Δισκοκριτική: «The Less You Know The Better» Dj Shadow

diskokritiki-the-less-you-know-the-better-dj-shadow

ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Ο Josh Davis, γνωστός ως Dj Shadow -ένας από τους πιο ανατρεπτικούς και επιδραστικούς καλλιτέχνες του experimental instrumental hip hop- αναθεωρεί τις μεθόδους που χρησιμοποίησε δεκαπέντε χρόνια πριν, όταν ξεκινούσε την καριέρα του και μας παρουσιάζει το τελευταίο του album με τίτλο «The Less You Know The Better».

Το 1996, ο Καλιφορνέζος παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής δημιούργησε το «Endtroducing.....», το οποίο έμεινε στο Guinness World Records ως το πρώτο album φτιαγμένο ολόκληρο από samples («First Completely Sampled Album»). Όλη η μαγεία της μουσικής κλείστηκε σε ένα δισκάκι, γεμάτο απίστευτη μουσική από έναν απίστευτο καλλιτέχνη. Κομμάτια σαν το «Midnight in a Perfect World», «Building Steam with a Grain of Salt», «Stem» αλλά και το αξεπέραστο «Organ Donor», γνώρισαν τεράστια απήχηση και έτυχαν θερμής υποδοχής από τους κριτικούς στην Αγγλία και την Αμερική, καθώς ήταν ένα επιτυχημένο πρωτοποριακό πάντρεμα της hip hop και της electronica.

H εμβληματική μορφή της αμερικανικής instrumental hip hop σκηνής ανοίγει το album με το «Back To Front», μία όμορφη εισαγωγή, ένα κλασικό intro track από αυτά που συνηθίζει. Τα «Border Crossing», «Stay the Course» και « I’ve Been Trying» φανερώνουν διάθεση πειραματισμού και μουσικής εξερεύνησης και οδηγούν μέσω εισαγωγής πιάνου στο «Sad and Lonely», που δηλώνει το νέο ύφος γραφής του καλλιτέχνη.

Ακολουθεί το «Warning Call» με εξαιρετικά φωνητικά από τον Tom Vek και αμέσως μετά τα «Tedium» και «Enemy Lines» μας θυμίζουν τον παλιό οικείο Dj Shadow. Το «Going Nowhere» θα μας οδηγήσει στο καταπληκτικό «Redeemed», όπου χαλαρός ρυθμός που δεν βαραίνει σε συνδυασμό με καθαρά, κρυστάλλινα φωνητικά, μας δίνουν ίσως το πιο δυνατό σημείο του δίσκου.

«Run for Your Life», «Give Me Back the Nights», «I’m Excited» συνεχίζουν τους πειραματισμούς και τους συνδυασμούς συγγενικών οργάνων ανεβάζοντας τους ρυθμούς και δημιουργούν μια rock διάθεση που έρχεται να ολοκληρώσει το «I Gotta Rokk» με μπόλικες δόσεις από Rocky και «Eye of the Τiger». Το χαλαρωτικό «Scale It Back» ρίχνει τους τόνους και συνδυάζεται με scratces, loops και samples που μας οδηγούν όσο πιο αρμονικά γίνεται στο φινάλε.

Στο τέταρτο, μόλις, album του μέσα σε 15 χρόνια, ο 39χρονος παραγωγός χρησιμοποίει μεγαλύτερα samples και πιο συμβατικές δομές τραγουδιού, με γρήγορες επιθετικές κιθάρες να συνδιαλέγονται με scratchings και πλήκτρα πιάνων, κάνοντας το αποτέλεσμα να ηχεί ως ένα genre hopping mixtape.

Η αλήθεια είναι, πως η νέα δουλειά του πολύπλευρου καλλιτέχνη -που επιμένει να συνθέτει με παλιομοδίτικα μέσα σύγχρονους ηλεκτρονικούς ήχους- ακούγεται ευχάριστα, με τα διάφορα μουσικά στυλ να εναλλάσσονται έως και το τελευταίο κομμάτι. Σε κανένα σημείο δεν υπάρχουν ίχνη απόπειρας εντυπωσιασμού, ενώ εμφανής είναι η επιτυχημένη προσπάθεια του, να κερδίσει τον ακροατή με την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει σε όλα τα τραγούδια. Όποιος πατήσει το play και αφήσει απλά τις μελωδίες που περιέχει το «The Less You Know The Better» να ανθίσουν, σίγουρα θα δικαιωθεί εισπράττοντας μια μοναδική ακρόαση.

Καλλιτέχνης: Dj Shadow

Album: «The Less You Know The Better»

Label: Island

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης