U.N.K.L.E.: «Έχουμε πραγματική αδυναμία στην Ελλάδα και το ελληνικό κοινό»

unkle-exoume-pragmatiki-adunamia-stin-ellada-kai-to-elliniko-koino

ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Λίγο πριν φτάσει στην Ελλάδα για τις τελικές πρόβες του μουσικού και οπτικού θεάματος που θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό, ο James Lavelle μίλησε αποκλειστικά στο click@Life.

Οι περίφημοι U.N.K.L.E. του James Lavelle επιστρέφουν στην Ελλάδα για δύο μοναδικές συναυλίες, την Παρασκευή 8 Απριλίου στο Principal στη Θεσσαλονίκη και το Σάββατο 9 Απριλίου στην Αθήνα, στο Vox.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90, όταν το συγκρότημα λάνσαρε έναν πρωτόγνωρο ήχο που συνδύαζε την ηλεκτρονική μουσική με ροκ μοτίβα, έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα, έχει βρεθεί στα charts σε πάρα πολλές χώρες, η μουσική του έχει συμπεριληφθεί σε soundtracks ταινιών, τηλεοπτικών σειρών και videogames, ενώ ο James Lavelle έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους της σύγχρονης μουσικής.

Λίγο πριν φτάσει στην Ελλάδα για τις τελικές πρόβες του μουσικού και οπτικού θεάματος που θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό, ο James Lavelle μίλησε αποκλειστικά στο click@Life για τη μουσική των U.N.K.L.E., τα επερχόμενα σχέδια του συγκροτήματος, το θέαμα που θα στήσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της.

Τί σημαίνει U.N.K.L.E.;

Μαζί με τον Tim Goldsworthy καταλήξαμε σε αυτό το όνομα όταν ήμασταν ακόμα παιδιά. Ήταν αρχικά, μια υποθετική εταιρεία που θέλαμε να ανοίξουμε. Στην πραγματικότητα, η λέξη δεν σημαίνει τίποτα.

Δεν έρχεσαι πρώτη φορά στην Αθήνα. Ποια είναι η γνώμη σου για το ελληνικό κοινό;

Έχουμε πραγματική αδυναμία στην Ελλάδα και λατρεύουμε το ελληνικό κοινό. Έχουμε μια μεγάλη μερίδα θαυμαστών εδώ οπότε θέλαμε πολύ να έρθουμε ξανά εδώ με την πρώτη ευκαιρία.

Στο επερχόμενο album σας με τίτλο «Only The Lonely», έχετε μια συνεργασία με τον Nick Cave. Πώς προέκυψε αυτό;

Μέσω του Pablo (Clements). Ήταν φίλοι για κάποιο διάστημα. Σχεδίαζα μια έκθεση πέρυσι με τίτλο «Daydreaming» και ζήτησα από τον Nick να συμμετάσχει. Αποδέχτηκε και έτσι μας δόθηκε και η ευκαιρία να φτιάξουμε το τραγούδι.

Έχετε συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες, από τον Mark Lanegan και τον Josh Homme, μέχρι τον Chris Goss και τον Ian Astbury. Ποιες από αυτές τις συνεργασίες θα ξεχωρίζατε και με ποιόν άλλο καλλιτέχνη θα θέλατε να συνεργαστείτε στο μέλλον;

Είναι όλες πολύ ξεχωριστές και μοναδικές με τον τρόπο τους. Είναι αδύνατο να ξεχωρίσω κάποια. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι με τους οποίους θα ήθελα να δουλέψω στο μέλλον. Θα δούμε τι θα γίνει στον επόμενο δίσκο…

Ο ήχος σας δεν μπορεί εύκολα να κατηγοριοποιηθεί. Θα μπορούσες εσύ να τον περιγράψεις με λίγα λόγια;

Αδύνατον! Αυτή είναι δική σας δουλειά!

Είσαι το μόνο σταθερό μέλος των U.N.K.L.E. Πώς νιώθεις για αυτό;

Νιώθω γέρος!

Τι σε εμπνέει για να γράψεις μουσική;

Η ζωή, οι άνθρωποι, οι εμπειρίες, η τέχνη.

Συνηθίζετε να κάνετε remix παλιών σας δίσκων. Γιατί το κάνετε αυτό;

Λατρεύω να ακούω άλλους καλλιτέχνες να ερμηνεύουν τα κομμάτια μας. Και επειδή έχω παρελθόν ως Dj, μου αρέσει να δημιουργώ εκτελέσεις που να μπορώ να παίξω στα clubs.

Έχεις ακούσει ποτέ ελληνική μουσική;

Δεν γνωρίζω πολλά για να έχω γνώμη. Δεν έχω ακούσει αρκετή σύγχρονη ελληνική μουσική.

Ποια η γνώμη σου για την Ελλάδα; Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να δεις αυτή τη φορά;

Μου αρέσει πολύ να έρχομαι στην Ελλάδα. Μάλλον, θα επισκεφθώ τα συνηθισμένα που μέρη και ίσως, ανακαλύψω και μερικά ακόμα.

Οι Έλληνες σας αγαπούν πολύ…

Πράγματι! Είναι πολύ κολακευτικό. Όλη η υποστήριξη που λαμβάνουμε είναι υπέροχη.

Το εικαστικό κομμάτι στα albums και τα βίντεο σας είναι εντυπωσιακό. Πιστεύεις ότι η εικαστική τέχνη είναι εξίσου σημαντική με τη μουσική;

Πιστεύω ότι αυτά πάνε χέρι-χέρι και μαζί δημιουργούν ένα σύνολο.

Ποια η γνώμη σου για την πειρατεία στη μουσική;

Είναι δίκοπο μαχαίρι. Έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Μπορείς να αναπτύξεις ατελείωτη επιχειρηματολογία γύρω από αυτό το θέμα, αλλά χρειαζόμαστε ανθρώπους να πληρώσουν για τη μουσική μας για να συνεχίζουμε να την παράγουμε.

Τι περιλαμβάνουν τα επερχόμενα σχέδιά σας;

Περιοδεία και δουλειά πάνω σε νέα μουσική, αλλά και εικαστικά projects, συμπεριλαβανομένης και της έκθεσης «Daydreaming».

Οι συναυλίες σας αποτελούν παράλληλα, ένα ηχητικό και οπτικό θέαμα. Τι να περιμένει το κοινό από τις εμφανίσεις σας στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα;

Μια προέκταση του ό,τι έχουν δει πριν. Θα υπάρχει νέο οπτικό υλικό, αλλά η κεντρική ιδέα θα είναι παρόμοια.

Πληροφορίες: 8 Απριλίου, Principal Theatre, Θεσσαλονίκη / 9 Απριλίου, Vox, Ιερά Οδός 16, Αθήνα, εισιτήρια 35 ευρώ.

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ