Το ψηφιακό Book Club έρχεται στα... σπίτια μας!

to-psifiako-book-club-erxetai-sta-spitia-mas

ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Μετά το ψηφιακό βιβλίο, έρχεται και το ψηφιακό book club, μέσω Skype!

Το παραδοσιακό book club είναι μια ομάδα αναγνωστών που μαζεύονται ανά τακτά διαστήματα σε έναν οικείο χώρο, για να συζητήσουν ένα βιβλίο που όλοι έχουν συμφωνήσει να διαβάσουν. Όσο εξελίσσεται όμως η τεχνολογία, τόσο περισσότερο αλλάζουν και οι συνήθειές μας. Εκτός λοιπόν από τα e-readers και τα ψηφιακά βιβλία, που τείνουν να μπουν για τα καλά στη καθημερινότητά μας, τα book clubs με τη σειρά τους «αναβαθμίζονται» ψηφιακά.

Την πρώτη κίνηση έκανε το περιοδικό «More» διοργανώνοντας το πρώτο διαδικτυακό book club μέσω Skype. Οι συμμετέχοντες, από όλες τις γωνιές των ΗΠΑ, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μεταξύ τους και με την συγγραφέα του βιβλίου που είχαν συμφωνήσει να διαβάσουν, το «The Uncoupling» της Meg Wolitzer. Αν και η Wolitzer αρχικά ήταν λίγο διστακτική, γρήγορα μπήκε στο πνεύμα της συζήτησης και οι όποιοι ενδοιασμοί είχε, εξαφανίστηκαν. Μιλώντας στο Reuters, εξήγησε ότι ήταν μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων.

Αναφορικά με τη διαφορά παραδοσιακού και διαδικτυακού book club, η συγγραφέας ήταν ξεκάθαρη, λέγοντας ότι οι διαφορές ήταν μικρές, ενώ το ύφος ήταν σαφώς πιο ανεπίσημο από μια δημόσια ανάγνωση. Δήλωσε ικανοποιημένη από τις συζητήσεις και εκτίμησε ιδιαίτερα τους συμμετέχοντας «που δεν ήταν ντροπαλοί και που δεν ένιωσα ότι με έστηναν στον τοίχο». Αναφορικά με τα αρνητικά στοιχεία του ψηφιακού book club, η συγγραφέας στάθηκε στις κοινωνικές πτυχές των παραδοσιακών book clubs και στους περιορισμούς της τεχνολογίας.