Γ. Νταλάρας: «Να μην αφήνουμε στην τύχη τη δική μας τύχη».

g-ntalaras-na-min-afinoume-stin-tuxi-ti-diki-mas-tuxi

ΤΡΙΤΗ, 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Ο μεγάλος ερμηνευτής, Γιώργος Νταλάρας, θα παρουσιάσει σε μία βραδιά όλα τα αγαπημένα του τραγούδια, ενισχύοντας παράλληλα το έργο του ΚΕΘΕΑ.Μιλώντας αποκλειστικά στο click@Life, στέλνει το δικό του μήνυμα για τα κοινωνικά προβλήματα αλλά και για την εποχή κρίσης που διανύουμε, ενώ ο αντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ κ. Κοσμάς Βεκρής, μιλά για το ρόλο και το στόχο του φορέα.

Ο Γιώργος Νταλάρας αποδεχόμενος την πρόταση του ΚΕΘΕΑ Νόστος, προσφέρει μια μοναδική συναυλία για τους σκοπούς του συλλόγου, στο Βεάκειο Θέατρο, την Τρίτη 12 Ιουλίου.

Μαζί του, θα βρεθούν επί σκηνής ο Μιχάλης Τζουγανάκης και η Μελίνα Ασλανίδου, αλλά και 12 σολίστες μουσικοί, για να παρουσιάσουν στο κοινό το πρόγραμμα της πολύ επιτυχημένης ευρωπαϊκής περιοδείας τους, με τραγούδια σταθμούς από την αρχή της μεγάλης του μουσικής πορείας, σε κλασικές αλλά και νέες ενορχηστρώσεις, που έχει κάνει ο ίδιος ο Γιώργος Νταλάρας με την επιμέλεια του Γιώργου Παπαχριστούδη.

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ.

Συμμετέχετε σε μια σημαντική συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό, για τις ανάγκες του ΚΕΘΕΑ. Δεν μας εκπλήσσει αυτό, καθώς συχνά προβαίνετε σε τέτοιου είδους κινήσεις. Πώς αποφασίσατε τη συμμετοχή σας στη συγκεκριμένη συναυλία; Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε με αυτή σας την ενέργεια;

Απέναντι σε τέτοια προβλήματα, κανείς δε μένει αμέτοχος. Όταν βλέπεις τη νέα γενιά να πλήττεται και ειδικά μέσα σε αυτήν τη συγκυρία δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα. Συμμετοχή λοιπόν κι όχι αποχή. Αυτό είναι το μήνυμα. Εκεί που καθένας μπορεί, υποστηρίζοντας με ουσία και νόημα το στόχο.

Νιώθετε έντονη την ανάγκη να προσφέρετε στο κοινωνικό σύνολο και σε αδύναμες ομάδες. Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα της φιλανθρωπίας;

Καλή η φιλανθρωπία αλλά δεν υποκαθιστά την πολιτεία. Η κοινωνία των πολιτών συνεπικουρεί και το κράτος πράττει. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε, κυρίως για να μη δίνουμε άλλοθι σε όσους δεν κάνουν καλά της δουλειά τους. Από εκεί και πέρα εμείς οι καλλιτέχνες ζώντας μέσα στην κοινωνία προσπαθούμε αυτό το μήνυμα να το κάνουμε σαφές σε κάθε κατεύθυνση. Αυτό τουλάχιστον προσπαθώ να κάνω εγώ από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα.

Τι ετοιμάζετε για τη συναυλία σας στο Βεάκειο;

Με τον Μιχάλη, την Μελίνα και τους μουσικούς έχουμε ετοιμάσει μια σειρά τραγουδιών, νέων και παλιότερων, που ο κόσμος έχει αγαπήσει. Ευκαιρία με όχημα τη μουσική να έρθουμε κοντά ο ένας με τον άλλο. Το χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή περισσότερο παρά ποτέ.

Συνεργάζεστε πολύ συχνά και στηρίζετε νέα ταλέντα στον μουσικό χώρο, όπως τώρα με την συνάντησή σας με τον Μ. Τζουγανάκη και τη Μ. Ασλανίδου. Πιστεύετε στη δυναμική των νέων μουσικών και γιατί νομίζετε ότι δεν είναι πολλοί αυτοί που μπορούν σήμερα να γεμίσουν τους συναυλιακούς χώρους; Τι λείπει ή τι έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν;

Οι νέοι μουσικοί είναι η ζωή της ίδιας της μουσικής. Αλίμονο κι αν δεν τους δίναμε το βήμα. Άλλωστε η ίδια η εξέλιξη της ζωής το επιτάσσει. Τώρα για το ποιος μπορεί να γεμίσει τα στάδια…. Σίγουρα αν έχεις να πεις κάτι ο κόσμος θα σε ακούσει και θα σε στηρίξει. Φτάνει να μην τον φτύνεις. Έχει κριτήριο. Αν ανταποκρίνεσαι με όρους ποιότητας κι όχι βαρβαρότητας τότε αργά η γρήγορα θα σε ανταμείψει. Αυτό τουλάχιστον λέει η εμπειρία μου.

Πρόσφατα ολοκληρώσατε μια πολύ επιτυχημένη περιοδεία με τους ίδιους συντελεστές στην Ευρώπη. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία σας;

Ο κόσμος μας αγκάλιασε με μεγάλη αγάπη σε όλες της γωνιές του κόσμου που πήγαμε. Πήραμε ανάσα κι ως Έλληνες βλέποντας ότι κάποιοι κι είναι πολλοί σε διάφορα σημεία του πλανήτη σκέφτονται κι πονούν την Ελλάδα.

Έχοντας διαγράψει –και συνεχίζοντας ακόμα να το κάνετε- μια λαμπρή μουσική καριέρα, με έντονη κοινωνική δράση και πολιτική άποψη, έχοντας περάσει και περιόδους κρίσης για την ελληνική κοινωνία, ποιος πιστεύετε ότι είναι -ή πρέπει να είναι- ο ρόλος το καλλιτέχνη σήμερα;

Αυτός που ήταν πάντα. Αυθεντικότητα στο σημαίνον, ουσία στο σημαινόμενον. Οι πολλές φιοριτούρες και τα χάχανα δεν έχουν χώρο στην τέχνη, που αναφέρεται σε μια κοινωνία που είναι σε ωδίνες.

Θεωρείτε ότι η περίοδος που διανύουμε θα οδηγήσει σε μια αλλαγή προς το καλύτερο; Έχετε ελπίδα;

Ασφαλώς κι ελπίζω. Θα έλεγα ότι είμαι αισιόδοξος ότι αυτό που συμβαίνει και που είναι ιδιαίτερα επώδυνο θα «αναπαρθενεύσει» την κάθε λέξη. Να κάνουμε επανεκκίνηση μια και τόσα χρόνια στο εφήμερο θυσιάσαμε πολλά, που για χρόνια ήταν ο πραγματικός πλούτος μας.

Ποια είναι η δική σας «άμυνα» στη σημερινή δύσκολη και απαιτητική περίοδο;

Αφ’ ενός το να βλέπω νέους να ψάχνονται, είτε στη μουσική, είτε σε άλλες εκφάνσεις της δημόσιας σφαίρας. Αφετέρου η πρόσφατη ιστορία μας. Αντέξαμε πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες. Γιατί όχι και τώρα;

Και τέλος, θα θέλατε να κάνετε μια ευχή για το μέλλον;

Να μην αφήνουμε στην τύχη τη δική μας τύχη.

Κ. Βεκρής: «Σε εποχές οικονομικής κρίσης και αυξημένης ανεργίας το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο».

Ο αντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ κ. Κοσμάς Βεκρής μιλά στο Click@Life για το ρόλο και το στόχο του ΚΕΘΕΑ.

Η συναυλία γίνεται για την ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ. Ποιος ο ρόλος του ΚΕΘΕΑ σήμερα σε μια εποχή δύσκολη; Παρατηρείτε αύξηση των ατόμων με εξαρτήσεις στη σημερινή εποχή;

Το ΚΕΘΕΑ παρέχει τις υπηρεσίες του για την απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών καθώς επίσης και υποστήριξη στις οικογένειές τους. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας δεν χορηγούνται υποκατάστατα ή φάρμακα και όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν.

Σε εποχές οικονομικής κρίσης και αυξημένης ανεργίας το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο και επομένως και η ανάγκη να αντιμετωπιστεί πιο επιτακτική. Η εξάρτηση που έχει τη μεγαλύτερη αύξηση σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση είναι αυτή του αλκοόλ.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο φορέα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην Ελλάδα και είναι σύμβουλος οργανισμός του ΟΗΕ σε θέματα ναρκωτικών. Ποιος είναι ο βασικός σας στόχος και τι επιδιώκετε με αυτήν τη φιλανθρωπικού χαρακτήρα συναυλία;

Με τη συναυλία επιδιώκουμε να γίνει ευρύτερα γνωστή η δράση του ΚΕΘΕΑ, προκειμένου να βοηθηθούν όσο γίνεται περισσότερα άτομα.

Παράλληλα, με τη σημερινή άσχημη οικονομική κατάσταση και τη μειωμένη χρηματοδότηση του ΚΕΘΕΑ από το Κράτος, με τη συναυλία επιδιώκεται η εξοικονόμηση χρημάτων για τις ανάγκες του προγράμματος ΝΟΣΤΟΣ του ΚΕΘΕΑ.

Θα θέλατε να κάνετε μια ευχή για το μέλλον;

Μεγαλύτερη πρόνοια από το κράτος για τον περιορισμό της μάστιγας των ναρκωτικών.

Πληροφορίες: Βεάκειο Θέατρο, λόφος Προφήτη Ηλία, Καστέλα, τηλ. 2104194520. Εισιτήρια: 25 και 15 ευρώ (νεανικό, φοιτητικό, ΑΜΕΑ). Ώρα Έναρξης: 21:30 μ.μ.

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]