Το Μουσείο Ακρόπολης γίνεται 6 και το γιορτάζει
Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τα έκτα του γενέθλια και ξεκινά μια σειρά εκθέσεων με έργα από την ελληνική περιφέρεια, ώστε να αναδείξει σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα απομακρυσμένων μουσείων.
Το ερχόμενο Σάββατο λοιπόν, το Μουσείο Ακρόπολης γίνεται έξι κι εγκαινιάζει την πρώτη έκθεση της σειρά αφιερωμένη στη Σαμοθράκη και τους θεούς της. Μια ημέρα μετά, την Κυριακή 21 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί και επιστημονική ημερίδα σχετικά με τις πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες στη Σαμοθράκη.
Στην έκθεση θα παρουσιάζονται συνολικά 252 εκθέματα, από αρχιτεκτονικά μέλη, γλυπτά, αγγεία, μέχρι ειδώλια, επιγραφές και μικροτεχνία. Πολύ νωρίς άρχισαν να γεννιούνται δίπλα στις λατρείες των Ολύμπιων θεών μυστηριακές λατρείες προσιτές μόνο σε εκείνους που είχαν γίνει αποδεκτοί στις τελετουργίες μετά από συγκεκριμένες δοκιμασίες. Τα διασημότερα μυστήρια στην αρχαιότητα ήταν της Ελευσίνας και της Σαμοθράκης.
Η τελετουργία γινόταν βράδυ, το ιερό φωτιζόταν με πυρσούς, ο υποψήφιος έπρεπε να πάρει μέρος σε τελετή κάθαρσης, να εξομολογηθεί το πιο βαρύ από τα αμαρτήματά του, να παρακολουθήσει αφήγηση του ιερού λόγου με μυθολογικές ιστορίες, να φορέσει την πορφυρή φαρδιά ζώνη στη μέση του και να γίνει μάρτυρας της αποκάλυψης των ιερών συμβόλων.

Το Σάββατο επίσης, στις 9 το βράδυ, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσουν μια συναυλία με μελωδίες του Μεσοπολέμου, του κινηματογράφου και της ελληνικής οπερέτας, ενώ όλοι οι εκθεσιακοί χώροι και το εστιατόριο του Μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι μειωμένη (3 ευρώ).
5 εκθέματα που πρέπει να δείτε στο Μουσείο με την ευκαιρία της επίσκεψης
- Την ευφάνταστη μακέτα της Ακρόπολης φτιαγμένη με Lego, την οποία δώρισε πρόσφατα στο Μουσείο Ακρόπολης το Μουσείο Nicholson στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, έπειτα από πρωτοβουλία του Michael Turner, επιμελητή του Μουσείου Nicholson.
- Τους Κούρους και τις Κόρες με την αξεπέραστη καλλιτεχνική τους λεπτομέρεια στην Αίθουσα των αρχαϊκών έργων.

- Την υπέροχη, εξαιρετικά δομημένη, Αίθουσα του Παρθενώνα στον 3ο όροφο του μουσείου, με τη μοναδική ζωφόρο στον ορθογώνιο, τσιμέντινο πυρήνα του Μουσείου, ο οποίος έχει τις ίδιες διαστάσεις με τον σηκό του Παρθενώνα. Στο ένα σου χέρι θα βλέπεις τη ζωφόρο και στο άλλο το πραγματικό μνημείο να δεσπόζει απέναντί σου.
- Τις περίφημες Καρυάτιδες που κόβουν την ανάσα όταν κανείς τις κοιτάζει από τόσο κοντά.
- Την αρχαιολογική ανασκαφή που φαίνεται από το γυάλινο δάπεδο στο ισόγειο με την ανηφορική κλίση που παραπέμπει στην πραγματική ανάβαση προς την Ακρόπολη.







