Αναζητώντας τον χρόνο και τα ίχνη του στον χώρο
Στο ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας και συγκεκριμένα σε δύο διατηρητέα κτήρια στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, φιλοξενείται η ομαδική έκθεση με τίτλο «Προθήκες θαυμάτων», στο πλαίσιο του Zone D της Γκαλερί Ζουμπουλάκη.
Στο ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας και συγκεκριμένα σε δύο διατηρητέα κτήρια στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, φιλοξενείται η ομαδική έκθεση με τίτλο «Προθήκες θαυμάτων», στο πλαίσιο του Zone D της Γκαλερί Ζουμπουλάκη.
Τα έργα των 36 καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση, συνδέονται εννοιολογικά και εξετάζουν το πέρασμα του χρόνου πάνω στον χώρο, τα φυσικά ίχνη που αφήνουν τα αντικείμενα, αλλά και την ανάγκη να δούμε και να θυμηθούμε πράγματα που υπήρξαν ή θα μπορούσαν να υπάρξουν.
H έννοια της συλλογής σε συνδυασμό με τη χωροταξική διάταξη των κτηρίων, οι έτοιμες προθήκες του ενός κτηρίου και η χρήση του δεύτερου κτηρίου ως «ανοιχτής προθήκης», οδήγησαν τους επιμελητές, Πολύνα Κοσμαδάκη και Χριστόφορο Μαρίνο στη διερεύνηση εννοιών όπως το «πλέγμα» (grid) και ο «ενδείκτης» (index).
Το άδειο σπίτι είναι το σημείο αφετηρίας των έργων. Μία αστική οικία υπό τη μορφή κενής προθήκης και η απόφαση να τη γεμίσει κανείς με αντικείμενα και εικόνες που ανασύρουν μνήμες, γεννούν συνειρμούς και παράγουν γνώση. Όπως σημειώνουν οι επιμελητές Πολύνα Κοσμαδάκη και Χριστόφορος Μαρίνος, η έκθεση συστήνει ξανά μια κλασική διαπίστωση του ζωγράφου Μαρκ Ρόθκο, θέτοντας το ερώτημα: «Οφείλει το έργο τέχνης να είναι θαυματουργικό;».
Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι Νίκος Αλεξίου, Μιχάλης Κατζουράκης, Γιώργος Λαζόγκας, Γιώργος Λάππας, Γιάννης Μόραλης, Ευτύχης Πατσουράκης, Ευανθία Τσαντίλα και άλλοι.
Πληροφορίες: «Προθήκες θαυμάτων», Zone D Zoumboulakis Galleries, 210 3608278, Κτήριο Α Πλατεία Αγ. Ειρήνης 10, Κτήριο Β Βασιλικής 2 & Π. Σκουζέ & Λιμπονά, Αθήνα, διάρκεια έκθεσης μέχρι 30 Οκτωβρίου 2010, www.zone-d.gr , www.zoumboulakis.gr .







