Δισκοκριτική: «Sound & Color» Alabama Shakes

sound-and-colour-2
ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΜΑΙΟΥ 2015

Οι “Αθηναίοι” της Alabama, στο δεύτερό τους album έρχονται για να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για ένα από τα καλύτερα ονόματα της σύγχρονης blues/rock σκηνής.

Μετά το “Boys and Girls”, με το οποίο εκτός από τις επιδοκιμασίες κριτικών και ακροατών, τους έφτασε μέχρι να είναι υποψήφιοι για βραβεία Grammy και να παίζουν μπροστά στον Πρόεδρο Obama, η μπάντα, στο δύσκολο δεύτερο βήμα, παρουσιάζεται πιο έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο από ποτέ.

Μπροστάρισα του group είναι φυσικά η κιθαρίστρια και τραγουδίστρια Brittany Howard, μια larger than life περσόνα, με φωνή που ξυπνάει μνήμες του παρελθόντος, ταλαντεύεται ανάμεσα στα blues, το funk και τη soul και ντύνει το κάθε κομμάτι με το μοναδικό της groove. Το πρώτο single “Don’t Wanna Fight” κολλάει ευχάριστα στο μυαλό με το funk στοιχείο και τις δυνατές κιθάρες να πρωταγωνιστούν. Το album όμως δεν έχει μόνο χορευτικά rock κομμάτια, στον δρόμο που άνοιξαν συγκροτήματα όπως οι Black Keys.

Η ψυχεδέλεια δε λείπει φυσικά, όπως και τα αφαιρετικά κομμάτια που αφήνουν τη Brittany να “κάνει παιχνίδι” με την ερμηνεία της. Ένα από αυτά είναι το συγκλονιστικό “Gimme All Your Love”, όπως και το “The Greatest”, όπου τα γκάζια ανεβαίνουν επικίνδυνα. Σε στιγμές όπως το “Miss You” ή το “Gemini”, ακούς την καλύτερη μετενσάρκωση της ‘70’s ατμόσφαιρα που ακούσαμε τελευταία.

Οι Alabama Shakes δεν διεκδικούν καμία απολύτως πρωτοτυπία με τη μουσική τους. Βασίζονται πάνω στα ακούσματα της “βαθιάς Αμερικής”, και δεν παραλείπουν φυσικά να παίξουν με τους κανόνες της εποχής.  Σπάνια όμως ξεπηδούν τέτοιες τραγουδίστριες, με τέτοια δυναμική και έκταση φωνής, αλλά και με τέτοιες ερμηνείες. Η Tower με τη φωνή και τις συνθέσεις της, καταφέρνει να σου μεταφέρει διονυσιακό groove, και την επόμενη στιγμή να σε κάνει να ανατριχιάσεις με μια σπαραξικάρδια ερμηνεία. Το “Sound&Color” είναι ένα album σκέτη απόλαυση, που διεκδικεί μια θέση στα καλύτερα πράγματα που ακούσαμε φέτος.

Album: Sound & Color 

Καλλιτέχνης: Alabama Shakes

Label: Ato

Βαθμολογία: 8/10

Ροζίνα Αράπη