Who is Who: Moby

who-is-who-moby

ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Μετά την πρόσφατη ακύρωση της προγραμματισμένης εμφάνισης της Amy Winehouse, κεντρικός πρωταγωνιστής του Ejekt φεστιβάλ την Τετάρτη 22 Ιουνίου αναδεικνύεται ο πολύ αγαπητός μουσικός με τα φοβερά video clips Moby. Ποιος είναι όμως, πραγματικά αυτός ο «περίεργος» τύπος;

Μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η ακύρωση της περιοδείας της Amy Winehouse και κατ' επέκταση της εμφάνισής της στην Αθήνα, το πρόγραμμα του Ejekt Festival την Τετάρτη 22 Ιουνίου διαφοροποιείται ως προς τις ώρες, ενώ αναπροσαρμόζεται και το line-up του.

Κεντρικός πρωταγωνιστής του φεστιβάλ αναδεικνύεται ο πολύ αγαπητός μουσικός με την περίεργη προσωπικότητα και τα φοβερά video clips Moby. Ποιος είναι όμως, αυτός ο τύπος που ευθύνεται για μερικά από τα μεγαλύτερα dance και electronic hits των τελευταίων ετών κι επισκέπτεται για άλλη μια φορά στη χώρα μας;

Ο Richard Melville Hall γεννήθηκε στο Χάρλεμ τη δεκαετία του ’60 και μεγάλωσε στο Connecticut με τη μητέρα του. Το μεσαίο του όνομα προήλθε από τον Herman Melville, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της οικογένειας, ήταν μακρινός ανιψιός του συγγραφέα του Moby Dick. Από αυτό ήρθε και η έμπνευση να υιοθετήσει αργότερα το ψευδώνυμο Moby.

Στη διάρκεια της εφηβείας αλλά και των πρώτων χρόνων της ενήλικης ζωής του πειραματίστηκε με πολλά είδη μουσικής, μπλέκοντας με μπάντες που έπαιζαν hardcore punk, post punk κ.ά.

Η αρχή των 90s τον βρήκε να κυκλοφορεί δύο singles, ένα εκ των οποίων, το «Go» του χάρισε την πρώτη του επιτυχία στα βρετανικά charts. Απέκτησε φήμη ως ένας ταλαντούχος dj και παραγωγός και έκανε άπειρα επιτυχημένα remix σε πασίγνωστα τραγούδια.

Το πρώτο του album «Everything Is Wrong», κυκλοφόρησε το ’95, έντονα επηρεασμένο από την ambient και την electronica. Παρά τις πολλές θετικές κριτικές, ο Moby θέλησε να κάνει ένα διαφορετικό επόμενο βήμα κυκλοφορώντας ένα hardcore punk album, το «Animal Rights». Το κοινό το υποδέχτηκε μουδιασμένα, όπως και οι κριτικοί και μάλλον είναι μια στιγμή που ο ίδιος θέλει να ξεχάσει, παρά τις δηλώσεις του Bono και του Axel Rose ότι λάτρεψαν το συγκεκριμένο δημιούργημα και η διασκευή του «That’s When I Reach For My Revolver» κατέχει ακόμα περίοπτη θέση σε πολλά dj sets.

Το 1997 κυκλοφόρησε το «I Like To Score» το οποίο περιείχε τη μουσική που είχε γράψει για ταινίες, ανάμεσα τους και το θέμα του James Bond «Tomorrow Never Dies». Η μεγάλη στιγμή του όμως ήρθε το 1999 με την κυκλοφορία του «Play», ίσως του καλύτερου album του μέχρι στιγμής. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από αυτόν τον αναπάντεχα εκπληκτικό δίσκο; Το «Honey»; Το «Bodyrock»; Το συγκλονιστικό «Natural Blues» με τη συμμετοχή της Christina Richie στο καταθλιπτικό video clip ή το ατμοσφαιρικό «Porcelain». Όλα σχεδόν τα κομμάτια του «Play» έγιναν τεράστια hits και ακόμα και σήμερα ακούγονται φρέσκα και δυνατά.

Ο Moby βρισκόταν πλέον στην κορυφή του κόσμου και έμεινε εκεί και μετά το επόμενο album του «18», αλλά και το «Hotel». Φυσικά είχαν αρχίσει και οι χλευασμοί για την περίεργη εικόνα του, τις θρησκευτικές του απόψεις και τη μουσική του. Όλοι θυμούνται άλλωστε το video clip του Eminem στο οποίο τον διακωμωδούσε.

Αλλά ο Moby βρισκόταν στα καλύτερα του. Το επόμενο album του, «Last Night» περιείχε το super hit «Disco Lies», ενώ το επόμενο βήμα του ήταν το «Wait For Me» , του οποίου το video clip για το πρώτο single «Shot In The Back Of The Head» σκηνοθετήθηκε από τον David Lynch.

Το 2011 τον βρήκε με ένα ακόμα album, με τίτλο «Destroyed», σχεδόν ταυτόχρονα με ένα φωτογραφικό λεύκωμα με τον ίδιο τίτλο. Είναι από τα πιο προσωπικά και ενδόμυχα albums του Moby και προς το παρόν οι κριτικές είναι διφορούμενες.

Εκτός από τη μουσική, ο Moby έχει αναπτύξει έντονη φιλανθρωπική δράση, κυρίως για τα δικαιώματα των ζώων, ενώ ασχολείται και με τη φωτογραφία. Οι μουσικές του συνεργασίες είναι πολλές και ενδιαφέρουσες, ανάμεσα τους με τον Lou Reed, τον David Bowie, τον Bono και την Mylene Farmer.

Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που προσπαθεί με κάθε βήμα του να εκπλήσσει το κοινό και να εξελίσσεται δοκιμάζοντας συνεχώς καινούργια πράγματα. Η τελευταία του εμφάνιση στη χώρα μας ήταν απογειωτική, όπως μαρτύρησαν αυτόπτες μάρτυρες και όσοι βρεθούν την Τετάρτη στο Ejekt Festival αναμένεται να ζήσουν μια δυνατή, χορευτική και συγκινητική εμπειρία.

Το line-up του φεστιβάλ αποτελούν ο Moby, οι Vaccines, οι Blackfield, οι Baby Guru και οι Monovine. Οι πόρτες ανοίγουν στις 4 μ.μ. και το πρόγραμμα έχει ως εξής: Monovine 17.30-18.00, Baby Guru 18.15-19.25, The Vaccines 19.45-20.55, Blackfield 21.25-22.30 και Moby 23.00 – 01.00

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ