Κική Παπαδοπούλου: «Συχνά νιώθουμε τύψεις αν αφιερώνουμε παραπάνω ώρα σε κάτι που μας χαροποιεί»

kiki-papadopoulou dionyssis matiatos
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Το Happy Few Project, το πρωτότυπο αυτό φωτογραφικό project της Κικής Παπαδοπούλου που συνδυάζει φωτογραφία, art design & video art, «τρέχει» μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου στο Six d.o.g.s. και η ίδια η καλλιτέχνιδα μας μιλά για αυτό.

Το Happy Few Project εγκαινιάστηκε στις 27 Ιανουαρίου, παρουσιάζοντας την ατομική καθημερινότητα, την κρυφή απλή απόλαυση που συνθέτει και διατηρεί την προσωπικότητα του ατόμου και δημιουργεί την φυσική ασπίδα ενάντια στους φόβους, μέσα από μία σειρά 18 φωτογραφικών πορτρέτων της Κικής Παπαδοπούλου.

Γνωστά και άγνωστα πρόσωπα φωτογραφίζονται στο δικό τους περιβάλλον αποκαλύπτοντας τη μικρή αλλά θεμελιώδη συνήθειά τους. Παράλληλα ο μεγαλύτερος φόβος τους απεικονίζεται στο ίδιο το πορτραίτο μέσα από σουρεάλ, συχνά χιουμοριστικά, γραφιστικά σχέδια.

Η φωτογράφος μιλά στο clickatlife.gr για το έργο της, αλλά και το project που φιλοξενεί το Six d.o.g.s.

H συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί την πρώτη σας προσωπική έκθεση. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσής σας;

Πηγές έμπνευσης ήταν η κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την περίοδο που μου ήρθε η ιδέα, οι συζητήσεις που κάναμε με φίλους γιατί έτυχε να συγχρονιστούν τα μεταβατικά στάδιά μας, αναθεωρούσαμε για πολλά πράγματα κι επίσης παρατηρούσα ότι πολλοί λόγω φορτωμένων προγραμμάτων, παραμελούν συνέχεια τις μικρές στιγμές στην καθημερινότητα που τους χαλαρώνουν.  Προσωπικά δεν είχα καθόλου καλή ψυχολογία με κάποια άσχημα πράγματα που συνέβαιναν κι ήταν η πρώτη φορά που μου συνέβαινε κάτι τέτοιο σε τόσο μεγάλο βαθμό. Όμως επειδή πιστεύω πως πάντα πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να σηκωνόμαστε όταν φτάνουμε πολυ κοντά στον πάτο, σκέφτηκα να δημιουργήσουμε με κάποια αγαπημένα πρόσωπα ένα πρότζεκτ το οποίο να σχετίζεται με την ευτυχία στην καθημερινότητα μας, να μας φέρνει κοντά στους φόβους μας και στο τέλος να μας αφήνει μ’ ένα χαμόγελο. Γιατί αν δεν έχεις εσύ τη διάθεση να ξεφύγεις από μία κατάσταση που σε βαραίνει κατά κάποιο τρόπο γενικά, όσο και να προσπαθούν οι υπόλοιποι να σε επαναφέρουν, δε θα γίνει τίποτα.

Η έκθεση είναι και μια διάδραση διαφορετικών καλλιτεχνών. Πώς συμβάλλουν όλοι στο τελικό αποτέλεσμα;

Έργο της Κικής Παπαδοπούλου

Ουσιαστικά είναι σα να συμπληρώνει ο ένας τον άλλον και πάντα το βρίσκω ενδιαφέρον να βλέπεις ένα κόνσεπτ από διαφορετικές οπτικές, γι’ αυτό σε πολλές δουλειές επιδιώκω τέτοιες συμμαχίες. Αρχικά υπήρχε ένα μικρό άγχος μήπως υπερισχύσει ή μία μορφή τέχνης της άλλης και υπάρξει μια σύγχυση όσον αφορά στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά στην πορεία ξεπεράστηκε και ήταν πολύ ιδιαίτερη η συνεργασία με όλους όσους συμμετείχαν στο πρότζεκτ.

Το «happy few project» είναι μια σύνθεση διαφορετικών μορφών τέχνης. Πως συνυπάρχουν αυτές και ποιο το κοινό τους σημείο;

Προσπαθήσαμε όλοι να έχουμε επίκεντρο το κομμάτι της ευτυχίας, να την περιβάλουμε με τη dark side του φόβου και αυτά τα τελείως αντίθετα στοιχεία να προχωρούν μαζί, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη ζωή. Οπότε ο γραφίστας (George Pantelakis), οι δύο σκηνοθέτες (Σεμπάστιαν Φραγκόπουλος, Καρίνα Λογοθέτη) και οι Transistor που έγραψαν το κομμάτι του βίντεο της έκθεσης, ύστερα από όσα είπαμε, πήραν την κεντρική ιδέα του Happy Few και ανέδειξαν την ουσία κάθε έννοιας με τον δικό τους τρόπο. Αν εξαιρέσεις το συγκρότημα που είχαμε ξανασυνεργαστεί και σε μία άλλη έκθεση, με τους υπόλοιπους ήταν η πρώτη φορά που δουλέψαμε μαζί και υπήρξε χημεία σε όλα.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος των  προσώπων που απεικονίζονται στα πορτρέτα σας; 

Οι φόβοι που εμφανίζονται πιο συχνά είναι εκείνος του θανάτου, είτε ο δικός τους είτε αγαπημένων προσώπων και αυτός της ανημπόριας.

Στα έργα σας απεικονίζονται περισσότερο και λιγότερο αναγνωρίσιμες προσωπικότητες. Τι θέλετε να σημειώσετε με αυτή σας την επιλογή; 

Δεν έχει σημασία ο άλλος να είναι αναγνωρίσιμος για να σε εμπνεύσει και να τον θαυμάσεις, απλά έτυχε πολλοί από αυτούς που συμμετέχουν να είναι και γνωστοί. Κυκλοφορούν πολλοί άνθρωποι δίπλα μας που είναι άξιοι θαυμασμού κι επιπλέον κάτι που εκτιμώ πολύ στον άλλον είναι όταν δεν προσπαθεί να κρύψει τις ατέλειες του και δεν υποκρίνεται. Οπότε επειδή είναι ένα πρότζεκτ που όλοι είναι ο εαυτός τους και απογυμνώνονται κατά κάποιο τρόπο, δείχνουν τ’ αδύναμα σημεία που είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι τους και βρίσκονται στον ιδιωτικό τους χώρο κάνοντας κάτι απλό και καθημερινό, δε θα μπορούσαν να είναι πρόσωπα που βγάζουν κάτι στημένο και ψεύτικο. 

Στόχος σας είναι να προβληθούν οι μικρές χαρούμενες καθημερινές συνήθειες. Πόσο συχνά όμως τις παραβλέπουμε μέσα στη ρουτίνα;

Έργο της Κικής Παπαδοπούλου

Συνέχεια τις παραβλέπουμε! Παρασυρόμαστε από τα φορτωμένα προγράμματα και το άγχος και έχουμε φτάσει στο σημείο να νιώθουμε αρκετές φορές, τύψεις αν περάσουμε παραπάνω ώρα κάνοντας οτιδήποτε μας χαλαρώνει και μας χαροποιεί. Πρέπει να βρούμε τρόπο έστω και για λίγο να κάνουμε αυτά τα διαλείμματα ώστε να βρίσκουμε ισορροπίες και να λειτουργούμε και καλύτερα γενικά (τα λέω για να τ’ ακούσω κι εγώ). 

Τι θα θέλατε να τονίσετε κλείνοντας αυτή την κουβέντα; 

Κλείνοντας μια βδομάδα που τρέχει η έκθεση, έχω συγκινηθεί τρομερά που περνάει καθημερινά κόσμος, λένε τόσο ωραία σχόλια και την έχουν αγαπήσει πολύ. Χθες ήρθε μία τουρίστρια από την Κωνσταντινούπολη και καθόταν αρκετή ώρα για να της εξηγήσω τα πάντα κι είχε ενθουσιαστεί τόσο που θέλει να την πάμε και σε γκαλερί στην πόλη της!  Όπως επίσης, με ξάφνιασαν κάποιοι που έχουν στείλει πως αν γίνει κάποιο σίκουελ, θέλουν να συμμετέχουν και ότι τους προβλημάτισε να σκεφτούν τα δικά τους. Πού να το περιμένεις ότι θα συμβούν όλα αυτά! Σου δίνει χαρά γιατί δεν υπάρχει καλύτερο από το να παίρνει ο άλλος μαζί του ό,τι έχεις φτιάξει και να τον απασχολεί παραπάνω από το διάστημα που θα μείνει στο χώρο.

Στις 10 Φεβρουαρίου, ολοκληρώνεται το Happy Few Project με ένα μεγάλο πάρτι με πρωτότυπες συναυλίες και dj set.

Πληροφορίες: Six d.o.g.s., διάρκεια μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]