Μουσικές του κόσμου στο Beton7
Το πιάνο συναντά το μπουζούκι, στην πρωτότυπη συναυλία «Μουσικές του Κόσμου», που παρουσιάζουν η Labri Giotto και ο Γιώργος Τσιμπουξής, την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton7.
Η συναυλία είναι μια καινοτομία των δύο μουσικών, που όμοιά της -λόγω ρεπερτορίου και συνδυασμού οργάνων- δεν έχουμε ξανακούσει, τουλάχιστον στην ελληνική μουσική σκηνή. Το πρόγραμμα μάς ταξιδεύει μελωδικά σε χώρες με μεγάλη μουσική παράδοση, όπως η Ιρλανδία, η Σκωτία, η μεσαιωνική Καταλανία (Ισπανία), η Ισλανδία, η Αμερική, το Αφγανιστάν, η μεσαιωνική Ιταλία και η Ελλάδα.
Τα κομμάτια είναι ενορχηστρώσεις των δύο μουσικών -κάποιες με επιρροές από Jordi Savall, Mari Boine Persen κ.ά- ενώ τα όργανα συνοδεύονται από τις φωνές, οι οποίες μας πηγαίνουν σε όλους αυτούς τους τόπους, με την προφορά, την τεχνική, αλλά και τη θεματολογία του κάθε τραγουδιού.
Η Labri Giotto (Λαμπρινή Γιώτη) και ο Γιώργος Τσιμπουξής είναι δύο μουσικοί με βαθιά αντίληψη στην ανθρωπολογία της μουσικής και συναντήθηκαν καλλιτεχνικά μέσω της ρεμπέτικης μουσικής παράδοσης. H Labri Giotto, εθνομουσικολόγος -με ειδικότητα στην ιρλανδική μουσική, την κέλτικη παράδοση γενικότερα, αλλά και τη μουσική από το Αφγανιστάν-, εκπαιδεύτηκε δίπλα σε μεγάλους ερμηνευτές, όπως οι Iarla O Lionaird (Afro Celt Sound System), Micheal O Suilleabhain, Noirin Ni Riain, Ross Daly, Bobby Mc Ferrin, Mamak Khadem, John Bailey και Veronica Doubleday.
O Γιώργος Τσιμπουξής μελετά το μπουζούκι από την ηλικία των 20, έχοντας ακούσματα παραδοσιακής και αστικής λαϊκής μουσικής από την ηλικία της εφηβείας. Έχοντας μαθητεύσει δίπλα στον Σπύρο Γκούμα, δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, μελέτησε τους τρόπους και τις μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου, με γνώμονα την ελληνική παράδοση.
Έτσι, πριν από έναν χρόνο, η Λαμπρινή Γιώτη και ο Γιώργος Τσιμπουξής αποφάσισαν να συνδέσουν τον ήχο του μπουζουκιού και του πιάνου, καθώς και των ακουσμάτων που έχουν σαν μουσικοί. Μέσα από μουσικά ταξίδια και μελέτη, ανακάλυψαν ότι πολλές χώρες συνδέονται ανθρωπολογικά και μουσικά. Έτσι, για παράδειγμα, η μεσαιωνική μουσική από την Καταλανία και την Ιταλία μοιάζει με παραδοσιακή ελληνική μουσική, η μουσική από την χώρα των Λαπώνων μοιάζει με παραδοσιακή ηπειρώτικη μουσική, αλλά και ιρλανδική, λόγω των πεντατονικών κλιμάκων.
Πληροφορίες: Beton7, Πύδνας 7, Βοτανικός, Αθήνα (στάση μετρό Κεραμεικός), 210 7512625, www.beton7.com , στις 9.30 μ.μ., εισιτήριο 10 ευρώ.







