Στιγμές από την πρόσφατη ελληνική ιστορία στη γκαλερί The Breeder

stigmes-apo-tin-prosfati-elliniki-istoria-sti-gkaleri-the-breeder

Έργο του Βαγγέλη Βλάχου από το project «Is there any Oversight on Ocalan?»

ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση του Βαγγέλη Βλάχου με τίτλο «No event for Monday, Feb. 15, 1999», η οποία, μέσα από τη συλλογή υπάρχοντος οπτικού υλικού, ασχολείται με την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας επιδιώκοντας να μετατοπίσει το κέντρο των επίσημων αφηγήσεων και παράλληλα, να οδηγήσει σε εν δυνάμει νέες αφηγήσεις.

Στη δεύτερη αυτή έκθεσή του στην γκαλερί, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τρία projects, δύο εκ των οποίων επικεντρώνονται στη σύλληψη του ιδρυτή του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PPΚ) Αμπντουλάχ Οτσαλάν και στον αντίκτυπό της στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, ενώ το τρίτο του project εξετάζει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας οπτικό υλικό από τις αρχές της δεκαετίας του '80.

Το έργο του Βαγγέλη Βλάχου εφιστά την προσοχή του θεατή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το παρελθόν. Η δουλειά του δεν ασχολείται τόσο με την εκ νέου αφήγηση των γεγονότων, όσο με την εξέταση του αντίκτυπού τους από την οπτική γωνία του παρόντος. Στο έργο του η ιστορία είναι μοντάζ, αναδιάταξη, επιλογή και ερμηνεία.

Το project «Is there any Oversight on Ocalan?» αποτελείται από μια συλλογή φωτογραφιών που αναδημιουργούν τη γνωστή και φημολογούμενη διαδρομή του Οτσαλάν πριν από τη σύλληψή του στο Ναϊρόμπι στις 15 Φεβρουαρίου 1999 από τις τουρκικές αρχές και τη μεταφορά του με ιδιωτικό αεροπλάνο στην Τουρκία.

Τι μπορεί να είδε ο Οτσαλάν πριν του δέσουν τα μάτια και τον φυλακίσουν σε ένα φρούριο στην τουρκική Θάλασσα του Μαρμαρά; Το project αποτελείται κυρίως από τοπία, εξοχικά και αστικά και εικόνες αρχιτεκτονικής από όλα τα μέρη όπου αναζήτησε πολιτικό άσυλο ο Οτσαλάν όταν έφυγε από τη Δαμασκό της Συρίας τον Οκτώβριο του 1998.

Το project του Βλάχου «Remains» εξετάζει δύο παρενέργειες της κρίσης που προκλήθηκε στην Ελλάδα από τη σύλληψη του Οτσαλάν στις 15 Φεβρουαρίου 1999. Συγκεκριμένα, αντιπαραθέτει την κάλυψη από τα ΜΜΕ του τότε υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, με εκείνη του ελληνικού χρηματιστηρίου την περίοδο της πολιτικής κρίσης.

Έργο του Βαγγέλη Βλάχου από το project «An image you already know»

Τέλος, το project του «An image you already know» αποτελείται από μια σειρά 35 φωτογραφιών, οκτώ από τις οποίες απεικονίζουν τις συζύγους ισάριθμων ξένων πρέσβεων στην Ελλάδα όπως πόζαραν για ελληνικό περιοδικό το 1983, η καθεμία μπροστά σε κάποιο μέρος της επιλογής της στην Αθήνα. Οι υπόλοιπες εικόνες δείχνουν διάφορες δημοφιλείς ελληνικές αρχαιολογικές και τουριστικές τοποθεσίες και έργα ελληνικής λαϊκής τέχνης που έχουν αντληθεί από τουριστικούς φωτογραφικούς καταλόγους της ίδιας χρονιάς, εκδόσεις του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Τα θέματα των εικόνων αυτών επελέγησαν βάσει αναφορών στις λεζάντες των φωτογραφιών με τις συζύγους των πρέσβεων.

Πληροφορίες: The Breeder, Ιάσονος 45, Αθήνα, 210 3317527, διάρκεια έκθεσης μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου. Ώρες λειτουργίας Τρίτη με Σάββατο 12 - 6 μ.μ.