Jazz μουσικές με κοινωνικό μήνυμα και φόντο το Ηράκλειο

Jazz-mousikes-me-koinoniko-minuma-kai-fonto-to-irakleio

ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Η πόλη του Ηρακλείου θα γεμίσει jazz για τέταρτη χρονιά, με τη συμμετοχή Ελλήνων και διεθνών αξιόλογων μουσικών και μεγάλο πρωταγωνιστή τον Mulatu Astatke.

Η 4η Διεθνής Τζαζ Συνάντηση Κώστας Κουβίδης θα πραγματοποιηθεί και αυτή τη χρονιά στο Ηράκλειο της Κρήτης από τις 22 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου, με την παρουσία σημαντικών διεθνών αλλά και ελληνών καταξιωμένων μουσικών της τζαζ καθώς και με τη διεξαγωγή πολλών παράλληλων εκδηλώσεων.

Φέτος το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Κώστα Κουβίδη, ενός αξιόλογου μουσικού της τζαζ που χάθηκε πρόωρα σε τροχαίο δυστύχημα και πέρα από τους σημαντικούς καλλιτέχνες που φιλοξενεί το φεστιβάλ έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με τα τροχαία εγκλήματα.

Αναλυτικά λοιπόν την Πέμπτη 23 Ιουνίου στη Βασιλική Αγίου Μάρκου θα δοθεί η εναρκτήρια συναυλία με τους Hansen Duo, δυό Δανούς μουσικούς που ζουν, παίζουν και διδάσκουν χρόνια στην Κρήτη σε ένα πρόγραμμα βασισμένο στον Bill Evans και στον Δανό μπασίστα NHOP.

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου στο Παγοποιείον, σε συνεργασία με τον σύλλογο φίλων της jazz και αυτοσχεδιαστικής μουσικής JazzPhilia, θα γίνει παρουσίαση με τίτλο «Ιστορία της jazz» και στη συνέχεια θα δωθεί συναυλία από τους Outward Bound.

Την Πέμπτη 30 Ιουνίου στη Βασιλική Αγίου Μάρκου η Sheila Jordan, μια ιστορική προσωπικότητα της jazz, θα τιμήσει με την παρουσία της το festival. Η Sheila είχε μια ιδιαίτερη αγάπη και εκτίμηση για τον Κώστα Κουβίδη, που έπαιξε μαζί της στις εμφανίσεις της το 2004 και 2005 στην Ελλάδα- και συνήθιζε να τον συστήνει σαν «πνευματικό εγγόνι» της.

Την Παρασκευή 1η Ιουλίου στο Ανοιχτό Θέατρο «Τεχνόπολις» θα στηθεί μια παράσταση για τέσσερις ντράμερ και ένα κρουστό σε επιμέλεια Νίκου Βαργιαμίδη που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβρη του 2009 στην 7η γιορτη της jazz & δημιουργικης μουσικής.

Στη συνέχεια, ο μεγάλος συνθέτης, σαξοφωνίστας και τραγουδιστής Manu Dibango μαζί με τους Soul Makossa Gang θα ενώσει τους ρυθμούς της Δυτικής Αφρικής με το παγκόσμιο κύμα της τζαζ.

Το Σάββατο 2 Ιουλίου η Λητώ Βογιατζόγου με τους Lito Voyatzoglou Quartet θα παρουσιάσει διασκευές παραδοσιακών κομματιών στα χρώματα της τζαζ.

Λίγο αργότερα ο τεράστιος Mulatu Astatke μαζί με τους Steps Ahead Band θα συναρπάσουν το κοινό. Ο Astatke ήταν αυτός που έφερε την Ethio Jazz στην παγκόσμια σκηνή μας οδηγεί στους μουσικούς δρόμους της Ανατολικής Αφρικής. Με το οκταμελές συγκρότημα του θα παρουσιάσει κλασσικά κομμάτια του αλλά και νέα από το τελευταίο του άλμπουμ, «Steps Ahead».

Παράλληλα με τις μουσικές εκδηλώσεις σε όλες τις μέρες του φεστιβάλ, θα γίνονται σεμινάρια, εκθέσεις και προβολές κινηματογραφικών έργων.

Πληροφορίες: Βασιλική Αγίου Μάρκου, Τεχνόπολις, Παγοποιείον, Ξενοδοχείο ΑΤΡΙΟΝ, http://www.heraklion.gr/agenda/diafora/18018.html