Karuan: «Το να γράψω μουσική για κωμωδία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση»

karuan-to-na-grapso-mousiki-gia-komodia-einai-i-megaluteri-proklisi-megaluteri-proklisi

ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Το click@Life μίλησε με τον κουρδικής καταγωγής Αυστριακό μουσικό Karuan με τα υπέροχα soundtracks και αποκαλύπτει πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

O κουρδικής καταγωγής Αυστριακός μουσικός, που τα τραγούδια του έχουν αγαπηθεί από τα ραδιόφωνα και το ελληνικό κοινό, επισκέπτεται τη χώρα μας την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου. Το click@Life μίλησε μαζί του και αποκάλυψε πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Μπορείς να μας πεις μερικά πράγματα για το νέο σου album και για το πως διαφέρει από το ντεμπούτο σου;

Όταν έφτιαχνα το πρώτο μου album, «Dohuki Ballet», ήταν πολύ σημαντικό για μένα να παίζω με διαφορετικά είδη οργάνων. Η ομορφιά του να χρησιμοποιείς μόνο όργανα είναι ότι δε χάνεται κανένα συναίσθημα. Μερικές φορές μπορεί να μη βρεις τις κατάλληλες λέξεις για να γράψεις στίχους, αλλά με ένα όργανο και μια μελωδία είσαι πολύ κοντά στο συναίσθημα που θες να περάσεις εκείνη τη στιγμή. Με το «Pop Arif» όλα άλλαξαν. Ήξερα ότι δεν ήθελα να κάνω το ίδιο πράγμα ξανά. Για αυτό μου πήρε 5 χρόνια να τελειώσω το «Pop Arif». Το ενδιαφέρον μέρος της ηχογράφησης του δεύτερου album μου ήταν να δώσω χώρο στα φωνητικά. Για αυτό πρέπει να έχεις διαφορετική ενορχήστρωση και μια διαφορετική προσέγγιση των τραγουδιών. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις περιορισμένο αριθμό οργάνων και στο τέλος, τα όργανα και τα φωνητικά πρέπει να είναι δεμένα σαν αδέρφια.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου καλλιτέχνες και με ποιους θα ήθελες να συνεργαστείς στο μέλλον;

Όταν ήμουν γύρω στα 17, ένας φίλος μου, μου έδωσε μια κασέτα με το album «Starsailor» του Tim Buckley. Δεν είχα ξανακούσει κάτι παρόμοιο. Θυμάμαι να κάθομαι μπροστά στο κασετόφωνο να το ακούω ξανά και ξανά. Ένα χρόνο αργότερα ήρθα σε επαφή με τη μουσική του γιού του, του Jeff Buckley. Λάτρεψα και τη δική του μουσική. Και οι δύο ήταν σπουδαίοι τραγουδιστές και συνθέτες. Αυτή τη στιγμή είμαι μεγάλος fan του Ron Sexsmith και αν συνεργαζόμασταν σε κάποιο κομμάτι, θα ήταν μια τεράστια εμπειρία για μένα.

Έχεις συνθέσει μουσική για πολλά ντοκιμαντέρ και γράψει αρκετά soundtracks. Για ποια ταινία θα ήθελες ιδανικά να είχες γράψει τη μουσική;

Για να είμαι ειλικρινής όλες οι ταινίες που μου αρέσουν έχουν ήδη πολύ καλά soundtracks. Αλλά κατά τη γνώμη μου, οι κωμωδίες είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, άσχετα με το αν είσαι μουσικός, καλλιτέχνης ή σκηνοθέτης. Το να γράψω μουσική για μια πολύ καλή κωμωδία όπως το «Jo» με τον Louis de Fines θα ήταν κάτι πολύ ενδιαφέρον για μένα.

Κατάγεσαι από κουρδική οικογένεια αλλά μεγάλωσες στη Βιέννη. Πώς επηρέασε αυτό το ύφος της μουσικής σου;

Οι γονείς μου ήρθαν από το βόρειο Ιράκ. Από τη μία ακούγαμε πολύ κουρδική και αραβική μουσική και από την άλλη ο πατέρας μου αγαπούσε και τα δυτικά ακούσματα, όπως Michael Jackson, Boney M ή Julio Iglesias που μου έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσω όλα αυτά τα είδη μουσικής. Και οι δύο πλευρές με επηρέασαν πολύ.

Προτιμάς τις ζωντανές εμφανίσεις ή την ηχογράφηση σε ένα studio;

Τα αγαπώ και τα δύο, αλλά το να είμαι στη σκηνή με την μπάντα μου είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο. Αυτή είναι η πραγματική στιγμή στην οποία μοιράζεσαι τη μουσική σου με το κοινό. Αν είσαι στο studio έχεις πάντα την ευκαιρία να κάνεις άλλη μια ηχογράφηση αν γίνει κάτι λάθος. Αλλά το να παίζεις ζωντανά είναι κάτι διαφορετικό. Όλα συμβαίνουν εκείνη τη στιγμή. Δεν υπάρχει αλλαγή. Και αυτό είναι που το κάνει μοναδικό.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Ελπίζω να τελειώσω σύντομα το επόμενο album μου. Ήμουν πολύ απασχολημένος με το να γράφω μουσική για ταινίες και δε βρήκα την ευκαιρία να αφοσιωθώ στην καινούργια μου δουλειά. Αλλά ανυπομονώ να αρχίσω ξανά να δουλεύω για αυτή.

Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεσαι στην Ελλάδα. Τι γνωρίζεις για τους Έλληνες και την Ελλάδα;

Έχω ήδη βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα το 2009, παίζοντας δύο dj sets και είχα περάσει υπέροχα. Είχαμε επίσης, την ευκαιρία να επισκεφτούμε την Ακρόπολη που ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία. Αλλά κυρίως, γνωρίσαμε πολύ καλούς ανθρώπους.

Έχεις κάποιο μήνυμα για τους Έλληνες fans σου; Τι να περιμένουν από την εμφάνιση σου εδώ;

Ανυπομονούμε να παίξουμε στην Ελλάδα. Φυσικά θα παίξουμε πολλά κομμάτια από το τελευταίο album «Pop Arif», αλλά θα υπάρχουν και πολλά νέα τραγούδια αλλά και εκπλήξεις.

Πληροφορίες: Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Χαλάνδρι, είσοδος 20 ευρώ, στις 8 μ.μ.

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ