Η Μουσική γιορτάζει και φέτος...

evrwpaiki-giorti-mousikis
ΣΑΒΒΑΤΟ, 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Φέτος η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής ξεκίνησε νωρίς με το ερώτημα «τι είναι για σένα η μουσική;». Για 4 ημέρες σε 36 πόλεις και σε 137 σημεία εκδηλώσεων θα γίνει μια προσπάθεια να απαντηθεί το ερώτημα, με τι άλλο; Με νότες!

Πιο συγκεκριμένα, αυτές τις 4 ημέρες θα συμβούν 186 εκδηλώσεις και θα παρελάσουν συνολικά: 303 σχήματα, 70 Djs, 47 μουσικά σύνολα, 21 φιλαρμονικές ορχήστρες και χορωδίες, 18 χορευτικές ομάδες, 3 συμφωνικές ορχήστρες και 31 παράλληλες δράσεις με εργαστήρια-σεμινάρια.

Και επειδή η περίσταση των 15 χρόνων είναι ειδική, για πρώτη φορά οργανώθηκε η δημιουργία μιας μεγάλης τριήμερης μουσικής σκηνής στην Παραλία Μοσχάτου (έναντι ΣΕΦ). Ειδικά το Σάββατο 21η Ιουνίου δε θα υπάρχει ωράριο, με πάρτι ως το πρωί δίπλα στη θάλασσα παρέα με ονόματα όπως οι RSN & Esterina, DUSK, Koza Mostra, Μιχάλης Δέλτα, Mikro και Marsheaux.

Η ιστορία

Η Γιορτή της Μουσικής ξεκίνησε από την Γαλλία το 1982 τη συμβολική ημερομηνία του θερινού ηλιοστάσιου της 21ης Ιουνίου, με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού Πολιτισμού Jack Lang. Ο σκοπός ήταν να βγουν «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους» και πράγματι πέτυχε. Την επόμενη χρονιά η Γιορτή της Μουσικής συσπείρωσε 200 χιλιάδες επαγγελματίες μουσικούς κάθε είδους που κατέκλυσαν κάθε υπαίθριο χώρο γεμίζοντας όλη τη χώρα με κλασσικούς, τζαζ, ροκ, ηλεκτρονικούς και παραδοσιακούς ήχους. Το 1985 έγινε εξαγώγιμο προϊόν και με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη η Αθήνα που ήταν τότε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης έγινε η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή.

Το 1995 οι εκδηλώσεις επεκτάθηκαν σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, και την ίδια χρονιά οργανώθηκε η πρώτη συνάντηση των ευρωπαίων διοργανωτών στην Βουδαπέστη όπου υπεγράφη η Συμφωνία της Βουδαπέστης. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής.

Σήμερα πραγματοποιούνται χιλιάδες δωρεάν συναυλίες με 800 χιλιάδες ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς να γεμίζουν πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα και αίθουσες σε όλη την ήπειρο διαδίδοντας το ενωτικό μήνυμα της μουσικής. Ο θεσμός ήρθε στην Ελλάδα το 1999 και έκτοτε καθιερώθηκε και χρόνο με το χρόνο επεκτείνεται και σε νέες πόλεις.

Οι φετινές εκδηλώσεις

Pure Bliss (Ρόμβης 24 & Κολοκοτρώνη)
Ο πεζόδρομος του Pure Bliss γεμίζει μουσική και το μουσικό τριήμερο (οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη 10 Ιουνίου) κλείνει το Σάββατο 21 Ιουνίου με σύγχρονες διασκευές, επηρεασμένες από μαύρη soul και funk μουσική με την Rena Rasouli και ώρα έναρξης 21:30.

Πλατεία Βαρνάβα

Κατερίνα Μακαβού

Η γιορτή της μουσικής γιορτάζεται για 5η συνεχή χρονιά στην πλατεία Βαρνάβα. Την Παρασκευή 20 Ιουνίου διάφορα ημιακουστικά σχήματα  γιόρτασαν τη μουσική σε κάθε γωνιά της πλατείας και το Σάββατο 21 Ιουνίου η γιορτή θα μεταφερθεί στο stage, την ίδια στιγμή που πέριξ της πλατείας θα συμβαίνουν διάφορα events με μουσικά σχήματα.

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν το Ψητοπωλείο Παλιάκης, το Βαρνάβα cafe, το Super Fly, η Οκτάνα, το Chelsea Hotel, το Colibri, το Old Skool, το Sushi Bar και το Eστιατόριο Βυρίνης, με πολλούς καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους και οι Ρακοσυλλέκτες, Κατερίνα Μακαβού, Μητέρα Φάλαινα Τυφλή κ.α. Η πλατεία Βαρνάβα βρίσκεται στο Παγκράτι, πίσω από το Καλλιμάρμαρο στάδιο.

Athenaeum
Το Σάββατο 21 Ιουνίου στον πεζόδρομο της Αδριανού μπροστά από το κτήριο του Ωδείου Athenaeum θα εκτελεστούν έργα από τα χαρακτηριστικά στυλ της jazz, όπως swing, bebop και modal (20:00).

Κεραμεικός
Η Ευρωπαϊκή Καμεράτα Νέων είναι μια νεοσύστατη ευρωπαϊκή ορχήστρα που εδρεύει στην Αθήνα από το 2013 και αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Καμεράτα. Το Σάββατο 21 Ιουνίου θα δώσει συναυλία μουσικής δωματίου στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού BETON7 (Πύδνας 7, στάση μετρό Κεραμεικός).  Η ώρα έναρξης είναι στις 6 μ.μ. και θα παρουσιαστούν έργα των Francis Poulenc, Luigi Bassi, Samuel Barber, Johannes Brahms και Francis Poulenc.

Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων
Τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων, συνεπή στο ραντεβού τους, θα παρασύρουν το κοινό στους ρυθμούς τους στο λόφο των Μουσών, το Σάββατο 21 Ιουνίου. Πιο αναλυτικά, η Big Band του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της funk στην είσοδο Φιλοπάππου (19:15), η Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια από την Ελλάδα, ιταλικές κοντσονέτες, ουγγρικούς και σλαβικούς χορούς και άριες από δημοφιλείς ιταλικές και γαλλικές όπερες στον Λόφο Πνύκας (20:00), το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής θα παρουσιάσει λαϊκά και έντεχνα τραγούδια που έχουμε αγαπήσει με έναρξη στην είσοδο Φιλοπάππου (21:15).

Το πάρτι της Στροφιλιάς
Το Σάββατο 21 Ιουνίου η Στροφιλιά γιορτάζει την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής με το καθιερωμένο ετήσιο πάρτι που διοργανώνει στο οινοποιείο της στην Ανάβυσσο. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 19:00 με τη γευστική δοκιμή των κρασιών να κρατά μέχρι τις 22:00. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα παρακολουθήσετε εργαστήριο σαπουνιού, θα δοκιμάσετε νόστιμες δημιουργίες ζαχαροπλαστικής και θα ακούσετε μουσικές αναζητήσεις της έντεχνης και έθνικ μουσικής. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει πάρτυ.

Κήπος Μεγάρου

Sugahspank!

Στην Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής συμμετέχει στις 21 Ιουνίου και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πέρυσι και πρόπερσι χιλιάδες άτομα πέρασαν από τον κήπο του και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος με ένα πρόγραμμα που απευθύνεται στους μουσικόφιλους όλων των ηλικιών.

Το άνοιγμα κάνει στις 20:00 η Camerata Junior, με 29 εφήβους από 11 έως 22 ετών, υπό τον Δημήτρη Σέμση, με κλασικά αλλά και σύγχρονα έργα. Ακολουθεί στις 20:50 η νεοσύστατη Academy Athens Orchestra με μουσικούς από τη Συμφωνική της ΕΡΤ και την Ορχήστρα των Χρωμάτων, στις 21:30 η Big Band του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει ένα σαραντάλεπτο πρόγραμμα με ιστορικά τζαζ κομμάτια και τις δικές της ενορχηστρώσεις, καθώς και έργα άλλων Ελλήνων δημιουργών και στο αποκορύφωμα της βραδιάς στις 22:10 τη σκηνή θα πάρει η Gumbo Ya Ya!, μια ελληνική μπάντα που συνδυάζει R&B, swing, soul και funk με τη δυναμική Sugahspank! να βρίσκεται στα φωνητικά και να προσκαλεί τον κόσμο σε χορό.