Αφιέρωμα στο λογοτέχνη Κώστα Τσιρόπουλο

afieroma-sto-logotexni-kosta-tsiropoulo

ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Αφιέρωμα στον συγγραφέα Κώστα Τσιρόπουλο διοργανώνει στις 21 Οκτωβρίου το περιοδικό «Νέα Ευθύνη», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (αίθουσα Αντώνης Τρίτσης).

Αφιέρωμα στον συγγραφέα Κώστα Τσιρόπουλο διοργανώνει στις 21 Οκτωβρίου το περιοδικό «Νέα Ευθύνη», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (αίθουσα Αντώνης Τρίτσης).

Με αιχμή το ποιητικό, πεζογραφικό και δοκιμιακό του έργο αλλά και τη γενικότερη δραστηριότητά του σε κρίσιμους πολιτιστικούς φορείς , θα μιλήσουν οι Διονύσης Μαγκλιβέρας («Σκέψεις για το δοκιμιακό έργο του Κώστα Τσιρόπουλου»), Π. Β. Πάσχος («Οι πρώτες μέρες της Ευθύνης»), Μερόπη Σπυροπούλου («Η μοναξιά στο έργο του Κώστα Τσιρόπουλου»), Κώστας Χατζηαντωνίου («Το πεζογραφικό έργο του Κ.Τσιρόπουλου»), Νατάσα Κεσμέτη («Ένα μεσημέρι στο παλιό Ζώναρς»), Κώστας Ασημακόπουλος («Η περίπτωση ενός πολυδιάστατου δημιουργού»), Γιώργος Βαρθαλίτης («Ταξίδι και ελευθερία»), Γιάννης Κωβαίος («Της γλώσσας ιεροφάντης»), Νίκος Μηλιώνης («Αισθητικές στοχεύσεις» στο έργο του Τσιρόπουλου) και Δημήτρης Αγγελής («Η Ευθύνη-μια προσωπική υπόθεση»). Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Βασίλης Βιτσαξής.

Στη μακρά πορεία του στο χώρο των γραμμάτων, ο Κώστας Τσιρόπουλος έχει λάβει πολυάριθμες διακρίσεις, με πιο πρόσφατη το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2006. Έχει τιμηθεί επίσης με το βραβείο Φέξη των Δώδεκα (1964), το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου (1966), το Α΄ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1979), το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (1986, 2003), το Βραβείο της Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων (1989), το Α΄ Βραβείο της Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας (1990), ενώ το 2004 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του πανεπιστημίου της Γρανάδα. Αξιόλογο είναι και το μεταφραστικό του έργο καθώς έχει μεταφράσει από τα ισπανικά, τα καταλανικά και τα γαλλικά βιβλία και κείμενα των Ορτέγα υ Γκασσέτ, Αντόνιο Ματσάδο, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Καμίλο Χοσέ Θέλα, Χουάν Ραμόν Χιμένεθ, Σαλβαδόρ Εσπρίου, Χοσέ Μπεργαμίν, Ντρυόν, Ζενεβουά, Αρανγκούρεν κ.α Η εκδήλωση διοργανώνεται από το περιοδικό Ευθύνη σε συνεργασία με την Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, την Εταιρεία Ελλήνων μεταφραστών λογοτεχνίας και το Pen Club.

Πληροφορίες: 21 Οκτωβρίου, Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα Αντώνης Τρίτσης, ώρα έναρξης: 21:00.