«Έφυγε» ο «Νονός της Ραπ» Gil Scott-Heron

efuge-o-nonos-tis-rap-gil-scott-heron-nonos-tis-rap-gil-scott-heron

ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΜΑΙΟΥ 2011

Ένας σπουδαίος μουσικός, ποιητής, τραγουδιστής, ιδεολόγος και συγγραφέας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια μουσική κληρονομιά που θα εμπνέει το κοινό εσαεί.

Από το απόγευμα της 27ης Μαΐου, ο κόσμος της μουσικής είναι φτωχότερος, χάνοντας έναν από τους εμπνευστές του, τον αμερικανό Gil Scott-Heron. Απεβίωσε στο Νοσοκομείο St. Luke’s της Νέας Υόρκης και η αιτία του θανάτου του δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, αλλά ήταν γνωστό πως αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας επιστρέφοντας από ένα ταξίδι στην Ευρώπη, όντας φορέας του ιού HIV για αρκετά χρόνια, ενώ είχε νοσηλευτεί και για πνευμονία.

O αμερικανός «Νονός της Ραπ» - χαρακτηρισμός που ποτέ δεν συμπάθησε ο ίδιος, ο οποίος προτιμούσε τον όρο «bluesology» για να περιγράψει αυτό που έκανε – ήταν διάσημος για το αμάλγαμα ποίησης, soul, blues και jazz με πολιτικό μήνυμα που πολύ χαρακτηριστικά ο ίδιος «μαγείρευε» και για τις spoken-word performances του, με το «The revolution will not be televised» να έχει αγγίξει χιλιάδες κόσμου εδώ και 40 χρόνια και να αποδεικνύεται σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ.

Με έντονη κοινωνικοπολιτική και ανθρωπιστική σκέψη, ο Gill Scott-Heron επηρέασε μέσα από τους στίχους και τη μουσική του πολλούς νεότερους καλλιτέχνες, αλλά και πλήθος κόσμου που τον αγαπούσε σαν μουσικό και εμπνευστή.

Η ανακοίνωση της ζωντανής εμφάνισής του στην Ελλάδα πριν από 1 περίπου χρόνο χαροποίησε πολλούς Έλληνες, η συναυλία, όμως, τελικά ακυρώθηκε κι ενώ πάντα πιστεύαμε ότι κάποια στιγμή το σύμπαν θα συνωμοτούσε για να πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με το ελληνικό κοινό, η ευκαιρία να τον απολαύσουμε από κοντά, χάθηκε πλέον δια παντός.

«If the right of free speech is truly what it's supposed to be, then anything you say is all right» - Gil Scott-Heron

Λίγα λόγια για τον ίδιο

Γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1949 στο Σικάγο. Από πολύ μικρή ηλικία φάνηκε το ταλέντο του στο γράψιμο, το οποίο του χάρισε υποτροφίες, ενώ τα πρώτα του μυθιστορήματα «The Vulture» και «The Nigger Factory» ήρθαν όσο σπούδαζε στο Lincoln University. Εκεί γνώρισε και τον Brian Jackson, με τον οποίο έφτιαξαν την μπάντα «Black &Blues». Η καριέρα του στη μουσική ουσιαστικά ξεκίνησε το 1970 κι ενώ ο ίδιος ήταν ακόμη 21 χρονών, όταν ηχογράφησε το «Small Talk at 125th and Lennox», στο οποίο περιέχεται και το «The revolution will not be televised», ενώ όλο το άλμπουμ εκφράζει την αντιδραστική του άποψη απέναντι στην τηλεόραση, τον καταναλωτισμό, την υποκρισία, την άγνοια των ανθρώπων κ.ο.κ. Ακολούθησε το 1971 το «Pieces of a Man», όπου στην «παρέα» βρίσκεται και ο Brian Jackson και συμπεριλαμβάνεται στους μουσικούς και των επόμενων άλμπουμ «Free Will» (1972), «Winter in America» (1974) – το οποίο περιέχει ένα από τα επίσης αγαπημένα κομμάτια του, το «The Bottle»- «The first Minute of a new day» (1975), «From South Africa to South Carolina» (1975), «It’s your world» (1976), «Bridges» (1977), «Secrets» (1978) και «1980» (1980). Το «I’m new here» είναι το 13ο στούντιο άλμπουμ του που κυκλοφόρησε το 2010, 16 χρόνια μετά το «Spirits» του 1994, ενώ το Φεβρουάριο του 2011, κυκλοφόρησε μαζί με τον Jamie «xx» Smith το «We ‘re new here», με remixes του «I’m new here», κινούμενο κυρίως σε dubstep και uk garage φόρμες.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ