H Φωτεινή Τσαλίκογλου για την κρίση
Η Φωτεινή Τσαλίκογλου μας χαρίζει μια νότα αισιοδοξίας, καταθέτοντας τη δική της οπτική για την κρίση.
Η συγγραφέας και καθηγήτρια ψυχολογίας Φωτεινή Τσαλίκογλου μας προϊδεάζει για το υπό έκδοση βιβλίο της «Το μέλλον ανήκει στην έκπληξη:34 σχόλια για την κρίση και ένα υστερόγραφο» (εκδ. Καστανιώτη) που θα κυκλοφορήσει στις 8 Μαρτίου, δίνοντας μια ενδιαφέρουσα διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το θέμα που θα αναπτύξει η Τσαλίκογλου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus (στις 9 Μαρτίου) σχετίζεται με τη θεραπευτική διάσταση της δημιουργίας που βοηθά να ξεπεράσει κανείς την όποια κρίση, σε διαφορετικά επίπεδα. Ο τίτλος της ομιλίας της είναι «Η δύναμη της απώλειας και οι μεταμορφώσεις της οδύνης: η δημιουργία ως αντίδοτο στις κρίσεις».
«Ο Θεός δεν θα έγραφε ποτέ ένα μυθιστόρημα. H έλλειψη παροτρύνει τη δημιουργία. Κινεί τα νήματα της ζωής. Τροφοδοτεί τη φαντασία, την επινόηση, το έργο. Είναι ένας κοινός τόπος συνάντησης ποιητών, επιστημόνων, μικρών παιδιών και ενίοτε ατόμων με ψυχικές διαταραχές. Από τη στιγμή που γεννιόμαστε οι απώλειες συνοδεύουν κάθε αποφασιστική στιγμή της ζωής μας. Διαψεύσεις, ασυνέχειες, μυθοποιήσεις και απομυθοποιήσεις ορίζουν τον ψυχικό μας κόσμο, τη σκέψη και τα συναισθήματά μας. Τρέλα, κατάθλιψη και δημιουργία έχουν ένα κοινό πεδίο συνάντησης».
Σε αυτή την παραδοχή που έχει σφραγίσει τη ζωή και το συγγραφικό της έργο, θα επικεντρωθεί η Φωτεινή Τσαλίκογλου, φέρνοντας στο προσκήνιο μια ατμόσφαιρα αισιοδοξίας που την έχουμε ιδιαίτερα ανάγκη. Στη διάλεξή της θα τεθεί μια σειρά ερωτημάτων: Είμαστε όμηροι της απώλειας; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που μετουσιώνουν την αγωνία σε έργο; Σε ποιο βαθμό η αποφυγή του πένθους, που χαρακτηρίζει την εποχή μας, υπονομεύει τη δυνατότητα του καθενός μας να μεταμορφώνει την οδύνη σε δημιουργία; Πώς μπορούμε να κάνουμε την αδυναμία δύναμη την κρίση και την απώλεια πηγή έμπνευσης και δημιουργίας;
Πληροφορίες: «Η δύναμη της απώλειας και οι μεταμορφώσεις της οδύνης: η δημιουργία ως αντίδοτο στις κρίσεις», Μegaron Plus, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 9 Μαρτίου, ώρα: 19:00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας που θα διανέμονται στο κοινό από τις 17:30.







