Ακούσαμε το νέο album της Melanie Gardot, «Currency of Man»

gardot-cover
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια κυκλοφορεί το τέταρτο album της, κινούμενη πάλι στα jazz και blues μονοπάτια που αναδεικνύουν τη βελούδινη φωνή της.

Η Melody Gardot είναι μια ερμηνεύτρια που στη σύντομη πορεία της έχει επιδείξει σπάνιο ταλέντο, που προστατεύεται από το χαμηλών τόνων προφίλ της. Η Gardot, προτιμά να μιλάει μόνο με τα τραγούδια και τη σκηνική της παρουσία, να περιπλανάται μουσικά στα blues της Νέας Ορλεάνης μπλέκοντας world και ethnic στοιχεία, αλλά διατηρώντας πάντα ως πρωταγωνιστή την ερμηνεία της.

Τα τραγούδια της δεν προορίζονται για clubs ή για να περάσεις απαραίτητα όμορφα, αλλά για πιο μοναχικές ακροάσεις και δεν σκοπεύει να το αλλάξει αυτό ούτε τώρα. Στο “Currency of Man” συνεχίζει το easy listening μοτίβο της, αλλά αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι οι επιρροές στη θεματολογία της. Από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον πόλεμο, μέχρι την πείνα και την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Βέβαια, η  έμφυτη μελαγχολία και η noir ατμόσφαιρα είναι και πάλι κυρίαρχα, όπως στο εναρκτήριο -και άκρως ερωτικό- “It Gonna Come”. Το “Preacherman” είναι άκρως κινηματογραφικό και αγχωτικό θα έλεγε κανείς, αφού αντλεί την έμπνευση του από μια δολοφονία με ρατσιστικά αίτια τη δεκαετία του ’50. 

Δε λείπουν βέβαια οι funk και gospel καταβολές, όπως στο “Same To You” ή το “She Don’t Know”, που αποπνέει ατμόσφαιρα βερολινέζικου καμπαρέ. Μία από τις καλύτερες στιγμές του album είναι η καταπληκτική μπαλάντα “If I Recall Your Face”, εκεί που αναδεικνύει όλη τη δύναμη της φωνής και της ερμηνείας της.

Μπαίνοντας στον κόσμο της Gardot ξέρουμε ότι θα απολαύσουμε έναν ακόμη δίσκο με αέρα του παρελθόντος, έναν φόρο τιμής στις μεγάλες ντίβες της jazz και τις κινηματογραφικές ηρωίδες των 50s και ότι θα θαυμάσουμε τις κινηματογραφικές ενορχηστρώσεις και την προσεγμένη παραγωγή. Αυτά όμως δε θα λέγανε τίποτα, χωρίς τη σεμνή και παράλληλα τόσο πληθωρική παρουσία της Gardot που αναβιώνει μοναδικά τις επιρροές της και τις ενσωματώνει εξαιρετικά, φτιάχνοντας τη δική της μουσική ταυτότητα.

Album: Currency of Man

Καλλιτέχνη: Melody Gardot

Label: Decca

Ροζίνα Αράπη