Τι σχέση έχει το αρχαίο ψηφιδωτό με το σύγχρονο;

ti-sxesi-exei-to-arxaio-psifidoto-me-to-sugxrono

ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010

«Το Αρχαίο Ψηφιδωτό συναντά το Σύγχρονο» είναι ο τίτλος της Διεθνούς έκθεσης ψηφιδωτού που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 12ου Διεθνούς Συνέδριου Ψηφιδωτού και φιλοξενείται στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, από 1 έως 10 Οκτωβρίου 2010.

«Το Αρχαίο Ψηφιδωτό συναντά το Σύγχρονο» είναι ο τίτλος της Διεθνούς έκθεσης ψηφιδωτού που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 12ου Διεθνούς Συνέδριου Ψηφιδωτού και φιλοξενείται στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, από 1 έως 10 Οκτωβρίου 2010.

Η έκθεση πραγματοποιείται από τον Πολιτισμικό Οργανισμό Δήμου Αθηναίων και τη Διεθνή Ένωση Σύγχρονων Ψηφοθετών AIMC (Associazione Internazionale Mosaicisti Contemporanei) με αφορμή το 12ο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιδωτού, που διοργανώνει η AIMC για πρώτη φορά στην Ελλάδα για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή της στη Ραβέννα. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη από 1 έως 4 Οκτωβρίου 2010.

Καλλιτέχνες, ιστορικοί τέχνης, ακαδημαϊκοί, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, συντηρητές, από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν για να αναπτύξουν τις ιδέες τους και να παρουσιάσουν τα έργα τους, με στόχο την ανάδειξη της διαχρονικότητας του ψηφιδωτού και της δυναμικής εξελικτικής του πορείας στον 21ο αιώνα. Ο τίτλος του Συνεδρίου και της έκθεσης αποτυπώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η διοργάνωση αυτή για την ελληνική πραγματικότητα.

Η ισχυρή αρχαία και βυζαντινή ελληνική ψηφιδωτή κληρονομιά έχει συνέχεια ή μένει στα πλαίσια της παράδοσης; Στο ερώτημα αυτό απαντούν τα έργα των 120 καλλιτεχνών από 21 χώρες που συμμετέχουν στην έκθεση, θέτοντας ως βασικό στόχο την αναγνώριση των δυνατοτήτων του ψηφιδωτού ως σύγχρονου εικαστικού και χρηστικού μέσου έκφρασης, συστήνοντας παράλληλα στο κοινό τις σύγχρονες τάσεις της ψηφιδωτής τέχνης.

Λίγα λόγια για την AIMC

Η ΑΙΜC είναι ίσως ο μοναδικός διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με αντικείμενο το ψηφιδωτό και κάθε δύο χρόνια πραγματοποιεί το συνέδριό της σε διαφορετική χώρα, δίνοντας ένα πολυπολιτισμικό βήμα έκφρασης σε ανθρώπους που κινούνται στο χώρο του ψηφιδωτού.

Ιδρύθηκε το 1980 στη Ραβέννα από ψηφοθέτες και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, με την υποστήριξη του Δήμου της Ραβέννας. Στα μέλη της αριθμεί αρχιτέκτονες, σχολές ψηφιδωτού, ψηφοθέτες, συντηρητές, αίθουσες τέχνης, εταιρείες που παράγουν υλικά για την κατασκευή ψηφιδωτών, κριτικούς τέχνης, σπουδαστές και υποστηρικτές της τέχνης του ψηφιδωτού από 40 χώρες.

Πληροφορίες: Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής, 210 7224028.