10 πράγματα που (ίσως) δεν γνωρίζατε για τον Joe Cocker

joe-cocker
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Ο μεγάλος τραγουδιστής με τη χαρακτηριστική φωνή και την αστείρευτη ενέργεια επί σκηνής, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών. Ας θυμηθούμε μερικές στιγμές της ενδιαφέρουσας και πολυτάραχης ζωής του.

- Την καριέρα του την ξεκίνησε διασκευάζοντας κομμάτια άλλων καλλιτεχνών. Αυτό που έκανε το κοινό να τον προσέξει ήταν η διασκευή του στο  “With a Little Help From My Friends” το 1968, που έφτασε στο νούμερο 1 του Βρετανικού chart. Δεν ήταν η πρώτη φορά που διασκεύαζε Beatles, καθώς η πρώτη ήταν με το “I’ll Cry Instead”, που όμως δεν προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση. Και στους δύο όμως αυτούς δίσκους, κιθαρίστας ήταν ο άγνωστος τότε Jimmy Page.

- Στη γενέτειρα του το Sheffield της Αγγλιάς  τραγουδούσε σε τοπικές pub, με το όνομα Vance Arnold, μαζί με την μπάντα του, τους Avengers, όπου έπαιζαν διασκευές σε soul και blues κομμάτια. Το 1963 ήταν το opening act στη συναυλία των Rolling Stones στην πόλη.

- Το 1969 έφτιαξε τους Mad Dogs and Englishmen, και με αυτή την μπάντα γύρισε την Αμερική. Το συγκρότημα αποτελούταν πάνω από 30 μουσικούς, ανάμεσα τους ένας πιανίστας, τρεις drummers και αρκετοί τραγουδιστές. Οι εντάσεις ανάμεσα στα μέλη όμως και το άγχος της περιοδείας, έκαναν τον Cocker να βρει καταφύγιο στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

- Στη συλλογή του είχε κάθε βραβείο που υπάρχει, από Grammy και Χρυσή Σφαίρα, μέχρι ένα βραβείο Όσκαρ για το “Up Where We Belong” από την ταινία “Ιπτάμενος και Τζέντλεμαν”.  To 2007 τιμήθηκε από τη Βρετανική Κυβέρνηση για την προσφορά τους στις τέχνες, ενώ αυτό που εκκρεμεί είναι η είσοδος του στο Rock n’Roll Hall of Fame.

-  Ήταν ένας από τους συμμετέχοντες στο πρώτο Woodstock,το 1969, αν και τότε δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός. Μετά από αυτή την εμφάνιση όμως, η φήμη του εκτοξεύτηκε.

- Παρότι είχε εμφανιστεί σε μουσικά  talent shows, ήταν κατά του θεσμού.

- Η δεκαετία του ’70 ήταν μόνο η αρχή της μάχης του με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Επίσης κάπνιζε πάνω από 40 τσιγάρα τη μέρα, με αποτέλεσμα μεγαλώνοντας να χάσει μεγάλο μέρος της έκτασης της φωνής του.

- Υπήρχε η φήμη ότι έχει κάποια μυστήριου είδους συγγένεια με τον Jarvis Cocker τον Pulp, μιας και εκτός από το επίθετο, μοιράζονται και τον ίδιο τόπο καταγωγής, το Sheffield.

- Η φωνή του έντυσε πολλές επιτυχημένες ταινίες, από το “9 ½ Βδομάδες”, “An Innocent Man”, “Ιπτάμενος& Τζέντλεμαν”, “Harry & the Hendersons” κ.ά.

- Πέθανε από καρκίνο, στη φάρμα του  στο Κολοράντο, τη “Mad Dog Ranch”,  όπου ανακάλυπτε τις χαρές της ζωής  όπως η κηπουρική και οι βόλτες του με τον σκύλο του.

Ροζίνα Αράπη