Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής επιστρέφει και αυτό το καλοκαίρι

i-europaiki-giorti-tis-mousikis-epistrefei-kai-auto-to-kalokairi

ΤΡΙΤΗ, 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Η μεγάλη γιορτή της μουσικής, θα φιλοξενήσει και φέτος μια πληθώρα μουσικών σχημάτων, καθώς και πολλά αφιερώματα, σε διάφορα σημεία της Αθήνας.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, το μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός του καλοκαιριού, επιστρέφει με εκδηλώσεις σε όλη την Αθήνα, σε γειτονιές, σε πλατείες, σε bars και clubs.

Ξεκινώντας, τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων που τιμούν τη μουσική με δύο ακόμα συναυλίες. Την Τρίτη 21 Ιουνίου και την Τετάρτη 22 Ιουνίου στις 9 μ.μ. η Μικτή Δημοτική Χορωδία και το Σύνολο Παλαιάς Μουσικής θα δώσουν μια συναυλία στο Βυζαντινό Μουσείο. Η είσοδος για το κοινό για όλες τις συναυλίες είναι ελεύθερη.

Η Τεχνόπολις θα φιλοξενήσει σχήματα που θα ερμηνεύσουν world, reggae και jazz ρυθμούς στις 21 Ιουνίου με ελεύθερη είσοδο, ενώ το Auditorium του Institut français d’Athènes φιλοξενεί ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, την Τρίτη 21 Ιουνίου. Θα παρουσιαστεί -παρουσία του συνθέτη- το βιβλίο του Γιώργου Αρχιμανδρίτη, με τίτλο «Mikis Théodorakis par lui-même» στο οποίο ο Μίκης Θεοδωράκης διηγείται τη ζωή του, το έργο του, τις προσωπικότητες που συνάντησε κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του, τις πολιτικές του πεποιθήσεις, τα όνειρα και τις απογοητεύσεις του. Θα ακολουθήσει στις 8.30 μ.μ. συναυλία με τη Nένα Βενετσάνου που θα ερμηνεύσει μερικά από τα πιο όμορφα έργα του συνθέτη, μεταξύ των οποίων και τραγούδια από τον κύκλο «Les Eluard».

Την Τρίτη 21 Ιουνίου, από τις 8 μ.μ., το Ατενέουμ γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Μέρα της Μουσικής, με μία βραδιά ελεύθερη για όλους. Συμμετέχουν το Σύνολο Κρουστών και το Κουαρτέτο Σαξοφώνων του Ατενέουμ, η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων ΑΤΤΙΚΑ και το Κουαρτέτο Βαλκανικής Μουσικής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει από τζαζ μελωδίες, ιταλικές καντσονέτες και γαλλικά βαλς, τανγκό και χαμπανέρα, όσο ελληνικές μελωδίες, βαλκανικές μουσικές και κινηματογραφικές επιτυχίες, σε μια γιορτή ανάσα στους καιρούς μας.

Η Hμέρα της Μουσικής που γιορτάζεται την Τρίτη 21 Ιουνίου βρίσκει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έτοιμο να διαβεί το κατώφλι της τρίτης δεκαετίας του. Έτσι, ενταγμένη στις εκδηλώσεις για την εικοσαετία του Μεγάρου που διατρέχουν όλο το 2011, η γιορτή της Μουσικής θα γίνει στους κήπους του Μεγάρου που από πέρυσι βρίσκονται στη διάθεση του κοινού. Πέντε μουσικά σύνολα που θα παρουσιάσουν, εναλλάξ σε δύο σκηνές, τέσσερα ημίωρα προγράμματα με δημοφιλή έργα, θα γιορτάσουν με το κοινό τη μεγάλη μέρα της Μουσικής. Η γιορτή θα κλείσει με μουσική από dj.

Ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, φωτογραφία: Charis Achriviadis

Πέντε συνολικά μικρά και μεγάλα μουσικά σχήματα θα βρίσκονται αφιλοκερδώς στον κήπο του Μεγάρου από τις 8 μ.μ. για να παρουσιάσουν μουσικές και τραγούδια γνωστά και αγαπημένα. Πρόκειται για τα σύνολα Metallon - Σύνολο Χάλκινων Μελών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Melos Brass & φίλοι, Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και Κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή.

Την ίδια μέρα, το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, φιλοξενώντας στο ατμοσφαιρικό του Αμφιθέατρο μία μουσική παράσταση-αποκάλυψη του πλούτου της ελληνικής μουσικής του μεσοπολέμου με τίτλο «Μusical Retro» στις 9 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο. Η Σία Κοσκινά μαζί με τους Μπάμπη Βελισσάριο και Θάνο Πολύδωρα συναντιούνται σε μία παράσταση-αναφορά στη μιούζικαλ εκδοχή της ελληνικής jazz με 30 κλασικά τραγούδια. Ειδικά για τη βραδιά αυτή το Art Shop του Ιδρύματος θα παρέχει εκπτώσεις έως και 70 % σε επιλεγμένα είδη.

H ευρωπαϊκή τζαζ δίνει δυναμικό στη μεγάλη γιορτή. Η Μικρή Άρκτος με πολλή χαρά προσκαλεί το κοινό στη Θερινή Γιορτή της ECM, την εταιρεία που θεωρείται η σπουδαιότερη εκπρόσωπός της από τις 18 εώς τις 22 Ιουνίου, ενώ το Mad Club, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής γιορτής της μουσικής συμμετέχει στις 21-23/6 με τρία διαφορετικά πάρτι: 21/6 Electro / New Wave / Synthpop με Dj Set από τον AnthonySiakfas στις 10 μ.μ., 22/6 Electro-pop / Rock / Clash από τον Kostas Theodorakis (Almost There-www.waveradio.gr), στις 10 μ.μ. και 23/6 live από τους Playground Theory, Drama Queen, Colour Temple και dj set από τον Lampros Mpalaskas στις 10 μ.μ. Η είσοδος και στα τρία πάρτι είναι ελεύθερη.

Τέλος, η Αθήνα και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων έχουν προγραμματίσει μια σειρά εκδηλώσεων στους δρόμους της πόλης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την Tρίτη 21 Ιουνίου στο Loop στην πλατεία Ασωμάτων, την πλατεία Βαρνάβα, το Δελφικό Ωδείο, την πλατεία Κλαυθμώνος, την Παλιά Βουλή, την πλατεία Κοτζιά, το Βυζαντινό Μουσείο, τη μεγάλη βιβλιοθήκη της Αθήνας Λίλιαν Βουδούρη, το Σαλαντίν στον Κεραμεικό, την Τεχνόπολη, το Bacaro και το Mosaiko Café, την Τετάρτη 22 Ιουνίου συναυλίες στο Loop, την πλατεία Κεραμεικού, την πλατεία Κλαυθμώνος, την Παλιά Βουλή, την πλατεία Κοτζιά, το Βυζαντινό Μουσείο, το Σαλαντίν, το Pure Bliss, το Bacaro και το Mosaiko Café και την Πέμπτη 23 Ιουνίου, στο Loop, την Παλιά Βουλή, το Σαλαντίν, το Yoga Bala, το Pure Bliss και το Mosaiko.