Δισκοκριτική: «Travels In The Dustland» The Walkabouts

diskokritiki-travels-in-the-dustland-the-walkabouts

ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Οι Walkabouts, η παρέα του Chris Eckman και της Carla Torgerson, επιστρέφουν -επτά σχεδόν χρόνια μετά από το πιο πρόσφατο στούντιο άλμπουμ τους, «Acetylene»- για να δικαιώσουν την ιστορία τους και το όνομά τους με τη νέα τους δουλειά, που φέρει τον τίτλο «Travels In The Dustland».

Το συγκρότημα από το Seattle -25χρόνια και πλέον από το ξεκίνημά του- κάνει μια δυναμική επιστροφή με ένα άλμπουμ που συμπυκνώνει την διαχρονική ποίηση και την κινηματογραφική διάσταση της μουσικής τους.

Μοναδικοί, αισθαντικοί και σκοτεινοί οι Walkabouts φρεσκάρουν λέξεις όπως «αειθαλής», «δημιουργικότητα», «έμπνευση» και «προσωπικότητα», συνεχίζουν δηλαδή να κινούνται στα ίδια μονοπάτια -μένοντας έτσι όπως τους γνωρίσαμε- χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη σημασία σ’ αυτά που επιτάσσουν οι κανόνες της αγοράς.

Η ατμόσφαιρα των 11 τραγουδιών του νέου άλμπουμ είναι πλούσια από «αμερικάνα» αποχρώσεις, που από το πρώτο κιόλας άκουσμά τους προσκαλούν τον ακροατή σε ένα επιβλητικό ταξίδι μέχρι τη «σκονισμένη γη».

Ο Chris Eckman αναφέρει για την νέα δουλειά της μπάντας: «… το άλμπουμ αυτό είναι μια μουσική συλλογή και όχι μονάχα μια ιδέα. Θέλαμε τραγούδια και ακούσματα τόσο ορθάνοιχτα όσο και το τοπίο που μας ενέπνευσε. Θέλαμε ένα άλμπουμ τόσο με πειραματική διάθεση όσο και με την ικανότητα να αναδείξει την δύναμη που έχουμε ως μουσικοί… Εξάλλου, ο λόγος για να κάνουμε νέο άλμπουμ, είναι αυτός ο δίσκος να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο. Με αυτό το σκεπτικό λειτουργούμε».

Όλα τα κομμάτια του «Travels In The Dustland» εσωκλείουν -μέσα σε 57 λεπτά- ένα μοναδικό λυρισμό και μπορούν εύκολα να μεταφέρουν εικόνες από μεγάλους αυτοκινητόδρομους που οδηγούν στην έρημο, σε φαράγγια και άλλα επιβλητικά τοπία. Το μελωδικό «My Diviner» ανοίγει το άλμπουμ και το «The Dustlands» που ακολουθεί -με μοναδικά φωνητικά από τον Eckman- μας ετοιμάζει για το «Soul Thief» που ανεβάζει ρυθμό πατώντας το γκάζι για μας οδηγήσει στο «They Are Not Like Us», μια από τις καλύτερες στιγμές του άλμπουμ.

Υψηλής μουσικής αισθητικής χαρακτηρίζονται επίσης και τα «Wild Sky Revelry», «Long Drive In a Slow Machine» και η εξάλεπτη μουσική συνάντηση του Chris και της Carla στο «Horizon Fade», που κλείνουν με τον καλύτερο τρόπο μία από τις πιο ολοκληρωμένες και γοητευτικές δισκογραφικές παραγωγές που έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό.

Αρκετά από τα νέα τραγούδια του συγκροτήματος είναι βέβαιο ότι θα προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους σε τηλεοπτικές σειρές αποτελώντας ιδανικό soundtrack και ηχητικό background, χρωματίζοντας εικόνες και καταστάσεις, όπως έχουν κάνει και κατά το παρελθόν οι ήχοι των Walkabouts, ουκ ολίγες φορές.

Καλλιτέχνης: The Walkabouts

Album: «Travels In The Dustland»

Label: Glitterhouse Records

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης