Δισκοκριτική: «Electric Hustle» Kraak & Smaak

diskokritiki-electric-hustle-kraak-kai-smaak-smaak

ΤΡΙΤΗ, 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Πέρασαν τρία χρόνια από το «Plastic People» του 2008 για να κυκλοφορήσουν οι τρεις Ολλανδοί, το τρίτο στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο «Electric Hustle». Είναι άραγε το «3» ο τυχερός τους αριθμός;

Μετά από δύο άλμπουμ, μια συλλογή με remixes και κάμποσα EPs, τα τρία παλικάρια από την Ολλανδία, ο Oscar de Jong, ο Mark Kneppers και ο Wim Plug, που αποτελούν το «δυνατό χαρτί» της Jalapeno Records, παρέδωσαν στην ηλεκτρονική μουσική ιστορία το τρίτο τους άλμπουμ με τίτλο «Electric Hustle» και είναι από τις περιπτώσεις που ο τίτλος δεν αστειεύεται: όταν λέει «electric», το εννοεί.

Για όσους το «Squeeze me» ήταν το αγαπημένο τους κομμάτι από την προηγούμενή τους δουλειά «Plastic People», δεν θα καταφέρουν να ταυτιστούν πολύ με το παρόν άλμπουμ, παρ’ όλα αυτά οι Kraak & Smaak ήταν πάντα απρόβλεπτοι και ποτέ δεν υποσχέθηκαν καθαρό funk ή καθαρό electro στο κοινό τους. Γι’ αυτό και για άλλη μια φορά «παίζουν» με διάφορα είδη, από funk μέχρι nu disco κι από house μέχρι electro.

Τίποτα όμως, δεν είναι απόλυτα «καθαρό» κι αυτό μαρτυρούν και οι συνεργασίες τους, στις οποίες βλέπουμε τον Romanthony (που χάρισε τη φωνή του στο «One more time» και το «Too long» των Daft Punk από το άλμπουμ Discovery), τον Lee Fields (ή αλλιώς τον «Little James Brown» όπως είναι το ψευδώνυμό του), τον John Turrell (από το funk/soul δίδυμο Smoove & Turrell επίσης της jalapeno), την Lex Empress (η φωνή του «The sun goes down» του Sven Van Hees πίσω στο 2005), κ.ο.κ.

Ανάμεσα στα 12 tracks που απαρτίζουν το άλμπουμ θα βρείτε πολλά άξια να γίνουν καλοκαιρινά hit, όπως το «Built For Love feat. Romanthony» και το «Call Up To Heaven feat. Lex Empress», το οποίο ήδη ξεχωρίζει από το άλμπουμ, μιας και κινείται απόλυτα στο κλίμα της εποχής που αναζητά funk στοιχεία του παρελθόντος, βγάζοντας την πιο ανάλαφρη πλευρά των Kraak & Smaak, χωρίς έντονο το ηλεκτρονικό στοιχείο. Το «Hold Back Love feat. Lex Empress» θα μπορούσε επίσης να ανήκει στη λίστα με τα tracks του καλοκαιριού, μιας και είναι πιο… αγαπησιάρικο, πιο «house» και θυμίζει λίγο Roisin Murphy.

Η συνεργασία τους με τον John Turrell απέδωσε δύο κομμάτια, το «Wasted with a smile» και το «Turrell’s Lament», τα οποία ξεχωρίζουν από το ηλεκτρονικό στοιχείο του άλμπουμ και του δίνουν ώθηση για μια πιο μελαγχολική και downtempo στροφή. Το «Turrell’s Lament» μάλιστα αποτελεί και τον επίλογο του άλμπουμ, καταλήγοντας όπως ενδεχομένως θα τελείωνε κάποιος το set του: σε ήπιο, μελωδικό τόνο – αν και το συγκεκριμένο έχει ισχυρές δόσεις μελαγχολίας.

Μια από τις πολύ «φωτεινές» νότες του άλμπουμ αποτελεί το «Forget About You feat. Lee Fields», το οποίο… funk-ίζει επικίνδυνα (με την καλή έννοια), αποτελώντας εξαίρεση στα πιο ηλεκτρονικά «Let’s go back» -το οποίο έχει αέρα nudisco-,«Dynamite» και «My synths are bomb», αλλά και το «Built for love».

Οι oldskoolers των 90s εκεί έξω, σίγουρα θα έχουν βγάλει τις ροκάνες τους μιας και το «Electric Hustle» έχει σίγουρα ένα ελαφρύ άρωμα από το παρελθόν, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα το βρούμε σε περίοπτη θέση και στη δισκοθήκη ενός ανοιχτόμυαλου fan της funk και της house.

Album: Electric Hustle

Artist: Kraak & Smaak

Label: Jalapeno Records

Βαθμός: 7/10

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ