Έκθεση γένους θηλυκού στα Χανιά

ekthesi-genous-thilukou-sta-xania

ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Μέχρι τις 31 Ιουλίου θα παρουσιάζονται στο Oινοποιείο Ντουράκη έργα γυναικών καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στα Χανιά υπό τον τίτλο «Εικόνες με φύλο».

Η έκθεση συντελείται στη βάση της θεωρίας του διαχωρισμού των δύο φύλων και εστιάζοντας στη γυναικεία φύση, προβάλλει εικόνες με τη γυναίκα ιδωμένη ως μητέρα, εργαζόμενη και ερωμένη.

Με τη συμμετοχή τους αυτή οι γυναίκες καλλιτέχνιδες των Χανίων επιθυμούν να καταδείξουν ότι το φύλο δεν περιορίζεται στη σεξουαλικότητα και τη γενετήσια πράξη αλλά διαπερνά την έκφραση, την κουλτούρα, τη συμπεριφορά και την ταυτότητα με καθοριστικό τρόπο.

Και ενώ οι γυναίκες δε χρειάζεται να υιοθετούν ανδρικά ονόματα για να καθιερωθούν στην τέχνη όπως τον 19ο αιώνα, αξίζει να εξεταστεί ο βαθμός που η έμφυλη ταυτότητα, υπεισέρχεται στην καλλιτεχνική τους δουλειά. Μέσα από την εξέταση των έργων τέχνης το ερώτημα του φύλου τίθεται με τρόπο ώστε να εμπλουτίσει τις εικόνες και να κοινωνήσει αλήθειες για το φύλο, από τη σκοπιά των γυναικών.

Οι νόμοι, οι παραδόσεις, οι συμβάσεις της τέχνης και του πολιτισμού γενικότερα δεν είναι ουδέτεροι, ούτε πλέον υιοθετούν αποκλειστικά την ανδρική, πατριαρχική σκοπιά στα πράγματα αλλά έχουν αρχίσει να προνοούν για τις ιδιαιτερότητες του κάθε φύλου. Είναι φορές ωστόσο που οι εξελίξεις στα θέματα φύλου δεν προλαβαίνουν να αποτυπωθούν στην κοινωνική οργάνωση και τότε προκύπτει το αίτημα να δοθεί έμφυλη ταυτότητα στους θεσμούς. Ωστόσο, πρέπει πρώτα να οριστεί τι σημαίνει να είσαι γυναίκα ή να είσαι άνδρας, σε ποιό βαθμό γεννιόμαστε με το φύλο μας ή σε ποιό βαθμό το υιοθετούμε στην πορεία.

Το θηλυκό σώμα, δεν είναι προορισμένο να παραμείνει το αντικείμενο του λόγου των ανδρών ή των καλών τεχνών τους, αλλά να γίνει το αντικείμενο μιας θηλυκής υποκειμενικότητας που βιώνει και αναγνωρίζει τον εαυτό της.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Όλγα Βερυκάκη, Λαμπρηνή Μποβιάτσου, Αγλαία Περράκη-Ξενάκη, Άννα Σίνου, Χριστίνα Κουκουράκη, Μαρία Κελαϊδή, Αυγή Αμπελικάκη, Rena Stollenwerk, Μαρία Αϊράμ, Αλεξάνδρα Μανουσάκη, Βάσω Μυλωνογιάννη, Αναστασία Πετράκη, Παγώνα Ξενάκη, Κατερίνα Τσεμπελή, Αλίκη Χιωτάκη, Σοφία Βλαζάκη. Συμμετέχει επίσης η ποιήτρια Ελένη Μαρινάκη.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες εκδηλώσεις όπως ομιλία της ιστορικού τέχνης Δρ. Καλλιόπης Μηνιουδάκη, πάρτυ με DJ για το κλείσιμο και συναυλία στις 15/7, ημέρα πανσέληνου.

Πληροφορίες: Oινοποιείο Ντουράκη, Αλίκαμπος Αποκορώνου, Χανιά, ώρες 19.00-22.00 καθημερινά.