H «Ιέρεια του fado» για μια βραδιά στο Παλλάς

h-iereia-tou-fado-gia-mia-bradia-sto-pallas

ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Η «Ιέρεια του fado», όπως έχουν αποκαλέσει τα διεθνή ΜΜΕ την Πορτογαλίδα ερμηνεύτρια Mariza, έρχεται ξανά στην Ελλάδα, μετά τη sold out συναυλία της το 2007. Αυτή τη φορά, ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου,για να ερμηνεύσει αξέχαστα fados, τραγούδια από την τελευταία της δισκογραφική δουλειά «Terra» αλλά και κομμάτια που σημάδεψαν την καριέρα της.

Η «Ιέρεια του fado», όπως έχουν αποκαλέσει τα διεθνή ΜΜΕ την Πορτογαλίδα ερμηνεύτρια Mariza, έρχεται ξανά στην Ελλάδα, μετά τη sold out συναυλία της το 2007. Αυτή τη φορά, ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου,για να ερμηνεύσει αξέχαστα fados, τραγούδια από την τελευταία της δισκογραφική δουλειά «Terra» αλλά και κομμάτια που σημάδεψαν την καριέρα της.

Είναι γεννημένη στη Μοζαμβίκη και μεγάλωσε στα στενά της περιοχής Mouraria, γενέτειρα και πηγή του fado, όπου ήρθε σε επαφή με αυτό το είδος μουσικής.

Για κάποιο διάστημα την κέρδισαν οι soul και οι funk ήχοι, αλλά σύντομα την ανακάλυψε ο παραγωγός Jorge Fernando και από τότε, οι αναμνήσεις της αλλά και οι ήχοι των fados έγιναν ένα με την ψυχή της.

Αντιστεκόμενη στις πιέσεις των εταιρειών να τραγουδήσει fado στα αγγλικά και αρνούμενη να αναμείξει το fado με αταίριαστα μουσικά είδη μόνο για εμπορικούς σκοπούς, παρέμεινε πιστή στο αυθεντικό πνεύμα και τις ακουστικές παραδόσεις του ιδιαίτερου αυτού ήχου.

Παρόλα αυτά, γνωρίζει ότι η παραδοσιακή μουσική δεν πρέπει να μένει κλειδωμένη στο ντουλάπι, γι’ αυτό και φροντίζει να είναι σε συνεχή σχέση με τα άλλα είδη μουσικής.

Έχει εμφανιστεί στο παρελθόν, σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Αμερική, την Αυστραλία και την Ασία, όπως επίσης και στις πιο σημαντικές αίθουσες και θέατρα του κόσμου όπως στο Royal Festival Hall, το φημισμένο Olympia στο Παρίσι, το Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη, το Barbican Centre στο Λονδίνο και άλλα.

Ο διάσημος Αμερικάνος αρχιτέκτονας Frank Gehry, σαγηνευμένος από τη φωνή της, κατασκεύασε, ειδικά για τη συναυλία της Mariza, το σκηνικό μιας παραδοσιακής πορτογαλικής ταβέρνας στο μεγαλύτερο θέατρο του Los Angeles, το Walt Disney Concert Hall.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Mariza έχει προσθέσει σημαντικά βραβεία στο βιογραφικό της. Στη μέχρι τώρα καριέρα της έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα μουσικών και παραγωγών, ενώ τα περισσότερα από τα άλμπουμ της έχουν γίνει πολλαπλώς πλατινένια σε πολλές χώρες του κόσμου.

Το τελευταίο της άλμπουμ έχει τον τίτλο «Terra» και είναι μια συνεργασία μεγάλων ονομάτων όπως αυτά των Dominic Miller, Ivan Lans, Chucko Valdés, Ivan Lewis, Buika και Tito Paris. Πρόκειται για ένα άλμπουμ που αποκαλύπτει και μεταφέρει όσα έμαθε από τους πολιτισμούς που συνάντησε στις περιοδείες της η «Πριγκίπισσα του 21ου αιώνα», όπως έχει χαρακτηριστεί από κοινό και κριτικούς.

Έχουν πει για τη Mariza

«Η Βασίλισσα των fado αναμειγνύει με στυλ το jazz με την εκδοχή του saudade από το Cape Verde», Sunday Times

«Με την Billy Holiday και την Nina Simone να μην υπάρχουν πια, θα ήταν δελεαστικό να πούμε ότι η εποχή των μεγάλων γυναικών στο τραγούδι είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν. Εύκολο να το πει κανείς, μέχρι που εμφανίστηκε η Mariza… (…) Ήταν η φωνή της και η μουσική της που μας συνεπήρε όλους» Marcus Dunk – Daily Express

«Όταν τραγουδάει η Mariza, ο χρόνος σταματάει. Κάθε λέξη είναι τραγουδισμένη με απόλυτη συγκέντρωση, και κάθε νότα άψογη. Όταν κάνει παύση για να δημιουργήσει δραματικό εφέ, είμαστε όλοι μαζί της, εγκλωβισμένοι στην παγίδα της. (…)» Charlie Gillett – BBC Radio

«Η Mariza είναι η κυρίαρχη φωνή των fado, της Πορτογαλικής μουσικής που σε κάνει να δακρύζεις πάνω από ένα ποτήρι κρασί. Ο τελευταίος της δίσκος είναι μεγαλοπρεπής, ανυπότακτο άλτο πάνω σε παραδοσιακούς ρυθμούς, παράλληλα με το τρεμουλιαστό ηχόχρωμα της πορτογαλικής κιθάρας και το πιάνο σε ρυθμούς jazz-blues. Το saudade της μουσικής, - ο εμψυχωτικός χαρακτήρας των fado, ο οποίος μεταφράζεται σε “λυπημένο πάθος” – υπερβαίνει τις πορτογαλικές του ρίζες» Will Hermes – Rolling Stone (για τον δίσκο Terra)

«(…) συχνά ελκύει τους ακροατές της, νεύοντας με το δάχτυλο της, απευθυνόμενη στο κοινό με τη σιωπηλή οικειότητα των εραστών, κάτι που έκανε συχνά την Τετάρτη στη ζωντανή της εμφάνιση στο Walt Disney Concert Hall» Reed Johnson – Los Angeles Times

Πληροφορίες: Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, 210-3213100, τιμές εισιτηρίων 45, 55, 65, 70 ευρώ, στις 9 μ.μ.

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ