Δισκοκριτική: «Trans Love Energies» Death In Vegas

diskokritiki-trans-love-energies-death-in-vegas

ΔΕΥΤΕΡΑ, 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Επτά χρόνια δισκογραφικής απουσίας δεν στάθηκαν αρκετά για να μας κάνουν να ξεχάσουμε τους Death In Vegas που κάνουν το comeback τους με νέο album, που φέρει τον τίτλο «Trans - Love Energies».

Ο χαρισματικός Λονδρέζος dj και ψυχή του συγκροτήματος, Richard Fearless, έδωσε το μουσικό του στίγμα το 1997 με το «Dead Elvis», για να ακολουθήσει δύο χρόνια αργότερα το αριστουργηματικό «The Contino Sessions», που έδωσε στην βρετανική ηλεκτρονική σκηνή νέα πνοή.

Το «Scorpio Rising», μια από τις καλύτερες δουλειές της χρονιάς 2002 -εμπλουτισμένο με ονόματα όπως ο Paul Weller, ο Liam Gallagher και η Hope Sandoval- ακούστηκε πολύ, καθώς είχε συμμετοχές σε αμέτρητα τηλεοπτικά σποτάκια σε soundtrack ταινιών και απογείωσε τους Death In Vegas. Η βιαστική παραγωγή του «Satan’s Circus», το 2004, στάθηκε αφορμή για να βάλει ο Richard Fearless πλώρη για Αμερική.

Οι μουσικές απόπειρες που έκανε με την μπάντα των Black Acid που σχημάτισε απέβησαν άκαρπες και έτσι επέστρεψε στο Λονδίνο για την ολοκλήρωση του «Trans Love Energies».

Το πεντάλεπτο ατμοσφαιρικό «Silver Time Machine» είναι το εναρκτήριο κομμάτι στο album και προϊδεάζει κατευθείαν τον ακροατή για την συνέχεια με τα υπόλοιπα εννιά τραγούδια που συνθέτουν το παζλ της επιστροφής του Fearless.

Οι γρήγορες κιθάρες του «Black Hole» ανεβάζουν την διάθεση δημιουργώντας ένα κομμάτι που θα μπορεί να βρει θέση, χωρίς να κοπιάσει ιδιαίτερα, στα περισσότερα dj sets. Ακολουθεί το «Your Loft My Acid», που γίνεται σαφώς ξεχωριστό εξαιτίας και της συνεργασίας, σε αυτό, με την Λετονοκαναδή τραγουδίστρια Katie Stelmanis των Austra, η οποία δίνει το δικό της χρώμα στο -επτάλεπτης διάρκειας, synth- τραγούδι, που ήδη έχει γίνει επιτυχία.

Το «Medication» και το «Coum» μας οδηγούν διακριτικά και απαλά στην αγκαλιά του «Witch dance», που –πιθανότατα για πολλούς ακροατές- κρατάει τα σκήπτρα της κορυφής στο «Trans Love Energies». Η μελωδία και η ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα απίστευτα φωνητικά της Stelmanis αποκαλύπτουν μια πολύ ιδιαίτερη επιτυχία.

Τα «Scissors» και «Drone Reich» που ακολουθούν δείχνουν ότι για τον Richard Fearless η ηλεκτρονική ηχητική περιπέτεια δεν έχει τέλος, ενώ το «Lightning Bolt» και το «Savage Love» δίνουν στο album -με το κλείσιμο που κάνουν- τον χαρακτηρισμό «άρτιο».

Σίγουρα, δεν θα συναντήσουμε κομμάτια σαν το «Aisha» -όπου ξέφρενες κιθάρες είχαν ραντεβού με την μοναδική φωνή του αξεπέραστου Iggy Pop- ούτε συγκλονιστικές μουσικές στιγμές σαν και αυτές που μπορούν να προσφέρουν τραγούδια όπως το μοναδικό «Hands around my throat», αλλά έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια μεγάλη επιστροφή από ένα γκρουπ που μόνο θετικά στοιχεία έχει να προσφέρει στα μουσικά δρώμενα της εποχής μας.

Το «Trans Love Energies» με ατμόσφαιρα σκοτεινή, μελωδίες εμπλουτισμένες με ιδιαίτερου χρώματος φωνητικά και μπάσο επιβλητικό, δεν έχει ως στόχο την ενέργεια και την ένταση αλλά τη μεταφορά -κατά τη διάρκεια της ακρόασης- σε ψηφιακά ονειρικά ηχοτοπία που κινούνται στα σύνορα της post-punk, της electronica αλλά και της synth pop μουσικής.

Καλλιτέχνης: Death In Vegas

Album: Trans Love Energies

Label: Portobello

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης