όσον αφορά στα πεπραγμένα του στον πόλεμο στο Ιράκ. Επιμένει ότι η σύγκρουση ήταν επωφελής οικονομικά για τις ΗΠΑ, ενώ υπογραμμίζει ότι «αν η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσέιν παρέμενε στην εξουσία, η Μέση Ανατολή θα ήταν πιο επικίνδυνη απ’ ότι είναι σήμερα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ράμσφελντ αποδίδει, τα όποια λάθη στον κρίσιμο πρώτο χρόνο της κατοχής του Ιράκ, στις αλληλοσυγκρουόμενες αντιλήψεις του Πενταγώνου και του Υπουργείου Εξωτερικών για το ζήτημα της μεταπολεμικής πολιτικής μετάβασης στην περιοχή.

Ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι στην κυβέρνηση Μπους οι συχνές αλλαγές πολιτικής αποτελούσαν μειονέκτημα στην πολεμική προσπάθεια, ενώ υπαινίσσεται ότι ήταν σφάλμα του προέδρου που δεν έκανε περισσότερα για να επιλύσει τις διαφωνίες ανάμεσα στους κορυφαίους συμβούλους του.

«Ο Μπους δεν έκανε πάντοτε και ίσως να μην επέμεινε σε μια έγκαιρη εξέταση των επιλογών του πριν καταλήξει σε απόφαση, ούτε επιδίωκε την αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων του», τονίζει ο Ράμσφελντ, ο οποίος απαντώντας στις κατηγορίες ότι δεν τα κατάφερε να έχει επαρκή στρατεύματα στον πόλεμο στο Ιράκ, αναφέρει ότι «αναδρομικά, υπήρχαν στιγμές, που περισσότερα στρατεύματα, θα είχαν βοηθήσει».

Επιμένει όμως ότι «οι ανώτεροι αξιωματικοί ποτέ δεν τον ενημέρωσαν σχετικά, εάν είχαν επιφυλάξεις για το μέγεθος της δύναμης εισβολής».

Ο Ράμσφελντ εκφράζει τη λύπη του που δεν έφυγε από την κυβέρνηση τον Μάιο του 2004, αφού είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο της φυλακής του Άμπου Γκράιμπ : «Κοιτάζοντας πίσω, βλέπω ότι υπάρχουν πράγματα που η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε κάνει διαφορετικά και καλύτερα σε ό,τι αφορά τις φυλακίσεις μετά τον πόλεμο», παραδέχεται ο ίδιος.